- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα διεθνή ΜΜΕ για τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Spiegel: Επιστροφή του προβληματικού παιδιού
Συνεχής είναι η κάλυψη της σημερινής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια φωτίζουν πτυχές του γεγονότος.
Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει σχετικά με τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: "Επιστροφή του προβληματικού παιδιού:
Η Ελλάδα θέλει να αντλήσει και πάλι χρήματα από διεθνείς επενδυτές. Πρόκειται για μια δοκιμή για το εάν η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να σταθεί και πάλι μόνη της στα πόδια της".
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει για το ίδιο θέμα: "Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και οι δυο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην πρώτη ευκαιρία για έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου.
Όχι όμως χωρίς λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εφιστούσαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή.
Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται.
Τι θα συμβεί όμως εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις , εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις;
Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών".
Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει:"Περίπου ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές.
Μετά από μια διακοπή τριών ετών, η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αθήνα.
Για το λόγο αυτό επιφόρτισε έξι τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται διεθνώς, Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs και HSBC.
Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια δανεισμού της χώρας από το 2014, όταν η Ελλάδα άντλησε χρήματα δυο φορές από τις αγορές πριν αντιμετωπίσει και πάλι οικονομικά προβλήματα".
Όσο για τη Handelsblatt σημειώνει: «Περίπου ένα χρόνο πριν από το τέλος του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει και πάλι στις αγορές».
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times διαβάζουμε «εάν το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ισχυρό, θα πρόκειται για στιγμή –ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη».
Αναφορά στο θέμα γίνεται και από την εφημερίδα Wall Street Journal:
«Η Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές, επιδιώκοντας να αντικαταστήσει τα πενταετή ομόλογα, που λήγουν το 2019, από νέα που θα λήγουν το 2022.
Σύμφωνα δε, με το Reuters, πρόκειται για «την πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τρία χρόνια», αποτελεί δε, «σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πλήρους και σταθερής πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης το 2018».
Το Bloomberg, τέλος, έχει συνεχείς ανταποκρίσεις και άρθρα για το θέμα. Σε νέα ανάλυση (Marcus Ashworth –Μark Gilbert) επισημαίνεται:
«Η Ελλάδα αποφάσισε να ταράξει τα νερά με την έκδοση ενός νέου πενταετούς ομολόγου, μετά από τρία χρόνια.
Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς αλλά όχι τους άπληστους. Προς το παρόν, μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές είναι πιο σημαντική από την εξασφάλιση καλύτερων όρων ή περισσότερων χρημάτων.
Μετά την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αναβάθμιση της προοπτικής για την αξιολόγηση της χώρας από σταθερή σε θετική από τον οίκο Standard & Poors, η Ελλάδα έσπευσε να εκμεταλλευθεί αυτή τη δυναμική πριν από την ανάπαυλα του Αυγούστου».
Στην ίδια ανάλυση διαβάζουμε, «οι επενδυτές ελπίζουν ότι δεν θα έχουν την ίδια εμπειρία της πρώτης προσπάθειας της Ελλάδας να ανακτήσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
Οι κάτοχοι του ομολόγου, που εξέδωσε πριν από τρία χρόνια η Ελλάδα παρατηρούν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του (…) [αντιθέτως] με το τωρινό ομόλογο ζητείται η άντληση ποσού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα θεωρηθεί επιτυχία, μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στην εκδοτική προσπάθεια να αποτελείται από επενδυτές που θα αποφασίσουν να επεκτείνουν τη λήξη του.
Η επιτυχία αυτή θα επιτρέψει τότε στην Ελλάδα να επιμηκύνει το χρέος της και να ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες εξόδους στις διεθνείς αγορές προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα».
Εν κατακλείδι, «τρία χρόνια είναι πολύς χρόνος χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα χρειάζεται το παράθυρο δανεισμού να παραμείνει μόνιμα ανοιχτό».
