Πολιτικη & Οικονομια

Ανοιχτή ηλεκτρονική ψηφοφορία

Χωρίς αυτή ο θησαυρός της αναγέννησης της προοδευτικής παράταξης είναι άνθρακας

stavros-konstantinidis.jpg
Σταύρος Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372558-769467.jpg

Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα στον προοδευτικό χώρο έχει να επιδείξει μέχρι στιγμής δύο σημαντικές θετικές πρωτοτυπίες

Πρώτον, αναλαμβάνεται το ρίσκο από δύο ηγέτες υπαρχόντων κοινοβουλευτικών κομμάτων, τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, να συνεισφέρουν την κομματική οντότητά τους στην προοπτική της αυτοϋπέρβασής τους.

Δεύτερον, συμφώνησαν από κοινού να ανατεθεί η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας σε μία υπερκομματική προσωπικότητα υψηλού κύρους, τον Νίκο Αλιβιζάτο, συμφωνώντας παράλληλα να προηγηθεί η εκλογή αρχηγού και να ακολουθήσει η οργανωτική αλλά και ιδεολογική εν μέρει συγκρότηση  του νέου πολιτικού φορέα. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό εκχωρείται στους ψηφοφόρους το πρώτιστο δικαίωμα να διαμορφώσουν τη νέα ταυτότητα. Είναι μια λύση με στοιχεία πρωτοτυπίας αλλά η μόνη ενδεδειγμένη για την πιθανή αναμόρφωση και κυρίως διεύρυνση του χώρου. Κάθε άλλη απόπειρα είναι βέβαιο πως θα οδηγούσε σε αέναες διαπραγματεύσεις και ατέρμονες προστριβές μηχανισμών και κομματικών παραγόντων. Η εμπειρία και η λογική δείχνει πως ο υποτιθέμενος ορθόδοξος αυτός τρόπος θα ήταν ατελέσφορος και θα σηματοδοτούσε εσωστρέφεια − για ακόμη μία φορά.  

Στην παρούσα στιγμή εκκρεμεί το τρίτο και σημαντικότερο ζήτημα, αυτό της ανοιχτής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για όλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι προβληματισμοί και οι επιφυλάξεις για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, όμως, είναι φοβικοί και προσχηματικοί, μη δίνοντας ανοιχτό, καθαρό σήμα στην κοινωνία. Όποιος φορέας δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει ηλεκτρονική ψηφοφορία σήμερα, το 2017, δεν μπορεί κατά μείζονα να υποσχεθεί μία μεταρρυθμιστική συμβολή στη διακυβέρνηση της χώρας. Οι πολίτες έχουν ανάγκη όσο ποτέ κίνητρα για να επιστρέψουν στη δημόσια ζωή. Η ηλεκτρονική ψήφος συμβολίζει για τους νέους τον εκσυγχρονισμό και την πραγματική ζωή.

Χωρίς ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι άνθρακας ο θησαυρός της αναγέννησης της προοδευτικής παράταξης. Το άρθρο του Δρυμιώτη στο ΒΗΜΑ και το άρθρο του Μιχάλη Μπλέτσα στην Athens Voice τεκμηριώνουν τεχνικά την εφικτότητα. Τα εχέγγυα σε απόλυτο βαθμό δεν υπάρχουν σε καμία διαδικασία. Τυχόν παρατυπίες κατανέμονται εξάλλου στατιστικά στους υποψήφιους εξίσου, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς a priori να υποθέτεις ότι θα συμβούν εσκεμμένες δολιοφθορές από ένα εκλογικό σώμα, φίλιο της παράταξης που επιχειρείς να διευρύνεις. Αλλά πάνω απ' όλα η κοινή λογική: Αν από την αρχή δεν μπορείς ή δε θέλεις να πρωτοπορήσεις με το μέγιστο συμβολισμό της ανοιχτότητας, της μαζικότητας και του κινήτρου στους νέους που ζουν εδώ ή στο εξωτερικό, δε θα μπορέσεις ποτέ.  

Είναι το σημαντικότερο και υψηλού συμβολισμού στοίχημα η ανοιχτή ηλεκτρονική ψηφοφορία. Η μαζικότητα και η συμμετοχή των νέων είναι τα πολιτικά κλειδιά που μπορούν να δώσουν πνοή και προοπτική στην ανασυγκρότηση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.