Πολιτικη & Οικονομια

Θεοδωράκης: Οι κλεψιές δημοσίου χρήματος δεν παραγράφονται

Ξεκαθαρίζει σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ότι Το Ποτάμι θα επιμείνει

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362887-750769.jpg
αρχείο ΑΠΕ

«Οι κλεψιές δημοσίου χρήματος δεν παραγράφονται. Το Ποτάμι θα επιμείνει. Τα λεφτά που χάθηκαν στην άμυνα, στην υγεία και τις εργολαβίες δεν θα ξεχαστούν» ξεκαθάρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα Real και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκοuρή.

O επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «η μεγάλη αποτυχία όλων των πρωθυπουργών από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα είναι ότι δεν κατάφεραν να ελέγξουν τους παράγοντες και τους παραγοντίσκους που στο όνομα του κόμματος και της πατρίδας πλούτισαν εις βάρος της κοινωνίας». «Ακόμα και σήμερα», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είπαν "όχι" στην άσκηση δίωξης του Παπαντωνίου. Μόνο το Ποτάμι ψήφισε "ναι"».

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι θα συμπορευτεί με τη ΔΗ.ΣΥ. ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε πως «η λύση δεν βρίσκεται αριστερά – ούτε βέβαια δεξιά και αυτό που ο ίδιος επιθυμεί είναι μια προοδευτική επανάσταση» και έφερε το παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν. «Έφτιαξε ένα κίνημα χωρίς βαρίδια, χωρίς εξαρτήσεις, χρησιμοποιεί ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα, που τους ενώνουν οι λύσεις και όχι το παρελθόν» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού παραδέχτηκε ότι τον προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις αλλά αυτό δεν αποτελεί αιτία για να νερώσουν το κρασί τους οι Ποταμίσιοι. «Αυτό που τους ένωσε ήταν ένα σύνθημα: να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Και ο στόχος τους παραμένει ένας: η σύγκρουση με τα κατεστημένα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, με τις συντεχνίες και τα συμφέροντα» σημείωσε.

O Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει πως για τον ίδιο σημασία έχει να μη χαθεί η διαφορετική πολιτική λύση του Ποταμιού και μόνο με αυτό το σκεπτικό συζητάει τις προτάσεις που γίνονται. Όπως διευκρινίζει «οι απαντήσεις θα δοθούν τη στιγμή που πρέπει».

Στο ερώτημα αν το Ποτάμι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε πως δεν θα παζαρέψει καρέκλες και πως οποιαδήποτε συνεργασία θα γίνει με βάση τις λύσεις που έχει και μπορεί να δώσει το Ποτάμι γιατί «έχει και τους ανθρώπους για να το κάνει και τολμά να αγγίξει ιερές αγελάδες, όπως είναι οι κομματικοί εγκάθετοι στο δημόσιο τομέα που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Αυτούς το Ποτάμι θα τους διώξει» είπε με απόλυτη σαφήνεια ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για το θέμα του Πάνου Καμμένου και τη συνομιλία που είχε με ισοβίτη σε μια εν εξελίξει δικαστική υπόθεση, είπε πως «αυτά είναι πράγματα που δεν στέκουν σε μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα» και κάλεσε τον υπουργό Άμυνας «να πάψει να παίζει στο τουίτερ και στο κινητό του και να ασχοληθεί με αυτό που του έχει ανατεθεί».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε αστείες θεωρίες τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και προέβλεψε ότι δεν θα γίνουν, όσο και αν κάποιοι στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να κρατούν τον κόσμο σε προεκλογική επαναστατική γυμναστική.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω:

Πριν λίγες μέρες κάνατε μια ανάρτηση στο Facebook και υποστηρίξατε ότι το καλοκαίρι του ‘15 η μισή κυβέρνηση φλέρταρε με τη δραχμή. Αναφέρατε μάλιστα ότι και ο κ.Τσίπρας το συζητούσε. Είναι κάτι που σας είχε πει τότε ο ίδιος;

Δεν είναι η ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Αλλά είναι σαφές ότι το καλοκαίρι του ‘15 η χώρα αιωρήθηκε πάνω από την άβυσσο της δραχμής. Άλλωστε το παραδέχθηκε αυτές τις μέρες και ο κ.Κιμ, ο διαχρονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, σήμερα του κ.Τσακαλώτου και χθες του κ.Βαρουφάκη. Σχεδίαζαν ένα σύστημα παράλληλων πληρωμών που θα ήταν το πρώτο βήμα για παράλληλο νόμισμα. Αν ανατρέξετε στην ειδησεογραφία θα δείτε ότι το είχαμε καταγγείλει από τότε.

