- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι 7 ρυθμίσεις που «σκοτώνουν» τους συνταξιούχους
Χάνονται μέχρι και 3 ακόμα συντάξεις
7 «θανατηφόρες» ρυθμίσεις οδηγούν σε απώλεια μέχρι και 3 ακόμα συντάξεων, φτάνοντας το συνολικό ποσοστό απωλειών για τους συνταξιούχους στο 70%.
Λεπτομερέστερα, με αφορμή τη διαδήλωση αύριο το πρωί έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας («Αρσάκειο», οδός Πανεπιστημίου) όπου συζητιούνται οι προσφυγές ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), παρουσιάζει τις 7 «θανατηφόρες» ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό:
1. Μικρότερες κατά 30% είναι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή όσες λαμβάνουν οι αιτούντες συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Μέχρι το 2020, περίπου 200.000 φρέσκοι συνταξιούχοι θα υποστούν περικοπές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 30%.
Η μέση μείωση εκτιμάται στο 12% με 16% για τους νέους συνταξιούχους. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι εξής:
- Δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.
- Ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης έπειτα από τουλάχιστον 30 χρόνια ασφάλισης.
- Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς χάνουν τουλάχιστον 220 ευρώ.
- Ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ που προέρχονται από τις δύο ανώτατες κατηγορίες και αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
- Ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ ανεξάρτητα από χρόνο ασφάλισης.
2. Μέχρι 300 ευρώ θα είναι η απώλεια από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2019 με ορατό τον κίνδυνο να υπάρξει πλήρης περικοπή της διαφοράς. Με την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση παλιοί συνταξιούχοι «ευθυγραμμίζονται» με τους νέους.
Χάνουν άμεσα έτσι μέχρι 18% κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ωστόσο οι μειώσεις δεν θα είναι 18%, αλλά φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και παιδιών.
3. Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ το 2018, καθώς κόβονται άλλα 238 εκατ. ευρώ από το επίδομα και θα πληρωθούν μόλις 85 εκατ. ευρώ για όσους συνεχίσουν να το παίρνουν και του χρόνου. Οι δικαιούχοι σήμερα είναι περίπου 210.000, ενώ θ΄ απομείνουν για του χρόνου περίπου 70.000.
Τα νέα κριτήρια θα μειώνουν και τα όρια εισοδήματος αλλά και τα ποσά του ΕΚΑΣ, καθώς αυτό το μικτό σύστημα περικοπής το έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.
4. Το 20% των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (δηλαδή 25000 επί συνόλου 127000) αναμένεται να αποδοθούν μειωμένες κατά 10% (του Δημοσίου) έως 20% (του ιδιωτικού τομέα). Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019.Mε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις επικουρικές προβλέπεται συντελεστής 0,45 (δηλ. χαμηλότερος από το σημερινό) για τον υπολογισμό της συγκεκριμένης κατηγορίας εν αναμονή συντάξεων, όπως ισχύει ήδη και για τις συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι προ τις 1.1.2015 (δηλ. μέχρι 31.12.2014).
Έτσι, ξεμπλοκάρεται η έκδοση συντάξεων (αναμένεται μέσα στο Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις μετά από ενάμιση χρόνο «στην ουρά») μετά το πρόβλημα που είχε με τον δημιουργηθεί με τον ανύπαρκτο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, που πρόβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι συνολικές μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν μέχρι και το 80%.
5. Περίπου 65.000 εκκρεμή εφάπαξ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 1/9/2013) θα μειωθούν έως και 20%. Η εκταμίευση των εφάπαξ θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
6. Όσοι συνταξιούχοι έχουν πάρει την κύρια σύνταξη τους, κατά την 1/1/2019 θα δουν τις κύριες συντάξεις να μην λαμβάνουν κατά το έτος αυτό καμία ονομαστική αύξηση (με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό του προηγούμενου χρόνου).
7. Το Σεπτέμβρη θα αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες οριστικές συντάξεις χηρείας με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Οι περίπου 15.000 δικαιούχοι των νέων ψαλιδισμένων συντάξεων χηρείας περιμένουν εδώ και ενάμισι χρόνο, ενώ μόλις το Νοέμβριο του 2016 πήραν προσωρινές συντάξεις ύψους 345 ευρώ μηνιαία.
Μόνο στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα περιμένουν εκκαθάριση 3.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για θανάτους μετά το Μάη του 2016 (εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου).