Πολιτικη & Οικονομια

Επίθεση Γαβρόγλου στον Μητσοτάκη: Αν οι καθηγητές πανεπιστημίου ήθελαν να γίνουν επιχειρηματίες, δεν θα επέλεγαν την ακαδημαϊκή οδό

Η ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την αντίδραση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα Παιδείας, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη.

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό στο ξετύλιγμα της ατζέντας του για τα Πανεπιστήμια», σχολίασε ο κ. Γαβρόγλου, «ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη "οι καθηγητές των ΑΕΙ να μπορούν να ιδρύουν επιχειρήσεις"».

«Οι καθηγητές Πανεπιστημίου έχουν άλλο ρόλο και αν ήθελαν να γίνουν επιχειρηματίες, είμαι σίγουρος ότι δεν θα επέλεγαν την ακαδημαϊκή οδό», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επίσης ο υπουργός χαρακτήρισε "αδιάβαστους" τους συμβούλους του κ. Μητσοτάκη: «Κατηγορεί εμένα προσωπικά ότι δεν ενισχύω την σύνδεση της αγοράς εργασίας με την ανώτατη εκπαίδευση. Πάλι αδιάβαστοι οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα που έκανε τις δηλώσεις, συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, σκοπός του οποίου είναι η σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας και στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και των παραγωγικών φορέων».

Στη σχετική ανακοίνωση, καταλήγει ο κ. Γαβρόγλου: «Τη μία μέρα μιλώντας (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) σε πρωτοετείς δημόσιου πανεπιστημίου εκθείαζε τις αρετές των ιδιωτικών πανεπιστημίων, την άλλη πρότεινε τα σχολεία να μην είναι υπό την εποπτεία της Πολιτείας αλλά να είναι αυτόνομα και σήμερα καλεί τους πανεπιστημιακούς να γίνουν επιχειρηματίες. Ή δεν γνωρίζει τα της εκπαίδευσης ή τα γνωρίζει και προσπαθεί να την γελοιοποιήσει».

Τι είπε ο Μητσοτάκης

Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και όχι απλώς μη κρατικών μη κερδοσκοπικών, μέσω της αλλαγής του άρθρου 16, τάχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλίας του στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με στελέχη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «δημιουργική άμιλλα» ανάμεσα στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τα δημόσια ΑΕΙ είπε ότι πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία, μεγαλύτερη αυτονομία και περισσότερη σύνδεση με την αγορά.

«Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους στα ΑΕΙ και για τους φοιτητές και για τους καθηγητές» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το κράτος παρέχει από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου, τη δυνατότητα σε κάθε Ελληνόπουλο να σπουδάσει δωρεάν. Αυτό σημαίνει ότι και ο φοιτητής έχει ορισμένες υποχρεώσεις, να τελειώνει π.χ. εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τις σπουδές του».

Για τη σημερινή κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια είπε: «Έχουμε μια τυραννία της μετριότητας, που βολεύεται πάρα πολύ από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση». Σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε όλα αυτά και πως ο στόχος της είναι «η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των πανεπιστημίων».