Πότε όμως θα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη; Πιστεύετε ότι η Βουλή θα μπορούσε να διερευνήσει το θέμα με μια εξεταστική επιτροπή;

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι κάποιοι θα ομολογήσουν την αλήθεια στη Βουλή. Ειδικά αυτή την εποχή της μεγάλης πόλωσης. Θα χρειαστεί χρόνος για να ανοίξουν όλα τα στόματα. Άλλωστε αυτού του τύπου οι επιτροπές της Βουλής συνήθως δεν καταλήγουν πουθενά.

Αναφέρεστε προφανώς στην επιτροπή για τον Παπαντωνίου που ξεκίνησε με τυμπανοκρουσίες, τελικά όμως η Βουλή ψήφισε «όχι» στην άσκηση δίωξης του.

Η Βουλή ψήφισε όχι, το Ποτάμι ψήφισε ναι. Ήταν λίγο αστείο γιατί ήρθε ο κ.Τσίπρας στη Βουλή κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για τα σκάνδαλα, κατήγγειλε την ΝΔ και αμέσως μετά και οι τρεις, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν εναντίον της δίωξης. Και μόνο εμείς επιμείναμε να κρατηθεί η υπόθεση ζωντανή.

Τον Μάρτιο είχατε αποκαλύψει στην Βουλή ότι ο πρώην υπουργός είχε τρεις νέους λογαριασμούς στην Ελβετία κάτι που επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα σας είχε καλέσει και η Εισαγγελία. Έχετε και άλλα στοιχεία που σας επέβαλαν να πείτε ναι στην δίωξη Παπαντωνίου;

Όταν αποκάλυψα στη Βουλή την υπόθεση των τριών λογαριασμών κάποιοι δυσανασχέτησαν. Όλοι φωνάζουν ηια τα σκάνδαλα των αντιπάλων τους αλλά κανείς δεν θέλει να μιλάει για τα σκάνδαλα του χώρου του. Η υπόθεση πάντως προχωράει. Και οι δικαστές, να είστε σίγουροι, θα βρουν την άκρη. Τους στηρίζουμε. Αλλά καλό είναι να μην μπλεκόμαστε στα πόδια τους. Ότι είχα να πω το είπα στους ίδιους. Το Ποτάμι πάντως θα επιμείνει. Τα λεφτά που χάθηκαν στην άμυνα, στην υγεία και τις εργολαβίες δεν θα ξεχαστούν. Οι κλεψιές δημοσίου χρήματος δεν παραγράφονται.

Πώς σχολιάζετε όμως την σιωπή του Κώστα Σημίτη επί του θέματος; Δεν πρέπει να τοποθετηθεί για τα σκάνδαλα επί των ημερών του;

Προφανώς και ο Κώστας Σημίτης περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πάντως για την ανοιχτή πληγή της διαφθοράς έχει εκφραστεί. Αναγνωρίζει ότι το κομματικό κράτος της συναλλαγής έμεινε ζωντανό και επί των ημερών του. Και αυτό είναι μια μεγάλη αποτυχία όλων των πρωθυπουργών από την μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Δεν κατάφεραν να ελέγξουν τους παράγοντες και τους παραγοντίσκους που στο όνομα του κόμματος και της πατρίδας, πλούτισαν εις βάρος της κοινωνίας.

