Πολιτικη & Οικονομια

H υποκρισία ΝΔ και ΔΗΣΥ

Η υπερψήφιση των νομοσχεδίων δεν είναι στήριξη στην κυβέρνηση, είναι στήριξη στους πολίτες και τις ομάδες πολιτών που διεκδικούν την ισότητα και την ισονομία σε μια ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία

Γιώργος Δημακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ποιος «μεταρρυθμιστής» ​πολιτικός ​το​ν Ιούνιο του​ 2011 δήλωνε ότι «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία» και κρυβόταν πίσω από τις πλάτες των άλλων; Να θυμίσω ότι στο πρώτο μνημόνιο, το 2010, αρχικά είχε αποφασίσει να δηλώσει «παρών», αλλά λόγω πιέσεων για διαγραφή του επέλεξε να ψηφίσει όχι και ακολούθως παρά την κολοτούμπα επιχειρηματολογούσε ότι «αν δεν υπερψηφίζονταν θα είχαμε χρεοκοπήσει στις 20 Μαΐου».  ​ 

Είναι ο ίδιος πολιτικός που πριν 10 ημέρες αποφάσισε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίζει κανένα κυβερνητικό νομοσχέδιο, καμία διάταξη, αν δεν την ψηφίζουν και οι ΑΝΕΛ, μουρμουρώντας και κάτι για ζήτημα δεδηλωμένης. Κάπως έτσι το κόμμα της ΝΔ θα αρνιόταν στη βουλή την υπερψήφιση του ν/σ για νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου όπως και για την τροπολογία για τις  αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την καμένη δικαιολογία της κολοκυθιάς.  Είναι ο ίδιος πολιτικός που στη «στιλάκι: φτιάχνω κυβερνητικό προφίλ» συνάντησή του με εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στις 12/7 τους επισήμανε ότι βλέπει θετικά τη ψήφιση του σχεδίου νόμου επί της αρχής. Αλλά μετά αποφάσισε ότι δεν θα το ψήφιζε, αν δεν το ψήφιζαν και οι ΑΝΕΛ. Πολιτική: άλλα υπόσχεσαι, άλλα κάνεις!

Εξάλλου δεν είναι πρώτος ούτε ο τελευταίος. Την ίδια ακριβώς στάση επέλεξε και η ΔΗΣΥ για «τέλος στην α λα καρτ νομοθέτηση», και ότι και οι βουλευτές της δεν θα υπερψηφίζουν ν/σ ακόμα και αν συμφωνούν, αν δεν τα στηρίζουν και οι ΑΝΕΛ. Ξέρετε κανέναν πολίτη να έβαζε τη συνείδησή του έρμαια στην ευχέρεια του Καμμένου; Ή μήπως ψήφισαν οι πολίτες ΝΔ και ΔΗΣΥ για να παράγουν πολιτικό έργο ανάλογα με τις ορέξεις του Καμμένου; Ε, αν είναι έτσι, τότε να το βάλουν και στα προγράμματά τους: «Γίνε κομμάτι της πολιτικής αλλαγής, θα ψηφίζουμε μόνο αν ψηφίζει και ο Πάνος» οι μπλε, και «Η ισχυρή κεντροαριστερά, αρκεί να συμφωνεί και ο Πάνος» οι πράσινοι.

Μετά την ανεύθυνη επιλογή των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, το μόνο σίγουρο ήταν ότι ο σύντροφος Αλέξης θα ζητούσε από το σύντροφο Πάνο να πει ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν ναι. Όχι για να περάσουν τα ν/σ αλλά για να εκθέσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. So simple. Του έδωσαν πάσα για γκολ. Έπεσαν μόνοι τους στην παγίδα που πήγαν να στήσουν. Γιατί, παραδόξως, οι πολίτες νομίζουμε ακόμα ότι έχουμε να κάνουμε με ενήλικους, και όχι με παιδαρέλια που κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις των άλλων. Και για τον Καμμένο τι πιο απλό; Είπε ότι οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν ναι, και ας ψηφίσουν κάποιοι όχι, κι ας απουσιάζουν οι μισοί. Πολιτική: άλλα υπόσχεσαι, άλλα κάνεις!

Το ότι το κυβερνητικό μόρφωμα της συνεργασίας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι κουκουρούκου, αυτό είναι θέμα των πολιτών και αυτοί θα αντιδράσουν στις κάλπες με τον τρόπο που θα επιλέξουν. Αυτό δεν έχει να κάνει με την υπεύθυνη στάση που πρέπει να τηρούν τα άλλα κόμματα ειδικά σε θέματα κοινωνικών δικαιωμάτων. Η ζωή δεν μπορεί να περιμένει, και ούτε μπαίνει σε pause. Η υπερψήφιση των νομοσχεδίων δεν είναι στήριξη στην κυβέρνηση, είναι στήριξη στους πολίτες και τις ομάδες πολιτών που διεκδικούν την ισότητα και την ισονομία σε μια ανοιχτή και δίκαιη κοινωνία. Τα κόμματα και οι βουλευτές οφείλουν να κάνουν το καθήκον τους όπως έχουν ορκιστεί ή όπως τους προτάσσει η συνείδησή τους (ό,τι προτιμάτε), ανεξαρτήτως εάν οι πολίτες θα  πιστώσουν σε αυτούς ή στην κυβέρνηση την υπερψήφιση των ν/σ και των διατάξεων που τους αφορούν.

