Πολιτικη & Οικονομια

Grexit και πρόωρες εκλογές προβλέπει ο Economist έως το 2021

Χωρίς επιλογές η κυβέρνηση Τσίπρα δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει εγκαίρως τα συμφωνηθέντα, προκαλώντας την οργή των δανειστών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έξοδο από την Ευρωζώνη, πρόωρες εκλογές και αναβολή μεταρρυθμίσεων λόγω κόπωσης -κίνηση που θα προκαλέσει τριγμούς με τους δανειστές- προβλέπει για την Ελλάδα το Intelligence Unit του Economist.

Στην οικονομική του ανάλυση το περιοδικό δίνει έμφαση στα 113 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιηθούν για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μεταρρυθμιστική κόπωση λόγω των μέτρων που μπήκαν με βίαιο τρόπο στην καθημερινότητα των πολιτών τα τελευταία δύο χρόνια, «αναμένουμε από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει πολιτικές δυσκολίες, εφαρμόζοντας μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης».

Τα προβλήματα γίνονται ακόμα μεγαλύτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα νέα προαπαιτούμενα (κινητικότητα στο Δημόσιο, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, μείωση αφορολόγητου) αγγίζουν κοινωνικές ομάδες που θα αντιδράσουν έντονα. Σύμφωνα με τον Economist, περιθώρια ελιγμών δεν υπάρχουν και το αδιέξοδο μεγαλώνει από το νέο… τσεκούρι στις δημόσιες δαπάνες στον βωμό του πλεονάσματος 3,5% το 2018, το οποίο πρέπει να επαναληφθεί έως το 2022.

«Περιμένουμε πρόωρες εκλογές το 2017-18… Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2021» προστίθεται στην έκθεση.

Η μπάλα στην εξέδρα

Το Intelligence Unit ασχολείται και με το ζήτημα των ημερών (την έξοδο της χώρας στις αγορές μέσω 5ετούς ομολόγου), υπενθυμίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη μειώνει σ’ έναν βαθμό την εξάρτηση της χώρας από τα «θέλω» των δανειστών, ωστόσο τα νέα δανεικά θα έρχονται μ’ ένα επιτόκιο (στην καλύτερη) λίγο πιο κάτω από 5% (5,86% τον Ιούνιο και άνω του 7% τον Ιανουάριο). Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι εταίροι δανείζουν με 1,2%. Ως εκ τούτου, η έκδοση ενός ομολόγου δεν αποτελεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Στην έκθεση, πάντως, προβλέπεται πως η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές εντός των επόμενων 12 μηνών. Δεν είναι, όμως, σίγουρο αν τελικά τα ελληνικά ομόλογα θα προλάβουν το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το περιοδικό προβλέπει ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, προσπαθώντας να καθυστερήσει την υλοποίηση των νέων προαπαιτούμενων. Έτσι, το Μνημόνιο θα λήξει (τυπικά) το 2018 δίχως να έχουν τηρηθεί κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Ποια θα είναι η αντίδραση των δανειστών; Το σίγουρό είναι ότι δεν πρόκειται να το δεχτούν έτσι απλά, γι’ αυτό και στην έκθεση γίνεται λόγος για πρόωρες εκλογές και Grexit.

Αποκούμπι το χρέος

Ο Economist ασχολείται και με το ζήτημα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα ελπίζει σε μια αναθεώρηση, προκειμένου να μπορέσει να χρυσώσει το χάπι στους πολίτες από τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Ωστόσο, για να γίνει οποιαδήποτε αναθεώρηση (ή έστω συζήτηση), θα πρέπει -σύμφωνα πάντα με το περιοδικό- να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα. Κάτι, που όπως προβλέπεται στην έκθεση, δεν πρόκειται να συμβεί…