Στο συνέδριο της ΔΗΣΥ την περασμένη εβδομάδα, οι σύνεδροι σας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Εσείς όμως δεν φανήκατε το ίδιο θερμός απέναντι στην πρόταση της κυρίας Γεννηματά. Τελικά, κ. Θεοδωράκη, θα πάτε «όλοι μαζί»;

«Όλοι μαζί» προς τα που; «Μπροστά αριστερά» όπως λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Για μας κ.Σκουρή η λύση δεν βρίσκεται αριστερά – ούτε βέβαια δεξιά. Θέλουμε μια προοδευτική επανάσταση. Δείτε και το παράδειγμα του Μακρόν. Έφτιαξε ένα κίνημα χωρίς βαρίδια, χωρίς εξαρτήσεις και χρησιμοποιεί ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. Τους ενώνουν οι λύσεις και όχι το παρελθόν.

Ο Μακρόν πάντως κατάφερε να συγκινήσει την πλειοψηφία των Γάλλων, ενώ το Ποτάμι αντιστοίχως δυσκολεύεται στις δημοσκοπήσεις.

Δεν έχετε άδικο. Και είναι κάτι που μας προβληματίζει. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να νερώσουμε το κρασί μας. Στο Ποτάμι μαζεύτηκαν κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, οικολόγοι, εναλλακτικοί, σοσιαλδημοκράτες, νέοι που δεν είχαν σχέση με την πολιτική… Αυτό που μας ένωσε ήταν ένα σύνθημα: να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, με συντεχνίες και συμφέροντα.

Κάποιοι σας προτρέπουν πάντως να κατεβείτε και να διεκδικήσετε την ηγεσία του νέου φορέα. Με την δική σας πολιτική πρόταση. Η κυρία Γεννηματά θα λέει «μπροστά και αριστερά», εσείς θα λέτε «ούτε αριστερά, ούτε δεξιά» και οι πολίτες θα αποφασίσουν.

Το θέμα είναι να μην χαθεί η διαφορετική πολιτική λύση του Ποταμιού. Αυτό μας απασχολεί. Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν συζητάμε τις προτάσεις που γίνονται και προφανώς θα δώσουμε τις απαντήσεις μας τη στιγμή που πρέπει. Δεν θα πούμε τίποτε άλλο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο κόσμος θέλει από εμάς αγώνες για τα προβλήματα του και όχι ατέλειωτες θεωρητικές κουβέντες.

Στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. είπατε ότι οι μεταγραφές βουλευτών – «μετά από παζάρια και υποσχέσεις» όπως τονίσατε - δημιούργησαν χάσμα στις σχέσεις σας. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να καλυφθεί αυτό το χάσμα; Το θεωρείτε εμπόδιο σε μια μελλοντική συνεργασία;

Προφανώς είναι εμπόδιο. Είναι μια άλλη αντίληψη πολιτικής. Και χάρηκα που αρκετοί σύνεδροι της ΔΗΣΥ στο τέλος της ομιλίας μου ήρθαν και μου είπαν «καλά έκανες και είπες για τις μεταγραφές βουλευτών». Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική. Ελπίζω να το έχει καταλάβει και η ηγεσία της ΔΗΣΥ και να αναζητά τον τρόπο που θα καλύψει αυτό το χάσμα.

Υπάρχει ένα νέο φλερτ στις σχέσεις σας με την κυρία Διαμαντοπούλου και τον κ.Φλωρίδη; Διοργανώσατε από κοινού μια εκδήλωση εναντίον των αλλαγών που ετοιμάζει ο κ.Γαβρόγλου στην παιδεία.

Δεν υπάρχει νέο φλερτ. Παραμένουμε σύμμαχοι. Και ειδικά στο θέμα της Παιδείας δίνουμε μαζί μια μεγάλη μάχη. Μαζί με φοιτητές και καθηγητές. Η κυβέρνηση, για να καλύψει την μνημονιακή της στροφή, το παίζει αριστερίστικα στα πανεπιστήμια και τα Εξάρχεια. Θέλουν να καταργήσουν τα αγγλικά από τις πανεπιστημιακές σπουδές. Ενισχύουν και άλλο τις κομματικές παρατάξεις. Περιορίζουν την ανεξαρτησία των Ιδρυμάτων. Είναι τρελά αυτά τα πράγματα.

Θα έχει συνέχεια αυτή η κοινή δράση με προσωπικότητες του εκσυγχρονιστικού χώρου και με κινήσεις όπως η Κοινωνία Αξιών;

Προφανώς θα έχει συνέχεια όσο θα υπάρχουν προβλήματα που θέλουν λύσεις. Και οι λύσεις θέλουν συνεργασίες.