Πού διαφέρει η θεωρία από την πράξη; Γιατί ΝΔ και ΔΗΣΥ έθεσαν τώρα εμπόδια; Μα γιατί διαφωνούν με συγκεκριμένα ν/σ και διατάξεις!  Μα γιατί, στις ψηφοφορίες στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης, για την ιθαγένεια, για την καύση των νεκρών, για την ανέγερση τεμένους στο Βοτανικό, για τους μετανάστες 2ης γενιάς, για τις διακρίσεις στους χώρους εργασίας, ή ακόμα και στην άρση ασυλίας του Νικολόπουλου για ομοφοβικές δηλώσεις, κρύβονταν. Οι βουλευτές των 2 κομμάτων στην πλειοψηφία τους είχαν την ίδια γνώμη με τους ΑΝΕΛ. Στις 22/12/2015 στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης από τη ΝΔ ψήφισαν υπέρ μόνο 19 βουλευτές, 29 επέλεξαν «όχι» και 27 ήταν απόντες (ανάμεσά τους οι Μεϊμαράκης, Σαμαράς, Καραμανλής, Άδωνις, Έλενα Ράπτη, Κικίλιας, Βούλτεψη). Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζε η Φώφη Γεννηματά, και από τους ΑΝΕΛ υπήρξαν 3 «ναι», 5 «όχι» και 1 απών. Το Ποτάμι είχε υπερψηφίσει και ήταν το μοναδικό κόμμα που είχε προτείνει στη Βουλή πριν την ψηφοφορία τη θεσμοθέτηση πολιτικού γάμου. Και στη στάση ΝΔ και ΔΗΣΥ γενναία απάντησε ότι «τα δικαιώματα για μας δεν μπαίνουν σε μικροκομματική ζυγαριά».

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει στην ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση προσώπων, ασχέτως φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής, στους χώρους εργασίας. Οι μισοί «μεταρρυθμιστές» βουλευτές της ΝΔ απείχαν από την ψηφοφορία. Πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν τις ίδιες ομοφοβικές ρατσιστικές θέσεις με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ. Τις κρύβουν γιατί δεν ταιριάζει στο προφίλ του κόμματος. Τα ΜΜΕ υπερτονίζουν το παραλήρημα των ΑΝΕΛ, και κρατούν χαμηλά τη μη ψήφιση των ν/σ από τους μισούς βουλευτές της ΝΔ. Η ένοχη ανοχή του «μεταρρυθμιστή» Μητσοτάκη, έχει ήδη καταδικάσει σε αποτυχία την όποια μελλοντική απόπειρα διακυβέρνησής του. Άντε να τους σκάσει καμιά κασκαρίκα ο Τσίπρας με ονομαστική ψηφοφορία στη βουλή να δούμε γλέντια. Και το θέμα δεν είναι αν «ο κ. Καμμένος θα αλλάξει και το… φύλο προκειμένου να μείνει στην εξουσία» όπως τρολάρει η Βούλτεψη, αλλά πόσοι από αυτούς που λένε τέτοιες κρυφορατσιστικές παρλαπίπες για να βρουν καρέκλες στην εξουσία ξανά, θα κάνουν το καθήκον τους στο έργο τους στη βουλή, και θα καταλάβουν ότι η εξουσία ανήκει στους πολίτες, και ότι οι βουλευτές είναι μόνο οι αντιπρόσωποί τους.    

Η πολιτική δεν είναι προθέσεις και υποσχέσεις, είναι πράξεις. Στις κολοτούμπες είναι καλοί και είναι πολλοί. Οι πολίτες ας επιλέγουμε αυτούς που μένουν στις θέσεις τους ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους ή οφέλους. Η ζωή δεν μπορεί να περιμένει. Η πολιτική δεν χωρά μικροκομματικά παιχνίδια, οι βουλευτές, οι εκπρόσωποι των πολιτών, δεν μπορούν να βάζουν στη μικροκομματική ζυγαριά τη νομοθέτηση κυρίαρχων δικαιωμάτων για αδικημένες κοινωνικές ομάδες ανάλογα με το τι συμφέρει το κόμμα. Υποχρέωσή τους είναι η υποστήριξη μιας ανοιχτής ανεκτικής πολυσύνθετης και δεκτικής κοινωνίας, και όχι ο στρουθοκαμηλισμός και η υποκρισία στα πραγματικά κυριαρχικά προβλήματα κοινότητες πολιτών. Υποχρέωσή τους είναι η βελτίωση των ατελειών, των στρεβλώσεων, των ελλείψεων, του συντηρητικού και λειψού που η κυβέρνηση, όχι η υπεκφυγή του. Μπορεί ο κος Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά για μια ακόμα φορά να νομίζουν ότι κρύφτηκαν πίσω από τον κο Τσίπρα και τον κο Καμμένο, αλλά οι πολίτες τους βλέπουμε και τους αξιολογούμε όλους τους. Εκτός και αν κρυβόμαστε και εμείς!