- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Το «περήφανο όχι» της Ελλάδας στο... ελληνικό Euronews
Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται σε όλη την Ευρώπη από το Euronews
![37527-84365.jpg 37527-84365.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2013/03/27/37527-84365.jpg)
Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται σε όλη την Ευρώπη από το Euronews. Από τα τέλη του Δεκεμβρίου η ελληνική έκδοση του Euronews μεταδίδεται σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, δορυφορικά, καλωδιακά ή επίγεια ψηφιακά. Υπάρχει μόνο μια χώρα που αρνήθηκε τη λειτουργία του Euronews, κι αυτή είναι η Ελλάδα!
Φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι απολύτως ελληνικό. Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της ΕΡΤ, σταμάτησε πλήρως την εκπομπή του Euronews στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό κανάλι να μην έχει παρουσία στη χώρα. Είναι το μοναδικό... «περήφανο όχι» της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρώπη. Η ΕΡΤ διέκοψε την αγγλική και γαλλική έκδοση του Euronews για να μην επιτρέψει τη μετάδοση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να μη «δυσαρεστηθούν» οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Η μετάδοση του Euronews στην ελληνική γλώσσα ήταν μια ιδέα των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Δ. Χριστόφια, όταν το Euronews ξεκίνησε την τουρκική εκδοχή του. Μετά από διαβουλεύσεις, οι διοικήσεις των ΕΡΤ, ΡΙΚ και του Euronews κατέληξαν σε συμφωνία η οποία προέβλεπε πως η ελληνική γλώσσα θα γίνονταν η 12η που θα μιλούσε το Euronews σε ένα 24ωρο πρόγραμμα που θα μεταδιδόταν στην Ευρώπη. Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος δαπανώντας 21 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια και δημιουργώντας ως και 41 νέες θέσεις εργασίας σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιόν.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να τηρήσει τη συμφωνία. «Η ΕΡΤ διακόπτει προσωρινά την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews» ανακοίνωσε η διοίκησή της στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Επιπλέον, όταν ο εκπρόσωπος του Euronews Michael Peters ήρθε στην Ελλάδα για να μάθει τι έχει συμβεί, ουδείς από την κυβέρνηση δεν καταδέχθηκε να τον συναντήσει. Σημειώνεται πως η μετάδοση ξενόγλωσσων προγραμμάτων από το μπουκέτο της ΕΡΤ συνιστά υποχρέωση για την εταιρεία.
Για τη συμφωνία ΕΡΤ - ΡΙΚ - Euronews η ΕΡΤ συνέταξε εσωτερικό πόρισμα που ανέφερε πως κακώς έχει συναφθεί. Ακολούθησε έκθεση των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης η οποία και δεν διαπίστωσε καμία παρατυπία, δικαιώνοντας τη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ, η οποία και είχε «απομονωθεί» από τον «πυρήνα» που διοικεί την εταιρεία. Η Euronews SA προσέφυγε στο ΕΣΡ κατά της ΕΡΤ για διακριτική μεταχείριση σε βάρος της, καθώς την ίδια ώρα επιτρέπει, από το επίγειο ψηφιακό δίκτυό της, την αναμετάδοση του BBC World, του CNN και (φυσικά) της Deutsche Welle.
To ΕΣΡ, που είχε αρχικά γνωμοδοτήσει υπέρ της μετάδοσης του ελληνικής γλώσσας, με την 128/25.2.2013 απόφασή του καλεί με σύσταση την ΕΡΤ να επαναφέρει το Euronews με την «απειλή επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων».
Τις επόμενες μέρες αναμένεται μετά από απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Γκίκας Μάναλης. Θα κριθεί κι από το αν θα επιτρέψει ή όχι την εκ νέου μετάδοση του Euronews στα αγγλικά, τα γαλλικά και φυσικά τα ελληνικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο δήθεν παραπλανημένος πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξη για ποιο πράγμα "πανηγυρίζει";» διερωτάται ο Κ. Τσουκαλάς
Κλειστά τα σχολεία μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου
Σφοδρή κριτική στην αντιπολίτευση για τα Τέμπη
«Κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε ζούγκλα», αναφέρει ο Πρωθυπουργός
«Η βαριά κατηγορία περί της συγκάλυψης φαίνεται να κλονίζεται», τόνισε ο Υπ. Δικαιοσύνης
Από τις 15 Μαρτίου σε ισχύ η μεταρρύθμιση
Τσακωμός με έναρξη τα Τέμπη και τέλος τη Novartis
Aμειώτη η αντιπαράθεση του Περισσού με την Πλεύση Ελευθερίας
Μήπως υπάρχουν κάποιοι πρόσθετοι, μονιμότεροι παράγοντες που λειτουργούν ως τροχοπέδη;
Με αφορμή δημοσίευμα Σαββατιάτικης εφημερίδας
Tι ανέφερε ο υπουργός στα περί συγκάλυψης
«Επαναστάτες του καναπέ» - Καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
«Τελειώνει αυτή η ιστορία» - Όσα διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σε ένα τόσο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον η Ελλάδα και πάλι περί άλλων τυρβάζει. Άγεται και φέρεται από απίθανες θεωρίες συνομωσίας στημένες πάνω στον φρικτό θάνατο 57 ανθρώπων
Ξεκινά ένα από τα πιο επιδραστικά φόρουμ διεθνώς για ζητήματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων
Η ανάρτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ
«Εγώ τη θυμάμαι να διαφημίζει την TELESTET, δεν θυμάμαι να ήταν κομουνίστρια»
«Ο Πάνος Θεοδωρίδης ήταν η σπάνια σύνθεση ενός αναγεννησιακού ανθρώπου που λάτρευε τον Ανατολικό και τον Δυτικό Μεσαίωνα»
Χρειαζόμαστε σοβαρή εναλλακτική κι αυτή τη στιγμή άλλη σοβαρή εναλλακτική δεν μοιάζει να υπάρχει
Πώς θα την εξασφαλίσουν οι δικαούχοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.