Επίσημη επιβεβαίωση από Κοντονή: Από τα 15 και με μία δήλωση η αλλαγή φύλου
Θυελλώδης η συνεδρίαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο - Τι όρους βάζει ο Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ για να ψηφίσει
Η επιβεβαίωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτική αλλαγή που θα δίνει το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης φύλου από τα 15 έτη χαρακτήρισε τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στη Βουλή για το νομοσχέδιο.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για διόρθωση φύλου στα 15 θα είναι πέρα από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και η επιστημονική γνωμοδότηση από το νοσοκομείο Παίδων που θα εμπλέκεται στην όλη διαδικασία.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε εκτός τόπου και του χρόνου αιτιάσεις περί δυνατότητας εκμετάλλευσης της διαδικασίας για δόλιους σκοπούς, κάνοντας λόγο για «επιχειρήματα καφενειακού επιπέδου» και τονίζοντας ότι «δεν μιλάμε για απατεώνες, αλλά για μια μικρή κοινότητα που θέλει να κατοχυρωθούν τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα».
«Δεν είμαστε δογματικοί, ακούμε τις προτάσεις κομμάτων και φορέων», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής, ενώ απέρριψε το αίτημα που έθεσαν ορισμένοι φορείς να μπορεί να γίνεται διόρθωση φύλου και σε έγγαμους ή να γίνεται η αλλαγή φύλου με απλή δήλωση.
Κόντρα με ΝΔ και ΚΚΕ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μίλησε ακόμα για ξεπερασμένες εμμονές ορισμένων, ενώ εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΚΕ.
«Είναι αποκαλυπτικά αυτά που λέει η ΝΔ, η οποία έχει πρόβλημα στο εσωτερικό της. Είδαμε την απόσυρση από τη συζήτηση του βουλευτή της κ. Κυριακίδη, ο οποίος μας κάλεσε να αποσύρουμε το νομοσχέδιο. Όποτε η ΝΔ έχει διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της, προβάλει το επιχείρημα της ασυμφωνίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας», τόνισε ο κ. Κοντονής.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, αντέτεινε ότι το κόμμα του ήταν αυτό που έφερε τον αντιρατσιστικό νόμο και εκσυγχρόνισε μεταξύ άλλων το νόμο περί ναρκωτικών και τόνισε ότι πάντα υπήρχε πριν την κατάθεση νομοσχεδίων συνεννόηση των τριών κομμάτων που συγκυβερνούσαν.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραγκούνης το κόμμα του είναι καταρχήν θετικό με το νομοσχέδιο, ωστόσο έχει θέσει ορισμένες προϋποθέσεις, ώστε να αποσαφηνιστούν οι αοριστίες και να διασφαλιστούν οι διαδικασίες για να αποκλειστούν καταστρατηγήσεις.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κοντονή στις αναφορές του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Γιάννη Δελλή, ότι το φύλο προσδιορίζεται αντικειμενικά.
«Ο κομουνισμός είναι απελευθερωτική ιδεολογία για εμάς και δεν μπορεί να ταυτίζεται με οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Μην διαστρέφεται την πραγματικότητα και πυροβολείτε ανθρώπους που λένε τι διεκδικούν», ανέφερε ο κ. Κοντονής και προσέθεσε: «Το νομοσχέδιο δεν λύνει τα προβλήματα του ρατσισμού, αλλά κάνει καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και εξασφαλίζει στοιχειώδη δικαιώματα τους».
Απαντώντας στον κ. Κοντονή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, έκανε λόγο για διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ, αντιτείνοντας ότι με διαστρεβλωμένα κριτήρια προσπαθεί υποκριτικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να πείσει ότι ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Θα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένα επιστημονικά χαρακτηριστικά, διαφορετικά θα οδηγήσει σε κυκεώνα αντιφάσεων που κανένα πλαίσιο δεν θα μπορεί να τις λύσει. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες γιατί με τυχοδιωκτικό τρόπο ανοίγει ένα θέμα και δίνει τη πάσα για να αναπτυχθούν αντιδραστικές συμπεριφορές», υποστήριξε ο κ. Δελλής.
