- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γ. Κύρτσος: «Μας πνίγει η έλλειψη ρευστού ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία ‘κολυμπάει’ αυτή την περίοδο στο χρήμα»
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στο Θεσσαλονίκη Summit
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στο Θεσσαλονίκη Summit. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος πήρε μέρος στο Thessaloniki Summit και παρουσίασε τις απόψεις του, στη διάρκεια συζήτησης μεταξύ ειδικών για το πως θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη.
Ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση αβέβαιης ανάπτυξης και θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει για να περάσει σε φάση σταθερής και δυναμικής ανάπτυξης. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «μας πνίγει η έλλειψη ρευστού ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία ‘κολυμπάει’ αυτή την περίοδο στο χρήμα».
Ο κ. Κύρτσος έριξε τη βασική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση στην κρίση των ελληνικών τραπεζών και στην κρίση οικονομικής αξιοπιστίας που προκάλεσαν τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ επέμεινε στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης των προτάσεων Μητσοτάκη για τη μείωση της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα σαν αναγκαία προϋπόθεση για την αυτοχρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία με φορολογικό συντελεστή 12,5% για τα κέρδη των επιχειρήσεων και ειδικές συμφωνίες με πολυεθνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας, πρωταγωνιστεί στον φορολογικό ανταγωνισμό, στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων πλήρους απασχόλησης. Κατά την άποψη του κ. Κύρτσου η επιμονή σε απαράδεκτα υψηλή φορολογία ισοδυναμεί με προετοιμασία της συλλογικής οικονομικής αυτοκτονίας μας.
Στις πέντε μεγάλες ανατροπές που πρέπει να επιδιώξουμε για την επαρκή χρηματοδότηση της δυναμικής ανάπτυξης, ο κ. Κύρτσος συμπεριέλαβε: Πρώτον, τη συνεννόηση με τον κ. Ντράγκι και την ΕΚΤ, ενδεχομένως μέσω του πρώην πρωθυπουργού και πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Παπαδήμου, για μια πρωτοβουλία υπέρ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ώστε να ξεπεραστεί, γρήγορα και αποτελεσματικά, η κρίση των κόκκινων δανείων. Δεύτερον, την καλύτερη συνεννόηση με τον κ. Ντράγκι για την ταχύτερη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Τρίτον, η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Ναυτιλίας και η αξιοποίηση καταξιωμένων παραγόντων της εμπορικής ναυτιλίας για τη μετατροπή του Πειραιά σε ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο στη μετά Brexit εποχή. Τέταρτον, η διεκδίκηση από την Ελλάδα της αύξησης των ιδίων πόρων της Ε.Ε. τουλάχιστον κατά 50% ώστε να διευκολυνθούμε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και στη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Πέμπτον, η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να διεκδικήσουμε, μέσω φορολογικής αμνηστίας και άλλων ρυθμίσεων, τον επαναπατρισμό καταθέσεων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων, που έχουν καταλήξει να χρηματοδοτούν την ανάπτυξη του Λουξεμβούργου ή της Ελβετίας.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ολοκλήρωσε την παρέμβασή του προτείνοντας και πέντε διορθωτικές κινήσεις. Αλλαγή της σύνθεσης των δαπανών του ΕΣΠΑ υπέρ της βιομηχανίας, των εξαγωγών και της ψηφιοποίησης της οικονομίας. Αύξηση των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, των βεβαιωμένων, αυτών που δεν έχουν βεβαιωθεί και αυτών που έχουν ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό χαρακτήρα.
Επιτάχυνση των προγραμματισμών ιδιωτικοποιήσεων και μεγάλων επενδύσεων που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος. Αξιοποίηση του Χρηματιστηρίου, που φαίνεται να βγαίνει από τον λήθαργο, για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.