Πως είναι οι σχέσεις σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Αν βγει πρώτος αλλά όχι αυτοδύναμος θα συνεργαστείτε μαζί του;

Σας έχω απαντήσει ξανά σε αυτό. Το Ποτάμι δεν θα παζαρέψει καρέκλες. Αλλά δεν ήρθαμε στην πολιτική για να είμαστε στην κερκίδα. Έχουμε και ανθρώπους και λύσεις. Ίσως μάλιστα σε μερικά παλιά προβλήματα να είμαστε και οι μόνοι που τολμούν να έχουν λύσεις.

Θα μου πείτε πάλι για το κομματικό κράτος…

Ναι. θα σας πω ότι το δημόσιο δεν ανήκει στους κομματικούς συνδικαλιστές, ότι πρέπει να διώξουμε από το δημόσιο τους κομματικούς εγκάθετους που δεν κάνουν την δουλειά τους… Πράγματα που δεν τολμάει κανείς να κάνει. Αυτά μας διαχωρίζουν από την κυβερνητική πρακτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ για προγραμματικό διάλογο μετά τις εκλογές, γιατί εκτιμάτε ότι γίνεται; Εσάς σας αφορά;

Ίσως ο κ. Τσίπρας να αισθάνεται ανασφάλεια μετά από τόσες γκάφες του κ.Καμμένου και να ψάχνει εναλλακτική λύση. Και επειδή και στο παρελθόν έχει πάρει υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη πρόθυμοι να συνεργασθούν μαζί του. Οι εποχές όμως άλλαξαν και δεν νομίζω ότι θα βρεθούν πολλοί διαθέσιμοι να τον στηρίξουν.

Εάν το Ποτάμι διέθετε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων θα κατέθετε αίτηση για Εξεταστική Επιτροπή ή πρόταση μομφής για τον Πάνο Καμμένο;

Η δική μας άποψη έχει διατυπωθεί από πολύ νωρίς. Άπλετο δικαστικό φως στην υπόθεση και καμία ασυλία σε κανέναν. Παράλληλα όμως δεν μπορεί ένας υπουργός να καθοδηγεί έναν ισοβίτη σε μια εν εξελίξει δικαστική υπόθεση. Αυτά είναι πράγματα που δεν στέκουν σε μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα.

Η απάντηση του κ.Καμμένου είναι ότι έχει υποχρέωση να νοιάζεται για την απονομή δικαιοσύνης.

Ο κ.Καμμένος δεν είναι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Είναι υπουργός Εθνικής Αμύνης σε μια κρίσιμη μάλιστα στιγμή για τη χώρα. Ας πάψει λοιπόν να παίζει στο τουίτερ και στο κινητό του και ας ασχοληθεί με αυτό που του έχει ανατεθεί.

Τελικά το ΕΣΡ αποφάσισε ότι μπορούν να δοθούν τουλάχιστον 7 τηλεοπτικές άδειες.

Ναι και να σας θυμίσω ότι η πρόταση που κατέθεσε το Ποτάμι στη Βουλή μιλούσε για 8 άδειες. Άλλη μια απόδειξη πόσο χρόνο χάνουμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στην χώρα πρέπει να υπάρξει ένας καθαρός και νόμιμος τηλεοπτικός χάρτης. Να πληρώνουν όλοι τις υποχρεώσεις τους και να υπάρχει ανταγωνισμός προς όφελος του τηλεθεατή και της πολυφωνίας. Αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήθελαν να φτιάξουν τα δικά τους κανάλια. Και έστησαν όλη αυτή την ιστορία με την Φλωρεντία και τα βοσκοτόπια.

Αλήθεια κ. Θεοδωράκη, βλέπετε σύντομα εκλογές;

Με ρωτάτε αν ο κ.Τσίπρας θα κάνει πρόωρες εκλογές ξέροντας ότι θα χάσει; Αυτές είναι αστείες θεωρίες. Κάποιοι στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να κρατούν τον κόσμο σε προεκλογική επαναστατική γυμναστική. Και βέβαια λένε ψέματα. Γιατί ο κ.Τσίπρας και οι 153 δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε μια μέρα εξουσίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.