Όρους για να πει «ναι» βάζει ο Κ. Κατσίκης των ΑΝΕΛ
Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι, το νομοσχέδιο δεν είναι ασπίδα προστασίας του θεσμού της οικογένειας.
«Το νομοσχέδιο προκαλεί ένα ακόμα σοκ στη κοινωνία και πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.... Από το σημείο του αυτοπροσδιορισμού μέχρι της πλήρους αναγνώρισης για μένα υπάρχει ωκεανός... Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε για ζητήματα που αντιδρά η κοινωνία... Η νομική διαχείριση καταστάσεων εκφεύγουν του κοινωνικού στάτους. Ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου εκφράζω την ανησυχία μου και δηλώνω τη διαφωνία μου αναλογιζόμενος μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχουν κοινωνικό αντίκτυπο... Δεν είμαστε ανακόλουθοι. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές που διέπουν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσίκης.
Νωρίτερα πάντως, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του έχει υιοθετήσει τη ψήφο κατά συνείδηση σε αυτό το νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι, «για τόσο σοβαρά και λεπτά θέματα δεν προσφέρεται η αντιπολιτευτική τακτική».
«Είναι πολύ λεπτά τα πράγματα που νομοθετούμε και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση γι αυτό και εμείς λέμε ναι επί της αρχής. Λέμε ναι σε ό,τι έχει σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως με τα δικαιώματα των παιδιών», τόνισε.
Παράλληλα, ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αν και δεν προκύπτει στο νομοσχέδιο όπως είπε, να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο η απαγόρευση υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, αφού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ζήτησε να υπάρξουν προβλέψεις για τα άτομα με διπλή ιθαγένεια, ώστε να μπορούν να το δηλώνουν στο ληξιαρχείο, ενώ για τους ανήλικους 15-17 ετών να υπάρχει γνωμοδότηση ειδικών παιδοψυχιάτρων μαζί με την ρητή συναίνεση των κηδεμόνων.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία χαρακτήρισε υπερβολικές και εκ του πονηρού τις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποιοι για κατάχρηση διαδικασιών από δόλια άτομα.
«Το νομοσχέδιο σαφώς και δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά είναι ένα ακόμα σημαντικότατο θετικό βήμα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και το φέρνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης και χωρίς να πανηγυρίζουμε. Τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Τώρα ξεκινάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καββαδία.
Την κάθετη διαφωνία του κόμματος του εξέφρασε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ευάγγελος Καρακώστας, κάνοντας λόγο για «εκτρωματικό νομοσχέδιο» που αποδομεί τα ήθη της ελληνικής κοινωνίας.
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κόμματος του υποστηρίζοντας ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αποτελεί ένα βήμα μπροστά ούτε έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Μπορεί να τους δίνουμε ένα δικαίωμα αλλά τους στερούμε άλλο δικαίωμα. Αν είναι παντρεμένος θα πρέπει να πάρει διαζύγιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Του ζητάμε δηλαδή να παραιτηθεί της οικογένειας. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τέτοιου είδους διλήμματα στους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρίδης.
Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, τόνισε ότι ο νόμος θα έπρεπε να είναι πιο ανοικτός και να ακουμπά καλύτερα «τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού», ενώ τάχθηκε υπέρ τις τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών.
«Εμείς λέμε ναι στη βούληση ή στην αίσθηση που έχει ένα πρόσωπο, ανεξάρτητα από την εμφάνιση», σημείωσε ενώ ζήτησε να απλουστευθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται αλλά και η δημόσια διοίκηση να τρέξει πιο γρήγορα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πλάνο για τους ενοίκους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα
«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια» ανέφερε.
Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της πολιτικού για τον κοινό τους στόχο
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
«Είναι σαφές ότι δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» δήλωσε για τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου
Αιχμές από τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στην Κουμουνδούρου
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.