Πολιτικη & Οικονομια

Ένα Υ.Γ. για τον Κατίδη

Γεγονότα -Γνώμες μου

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 428
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37061-83368.jpg

Γεγονότα

1. Ο Γιώργος Κατίδης, διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, πανηγύρισε με παρατεταμένο ναζιστικό χαιρετισμό το γκολ του κατά της Βέροιας στο ΑΕΚ-Βέροια 2-1.

2. Ο ίδιος δήλωσε α) αρχικά ότι ήταν ο γνωστός χαιρετισμός που έχει μάθει από τη Χρυσή Αυγή και το έκανε με σκοπό να πανηγυρίσουν μαζί του οι φίλαθλοι της ομάδας του στις εξέδρες β) στη συνέχεια ότι δεν εννοούσε τίποτα ναζιστικό και ζητάει συγνώμη κ.λπ.

3. Σχεδόν όλοι τον αποδοκίμασαν, η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι τον αποκλείει ισόβια από τις εθνικές ομάδες, ενώ επίκειται  τιμωρία και από την ομάδα του.

Γνώμες μου

1. Ο Κατίδης δεν έκανε τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι κάνει τόσο καιρό η Χρυσή Αυγή, η οποία πρώτα χαιρετάει ναζιστικά/απειλεί/ασκεί βία κ.λπ. κ.λπ. και μετά το παίρνει πίσω, λέει «δεν εννούσα αυτό», «δεν καταλάβατε καλά», «δεν ήμουνα εγώ», «εννούσα κάτι άλλο» κ.λπ., εν ολίγοις κάνει την παλαβή. Την παλαβή έκανε και ο Κατίδης.

2. Η πράξη του Κατίδη ή είναι συνειδητή ή όχι. Με βάση τις αρχικές δηλώσεις του, είναι. Αν δεν είναι, τότε απλά μιμείται επιπόλαια κάτι που βλέπει να συμβαίνει γύρω του σε υπολογίσμη κλίμακα (μισό εκατομμύριο Έλληνες ψήφισαν Χρυσή Αυγή, και προφανώς πολλοί απ’ αυτύς χαιρετούν ναζιστικά).

3. Απ’ ό,τι ξέρω στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται να είναι κανείς ναζί ή να χαιρετάει ναζιστικά. Δεν έχει ποινικοποιηθεί η σκέψη, όπως σε άλλες χώρες όπου απαγορεύεται να είσαι ναζιστής/κομουνιστής/αρνητής του Ολοκαυτώματος κ.λπ. (με καμιά από τις απαγορεύσεις αυτές δεν συμφωνώ).

4. Επίσης, δεν απαγορεύεται η εκδήλωση άλλων πολιτικών ή θρησκευτικών αντιλήψεων. Δεν νομίζω να υπήρχε η ίδια αντιμετώπιση, αν ένας άλλος ποδοσφαιριστής χαιρετούσε με υψωμένη γροθιά ή σταυροκοπιόταν.

5. Μου φαίνεται εξωφρενικό το κριτήριο της ιδεολογίας για τη συγκρότηση των εθνικών ομάδων.

6. Συνεπώς, βρίσκω ορθότατη την αποδοκιμασία του Κατίδη για το συμβολισμό της πράξης του, αλλά λαθεμένη την αντιμετώπισή του με διοικητικά μέτρα. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι η συζήτηση στη βάση τού τι αντιπροσωπεύει ο ναζιστικός χαιρετισμός, τι ήταν/είναι ο ναζισμός κ.λπ. Δηλαδή στη βάση επιχειρημάτων: να υποχρεωθεί ο Κατίδης (και ο κάθε Κατίδης) να συζητήσει και μάλιστα με βάση τις αρχικές δηλώσεις του. Σήμερα οι χρυσαυγίτες ένα πράγμα φοβούνται: τη συζήτηση. Γιατί εκεί ή θα υποχρεωθούν να αναπτύξουν επιχειρήματα ή θα βιαιοπραγήσουν λεκτικά (κι όχι μόνο). Και, αντίθετα, ένα πράγμα επιδιώκουν: το μονόλογο.

7. Αν ο Κατίδης είναι όντως ναζιστής, τότε είναι πιθανό ότι η αντιμετώπισή του αυτή: α) θα τον κάνει να εμπεδώσει τις αντιλήψεις του β) τον ηρωοποιεί γ) προσφέρει στη Χρυσή Αυγή ένα προβεβλημένο πρόσωπο για το μέλλον.

8. Αν ο Κατίδης δεν είναι ναζιστής, αλλά ένας επιπόλαιος νεαρός που ψάχνεται, τότε η αντιμετώπιση αυτή είναι πολύ πιθανό ότι θα τον κάνει ναζιστή. Σκέψου να είσαι 21 ετών ποδοσφαιριστής και να σου κόβουν την μπάλα (γιατί εκεί πάει το πράμα). Πώς θα αντιδράσεις;

9. Εσείς που με διαβάζετε, αν είστε κάποιας ηλικίας, δεν έχετε κάνει στα 21 σας χοντράδες που σύντομα ή αργότερα πάψανε να σας εκφράζουν; Εγώ, τουλάχιστον, πάμπολλες. (Απλά θυμίζω τη φράση του Μπέρτραντ Ράσελ «Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος»). 

d.fyssas@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.