Πολιτικη & Οικονομια

Στροφή 180 μοιρών από το... Μαντείο Παιδείας: Προαιρετική η συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιανουαρίου

«Μετεξεταστέος» ο Γαβρόγλου αφήνει παράθυρο για τη μη εφαρμογή του μέτρου που προκάλεσε σάλο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο χρησμός της Πυθίας στο Μαντείο των Δελφών δεν ήταν απλή υπόθεση. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν σημεία στίξης και ο χρησμός δινόταν προφορικά, το νόμισμα είχε δύο πλευρές. Χαρακτηριστική περίπτωση η φράση «Ήξεις, αφήξεις ου(κ) εν πολέμω θνήξεις». Θα πεθάνω, δεν θα πεθάνω, τι να εννοεί άραγε ο ποιητής, αναρωτιόταν ο επισκέπτης.

Κάπως έτσι μοιάζει να αισθάνεται μεγάλο κομμάτι της μαθητικής κοινότητας, ακούγοντας τον υπουργό Παιδείας να «τα γυρίζει» αναφορικά με τις διπλές εξετάσεις στη Γ' Λυκείου, αναιρώντας ουσιαστικά τον ίδιο του τον εαυτό. Σε συνέντευξή του στον Real FM ο Κώστας Γαβρόγλου απάντησε σε ερώτηση για το αν οι εξετάσεις του Ιανουαρίου είναι υποχρεωτικές ή προαιρετικές. Ιδού, τι απάντησε ο αρμόδιος υπουργός:

«Εγώ θα έλεγα να το πάρουν όλοι οι μαθητές. Αν τώρα κάποιοι μαθητές πουν, “εγώ δεν το θέλω και θέλω να πάω κατευθείαν τον Ιούνιο”, θεωρώ ότι θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά να με θυμηθείτε και καταλαβαίνετε πως το λέω αυτό, ότι παιδαγωγικά θα το αγκαλιάσουν όλοι».

Και στη συνέχεια το έκανε 50αράκια:

«Με την ευθύνη του μαθητή, προφανώς, μπορεί να είναι προαιρετική η συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιανουαρίου. Θέλω να είναι σαφές το εξής: Αυτά όλα έχουν μέσα τους και μία παιδαγωγική διάσταση. Άρα το θέμα είναι να πειστεί, ο μαθητής, οι γονείς και κυρίως οι εκπαιδευτικοί ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε την εκπαιδευτική διάσταση. Το προαιρετικό στην προκειμένη περίπτωση είναι εγγενές στοιχείο της πρότασής μας. Εμείς όμως λέμε ότι με το να πας έχεις πάρα πολλά θετικά. Έχεις όπλο για τον Ιούνιο».