- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ναζιστικά στρατόπεδα: Δοξιάδης αποστομώνει Γιαννακάκη
Ο συγγραφέας και η ανιστόρητη πολιτικός
Τη κ. Μαρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, αποστομώνει με παράθεση ιστορικών στοιχείων σχετικά με την απελευθέρωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης το 1945, ο γνωστός συγγραφέας κ. Απόστολος Δοξιάδης.
Λεπτομερέστερα, κάτω από τον τίτλο «Ποιοι απελευθέρωσαν τι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ο κ. Δοξιάδης, σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, γράφει:
«Στον τοίχο της Maria Tsakos διαβάζω με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον την ανάρτησή της για τα σχόλια της κυρίας Γιαννακάκη σε κάποιο ραδιοφωνικό σταθμό για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β Παγκοσμίου Πολέμου, την ‘παραχάραξη της ιστορίας από τον Ρομπέρτο Μπενίνι που λέει στην ταινία του Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ότι τάχα απελευθέρωσαν οι Αμερικάνοι στρατόπεδα συγκέντρωσης’, ενώ ‘τα απελευθέρωσαν μόνο οι σοβιετικοί’ και άλλα που με κάνουν να θαυμάζω για τις δυνατότητες αποκοπής από την πραγματικότητα που διαθέτει ο ανθρώπινος νους.
Δυστυχώς, δεν ξέρω την κυρία Γιαννακάκη, αλλά από τα σχόλιά της οδηγούμαι στο ασφαλές συμπέρασμα ότι α) δεν ξέρει τα ιστορικά γεγονότα, β) δεν έχει καμία διάθεση να τα μάθει--αλλά και αμφιβάλλω αν θα τα δεχθεί, αν δεν της τα πει κάποιος φίλος ή ομοϊδεάτης της.
Δε μπαίνω στον κόπο να σχολιάσω τα λεγόμενά της εν γένει, καθώς και το τι σήμαινε ο όρος ‘απελευθέρωση’ εν προκειμένω, σε κάθε περίπτωση--που είναι ένα ζήτημα. Από εκεί και πέρα, η αλήθεια είναι ότι τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης απελευθερώθηκαν από τρεις στρατούς, δηλαδή (αλφαβητικά) τον αμερικάνικο, τον βρετανικό και τον σοβιετικό, ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση και την περιοχή προέλασης του στρατού τους. Κυρίως οι σοβιετικοί απελευθέρωσαν αυτά που ήταν στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, ενώ οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα ως εξής (αναφέρω τα πιο γνωστά):
ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ:
Buchenwald
Dora-Mittelbau
Flossenbürg
Dachau
Mauthausen
ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ:
Neuengamme
Bergen-Belsen
ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ:
Majdanek
Belzec
Sobibor
Treblinka
Auschwitz
Stutthof
Sachsenhausen
Ravensbrueck
Κλείνω με τις καλύτερες ευχές μου στην κυρία Γιαννακάκη, που μπορεί να ησυχάσει. Ο Ρομπέρτο Μπενίνι δεν παραχάραξε την ιστορία, οπότε μπορεί και να μετριάσει το πάθος της κατά του χαριτωμένου και ευφυέστατου ιταλού κωμικού. Για να κοιμάται μάλιστα καλύτερα τα βράδια, της λέω ότι, εκτός από τον Ρομπέρτο Μπενίνι, ο πιο φημισμένος στην Ελλάδα κρατούμενος που απελευθερώθηκε από τους Αμερικάνους ήταν ο Νίκος Ζαχαριάδης, ΓΓ του ΚΚΕ, που κρατείτο στο Dachau. Μπορεί κάλλιστα να το δει σε όποια ιστορία του ΚΚΕ των ετών εκείνων, την οποία ελπίζω να εμπιστεύεται».