- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δήλωση πίστης στο ΔΝΤ από την κυβέρνηση
Θα κάτσουμε φρόνιμα και θα υλοποιήσουμε 21 δεσμεύσεις για να μπείτε στο πρόγραμμα, το μήνυμα Μαξίμου προς το Ταμείο
Αναπροσαρμογή των συντάξεων (ήτοι νέο ψαλίδι), πλαφόν στον αριθμό των συμβασιούχων που θα προσληφθούν τη διετία 2017-18 και κήρυξη απεργίας με αυξημένη απαρτία (50%) στη συνέλευση των συνδικαλιστών. Ορισμένες μόνο από τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή (letter of intent) της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ προκειμένου να το πείσει να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Έχοντας περάσει προ πολλού από το «μπορούμε και χωρίς το Ταμείο», στο «μνημόνιο χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βάζουν την υπογραφή τους στο κείμενο, που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Καθημερινή». Ουσιαστικά, στην επιστολή αυτή η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα είναι «ο πιο κάλος ο μαθητής» στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, προκειμένου να πείσει το Ταμείο να βάλει το χέρι στην τσέπη και να προσφέρει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην επιστολή, που απευθύνεται στην κα Λαγκάρντ, αναφέρεται πως το πρόγραμμα που αιτούνται η ελληνική κυβέρνηση και η ΤτΕ (το κείμενο φέρει την υπογραφή και του Γιάννη Στουρνάρα) θα έχει διάρκεια 13 μηνών και 12 ημερών και θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση 1,6 δισ. ευρώ. «Η διευκόλυνση θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2018, λίγο μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM» επισημαίνεται. Παράλληλα, στην επιστολή ξεκαθαρίζεται πως σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα (δίχως όμως να να υπάρχουν σαφείς αναφορές -έχει ο... Θεός μέχρι τότε).
Η κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ άλλων:
1. Να υιοθετήσει νομοθεσία, έως τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021.
2. Να ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων (Δεκέμβριος 2017).
3. Να διορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (Σεπτέμβριος 2017).
4. Να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων (Δεκέμβριος 2017).
5. Εως τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία.
6. Να ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III).
7. Nα υιοθετήσει οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επενδύσεων.
8. Να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.ά.
9. Να εφαρμόσει πλήρως το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
10. Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Συνταγματικές οι περικοπές
Όσον αφορά, τώρα, στις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς τη διετία 2019-2020, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ανεξάρτητοι νομικοί έχουν γνωμοδοτήσει πως τα δύο μέτρα είναι συνταγματικά (άραγε το ΣτΕ το ρώτησαν;).
Το Μέγαρο Μαξίμου προτείνει, επίσης, η υλοποίηση του προγράμματος να αξιολογείται από το ΔΝΤ ανά 6μηνο, ζητώντας η πρώτη αξιολόγηση να γίνει στις 15 Φεβρουαρίου του 2018 και η δεύτερη στις 15 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.