Τη σωστή χρονική στιγμή επέλεξε η κυβέρνηση λέει η Le Figaro. «Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα θα εκδώσει ένα πενταετές ομόλογο και ελπίζει να κερδίσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο κάτω του 5%. Μετά από τρία χρόνια ελληνικής απουσίας, οι αγορές φαίνεται να ανταποκρίνονται καλά στην ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εμφανίζοντας μια εκπληκτική σταθερότητα η οποία εντυπωσιάζει, και έναν αριθμό τραπεζιτών οι οποίοι παρέμεναν επιφυλακτικοί σχετικά με μια τέτοια πρωτοβουλία.
Ανακοινώνοντας αυτή την έκδοση, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, της οποίας η ιδεολογία βρίσκεται στον αντίποδα των χρηματιστηρίων, φαίνεται να έχει επιλέξει τη σωστή χρονική στιγμή. Και για αυτό, μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της σχετικά με την απελευθέρωση της δόσης των 8,4 δις ευρώ, τα καλά νέα διαδέχονται το ένα το άλλο
Τέλος, η Luxemburger Wort σημειώνει ότι «η καλύτερη αξιολόγηση του Οίκου S&P για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών ΜΜΕ και Ελλήνων ειδικών να ανοίξει το δρόμο για επιστροφή στις χρηματαγορές».
Στη σημερινή έκδοση πενταετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο αναφέρεται πρακτορειακής προέλευσης (AFP) δημοσίευμα που αναδημοσιεύεται στη γαλλόφωνη, βελγική εφημερίδα L' Echo.
«Η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο σημειώνεται πως η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2014, με στόχο να δοκιμάσει την αγορά, ύστερα από δύο χρόνια φόβων σε σχέση με το χρέος και δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Τέλος, αναφέρεται ότι για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη της ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας δημοσιεύεται αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο τιτλοφορείται «Τα δάνεια προς την Ελλάδα απέφεραν κέρδη στο βελγικό κράτος».
Ο αρθρογράφος παραπέμπει στα αποτελέσματα μελέτης του Βέλγου οικονομολόγου Ερίκ Ντορ, σύμφωνα με τα οποία από το 2010 το βελγικό κράτος έχει αποκομίσει 328,8 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι τα αντίστοιχα κέρδη από τα διμερή δάνεια μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος αναχρηματοδότησης του βελγικού χρέους.
Η σχετική συζήτηση για το κατά πόσο κρίνεται σκόπιμο να δανείζει κανείς σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση, συνεχίζει το δημοσίευμα, άνοιξε στη Γερμανία, όταν τον περασμένο Ιούνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει κερδίσει από το 2009 1,3 δισ από τα δάνεια προς την Αθήνα.
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει την απουσία ζημίας για την Ελλάδα, από τη στιγμή που ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένη να καταβάλει τους τόκους αυτούς, ανεξαρτήτως της ταυτότητας του κατόχου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν στην Ελλάδα τούς εν λόγω τόκους, πράγμα που θα ήταν προφανώς χρήσιμο για τη χώρα.
Με το ίδιο θέμα καταπιάνεται και δημοσίευμα του RTBF, υπό τον τίτλο «Το Βέλγιο έχει ήδη κερδίσει γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ για τη βοήθειά του προς την Ελλάδα», το οποίο διερωτάται για το κατά πόσο είναι πραγματικά θεμιτό να πλουτίζει κανείς εις βάρος μιας υπερχρεωμένης χώρας, παραθέτοντας την άποψη του οικονομολόγου Μπερνάρ Μπαγιό, ο οποίος θέτει ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κάνει λόγο για αληθινό εκβιασμό, αναφερόμενος στη διακοπή της καταβολής των τόκων προς την Ελλάδα, όταν αυτή άρχισε να επαναδιαπραγματεύεται και αποφάσισε να διεξάγει δημοψήφισμα.
Ο ίδιος, εξάλλου, υποστηρίζει ότι, πέραν της ηθικής και της αλληλεγγύης, υπάρχει και το θέμα της αποτελεσματικότητας, μια και όταν ένας άνθρωπος ή μία χώρα βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία, θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να βγάλουν το κεφάλι από το νερό, διαφορετικά θα βυθιστούν, γεγονός που, ακόμα και από μία αυστηρά κυνική σκοπιά, κρίνεται εντελώς ανόητο.
Υπενθυμίζεται ότι από χθες υπήρξαν ρεπορτάζ από μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, η εφημερίδα Guardian, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.