Πολιτικη & Οικονομια

Μακρόν: ο νέος «Μεσσίας» έρχεται στην Ελλάδα

Οι μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης και οι business αλά γαλλικά

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
369529-763486.jpg
EPA / JOHN THYS / POOL

Διθυραμβική υποδοχή ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Καθώς η εποχή «Ολανδρέου» έχει προ πολλού παρέλθει ανεπιστρεπτί, τώρα ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται, παραμονές της επίσκεψης στη ΔΕΘ, να υποδεχτεί τον κ. Μακρόν μετά βαΐων και κλάδων… Βέβαια και ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έρχεται εδώ μόνο για τις τιμές, αλλά επιδιώκοντας πακέτο επενδύσεων και παρεμβάσεων στην ελληνική οικονομία, το οποίο για την κυβέρνηση περιγράφεται ως μάννα εξ ουρανού.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου επί ελληνικού εδάφους ήταν και οι πληροφορίες που διέρρευσαν από το Μαξίμου για τη σημασία της επίσκεψης: «Η επίσκεψη Μακρόν στη χώρα μας συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της και έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της. Επομένως, το πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και η παρακαταθήκη αυτής της επίσκεψης, υπερβαίνουν τον συμβολισμό της»! Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για «κομβική επίσκεψη Μακρόν», που αναδεικνύει ότι «η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο σε αυτόν τον εν εξελίξει διάλογο (σ.σ. για την αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης).

Εν μέσω αυτών των… κομβικών εξελίξεων, ο κ. Μακρόν συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών κ. Λε Μέρ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Λουζό αλλά και μεγάλη ομάδα Γάλλων επιχειματιών. Γιατί ο κ. Μακρόν συνεχίζει την παράδοση τόσο του προκατόχου του κ. Ολάντ όσο και του επιτρόπου Οικονομικών της Ε.Ε. κ. Μοσκοβισί για business α λα γαλλικά.

Η ίδια η κυβέρνηση αναμένει «επίθεση» προτάσεων στην ενέργεια, τις υποδομές, τον τουρισμό, την αμυντική βιομηχανία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, η αποτυχία των Γάλλων να κερδίσουν το διαγωνισμό για το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου-με τις παρασκηνιακές παρεμβάσεις τους  είχαν πετύχει την πολλαπλή αναβολή του διαγωνισμού, διαδικασία στην οποία είχε εμπλακεί ενεργά ο κ. Μοσκοβισί-τους ωθεί για νέες επενδυτικές «διεκδικήσεις». Μια από αυτές αφορά στην εταιρεία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), για την οποία όμως η κυβέρνηση φέρνει αντιρρήσεις και υπενθυμίζει ότι η γαλλική πλευρά έχει ήδη «πατήσει πόδι» στην πόλη, μέσω της κοινοπραξίας που πήρε τον ΟΛΘ, της οποίας ηγείται γαλλική εταιρεία.

Καλύτερα φαίνεται πως πηγαίνουν οι συζητήσεις για την εξαγορά της Τράπεζας Αττικής. Το ενδιαφέρον της Γαλλίας για πρόσβαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας έχει αναζωπυρωθεί, μετά από την απόσυρσή τους πριν από μερικά χρόνια, λόγω των ζημιών που είχαν καταγράψει τα τραπεζικά ιδρύματα στα οποία είχε εμπλακεί η Gredit Agricole. Η εξαγορά της Αττικής-που εφόσον συμφωνηθεί μπορεί να εξαγγελθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν-θα απαλλάξει την κυβέρνηση από ένα ενοχλητικό «βαρίδι» καθώς είναι γνωστή η προτίμηση που προσφάτως έδειξε με χαριστικά δάνεια σε φιλικά προσκείμενους επιχειρηματίες (Καλογρίτσας). Δεδομένο είναι επίσης το γαλλικό ενδιαφέρον για τις έρευνες στις ζώνες υδρογονανθράκων, στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Όλα αυτά μένει να φανούν επί χάρτου καθώς και οι όροι που θα συμφωνηθούν για τα όποια επενδυτικά βήματα.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση, συμπληρώνει με νέα επιχειρήματα τους διθυράμβους της για την επίσκεψη Μακρόν. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να αναδείξει το διαχρονικά σημαντικό του ρόλο, δεν παύει να επισημαίνει τη φιλική προς την Ελλάδα στάση του ακόμα και όταν ήταν υπουργός Οικονομικών επί Ολάντ, ενώ σχετικά με την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Γαλλίας, αναφέρουν ως «επιτεύγματα» τόσο την παρουσία του στη Λιβύη όσο και την επίσκεψή του στα γαλλικά στρατεύματα στο Μάλι-περιοχές για τις οποίες η Γαλλία δείχνει διαχρονικά εκτεταμένο ενδιαφέρον και διατηρεί ειδικά συμφέροντα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.