Πολιτικη & Οικονομια

«Πνευματικά δικαιώματα» στη δημιουργία κρίσεων

Πώς η υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε νέους πονοκεφάλους στο Μαξίμου

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363747-752458.jpg

Έναν μοναδικό τρόπο να ανοίγει μέτωπα και να προκαλεί ρήξεις επί παντός του επιστητού  έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.

Με αρχή το «Καμμένος-gate», η κυβέρνηση έχει εγκαινιάσει μια χωρίς προηγούμενο αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους του δικαστικού κόσμου. Κι αυτό την ίδια ώρα που το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου προκαλεί την αντίδραση των Πρυτάνεων και μεγάλης μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Νέο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, την ώρα που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βάλλουν κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι αντιπαραθέσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση μένουν ασίγαστες, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης επιμένει να προωθήσει προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδιο για απλή αναλογική στους Δήμους. Στο πολιτικό μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ, στριμωγμένος από τα κατορθώματα του υπουργού Άμυνας, ξεμένει από εναλλακτικές επιλογές σε συμμαχίες καθώς εκτός από το Ποτάμι, ο πρωθυπουργός ασκεί πλέον δριμεία κριτική και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη...

Πολλοί αναρωτιούνται αν αυτή η πολυμέτωπη αντιπαράθεση αποτελεί μέρος ενός κυβερνητικού σχεδιασμού ή είναι δείγμα σπασμωδικής αντίδρασης, καθώς το κλίμα στην οικονομία αλλά και την πολιτική σκηνή επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Πάντως το τελευταίο κατόρθωμα της υπουργού Πολιτισμού κ. Κονιόρδου να τα βάλει με όλους, δεν έχει προηγούμενο. Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας κατέθετε (μετά από μήνες σιγής) το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, με τη διαδικασία του επείγοντος. Μια διαδικασία που συνάντησε την έντονη αντίδραση κομμάτων, φορέων ακόμα και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Φίλη. Στη συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς (είχαν προσκληθεί 70, τελικά πρόκαμαν μόλις οι μισοί λόγω του επείγοντος...), εκδηλώθηκε από όλους η αντίθεση με τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου. Οι δημιουργοί εξακολουθούν να καταθέτουν ισχυρές ενστάσεις για τις ρυθμίσεις για τα πνευματικά δικαιώματα. Το άρθρο 67 −με το οποίο προβλεπόταν ότι δεν απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης  για υλοποίηση έργου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους− έκαναν τους κ. Φίλη και Ξυδάκη να απειλήσουν ότι θα καταψηφίσουν το σύνολο του νομοσχεδίου. Η απόσυρση, τελικά, του άρθρου −φαινόμενο σπάνιο στα κοινοβουλευτικά χρονικά− έκανε τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να χειροκροτούν από κοινού! Οι εκδότες συγγραμμάτων και βιβλίων ξεσηκώθηκαν από τη διάταξη που επιτρέπει την ηλεκτρονική αναπαραγωγή συγγραμμάτων και έργων χωρίς να αναγνωρίζονται τα δικαιώματα αυτών που τα γράφουν. Μέχρι και ο... Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ξεσηκώθηκε από διάταξη που πρόβλεπε επιβολή τέλους 2% επί της λιανικής σε κινητά και ταμπλέτες! Τελικά, η ρύθμιση θα ισχύει μόνο για τις ταμπλέτες, αλλά ο ΣΕΒ έμεινε με την απορία πώς είναι δυνατόν ένα θέμα που αφορά την αγορά να «ρυθμίζεται» από την κ. Κονιόρδου σε νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα...

Έτσι, μέσα σε τρεις μέρες συζήτησης στη Βουλή αυξήθηκαν οι «ανοιχτές πληγές» των αντιπαραθέσεων της κυβέρνησης. Σε αυτόν τον τομέα... «πνευματικών δικαιωμάτων», η κυβέρνηση δεν έχει αντίπαλο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.