Πολιτικη & Οικονομια

Στέρηση χρηματοδότησης σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής αφθονίας

Το πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη αποδεικνύεται καταδικαστικό για την οικονομία

Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι χειρισμοί που έκαναν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης το 2015 έχουν οδηγήσει την ελληνικήοικονομία σε μια διαρκή κρίση χρηματοδότησης παρά το γεγονός ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία μια εξαιρετικάχαλαρή νομισματική πολιτική, υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και οι χρηματιστηριακοί δείκτες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η κρίση χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα η λεγόμενη πραγματική οικονομία, είναι δημιούργημα των λαθεμένων χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η διαφορά μεταξύ των σημερινών δυσκολιών της ελληνικής οικονομίας με εκείνες που αντιμετώπιζε το 2012-2013 είναι ότι τότε είχαμε τις χειρότερες επιδόσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κρίσης στην Ευρωζώνη και ειδικά στον λεγόμενο ευρωπαϊκό Νότο ενώ σήμερα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο με αποκλειστικά δική μας ευθύνη.

«Κλειδί» ο Ντράγκι

Το άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει επαρκώς τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Οι τράπεζες έχασαν καταθέσεις 40 δισ. ευρώ το 2015, πήγαν χαμένα 40 δισ. ευρώ των φορολογούμενων πολιτών που είχαν χρηματοδοτήσει τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ενώ τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν στο εντυπωσιακό και επικίνδυνο 45%του συνόλου.

Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται να προχωρήσουν στη δυναμική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων για να αποφύγουν μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση ενώ οι οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες δεν ευνοούν τηνγρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Κατά την άποψή μου χρειάζεται η παρέμβαση του διοικητή της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) κ. Ντράγκι για να αποτραπεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο και να βρεθεί ένας δημιουργικός τρόπος για να επιταχυνθεί η ένταξη της Ελλάδας  στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης προτού αποφασιστεί ο τερματισμός του.

Ο κ. Ντράγκι έχει αποδείξει, στην περίπτωση της Ιταλίας και σε μικρότερο βαθμό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, ότι είναι σε θέση να προωθεί ή να δέχεται δημιουργικές λύσεις που αντιμετωπίζουν ή έστω παρακάμπτουν το πρόβλημα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις καλές υπηρεσίες του πρώην πρωθυπουργού και πρώην υποδιοικητή της ΕΚΤ κ. Παπαδήμου για να έλθει σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΕΚΤ. Ντράγκι και Παπαδήμος γνωρίζονται και έχουν καλές σχέσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Θεωρώ πρακτικά αδύνατον να ανακάμψουν έγκαιρα οι ελληνικές τράπεζες μέσα από την επιθετική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η πραγματική οικονομία, εάν δεν υπάρξει αποτελεσματική παρέμβαση του κ. Ντράγκι στο άμεσο μέλλον.

Πειραιάς αντί για Λονδίνο

Ένας άλλος τρόπος για να καλυφθούν, εν μέρει, οι ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας είναι η αξιοποίηση του Brexit για να μετατραπεί ο Πειραιάς σε ακόμη ισχυρότερο ναυτιλιακό κέντρο.

Η Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο, το Παρίσι πρωταγωνιστούν στην προσπάθεια να ενισχύσουν την συγκριτική τους θέση έναντι του Cityστον χρηματοπιστωτικό τομέα και θα πρέπει να κάνουμε εμείς το ίδιο σε ό,τι αφορά τον Πειραιά και την εμπορική ναυτιλία. Διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις εφόσον είναι πολύ πιθανόν να επιχειρήσουν οι Βρετανοί τα επόμενα χρόνια ένα είδος φορολογικού dumpingγια να περιορίσουν τις απώλειες από το Brexit.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να βάλει στο υπουργείο Ναυτιλίας έναν ισχυρό παράγοντα της εμπορικής ναυτιλίας με εθνική ευαισθησία και κοινωνική προσφορά και χωρίς σκελετούς στα επιχειρηματικά ντουλάπια του. Στη συνέχεια θα ενέτασσε την μετατροπή του Πειραιά σε ισχυρότερο ναυτιλιακό κέντρο σε μια ευρωπαϊκή στρατηγική οργάνωσης της μετά Brexit εποχής για να καμφθούν και οι αντιρρήσεις των Γερμανών οι οποίοι πιέζουν για την εφαρμογή... φορολογικής δικαιοσύνης σε βάρος της ανταγωνιστικότητας και της προοπτικής της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Χρειάζονται μεγάλες κινήσεις για να βγούμε από το χρηματοδοτικό αδιέξοδο που προκάλεσαν τα μεγάλα λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα, το 2015.