Όταν το νοσοκομείο του Ρίου έβγαλε κέρδος 3,5 εκατ. ευρώ!
Το πρότζεκτ που εφαρμόστηκε το 2012 και έφερε χρήματα στα ταμεία, αλλά πέρασε στη λήθη
Το ξέρατε ότι το 2012 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο έβγαλε κέρδος 3,5 εκατ. ευρώ; Απίστευτο κι όμως αληθινό!
Η Υγεία είναι από τους τομείς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Όμως το σχέδιο που εφάρμοσε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό κορβανά αλλά αποκλειστικά με ξένη χρηματοδότηση και κυρίως με την απόλυτη συνεργασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αποδεικνύει πως η Υγεία μπορεί να εξυγιανθεί και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ.
Αρκεί να γίνουν μερικές μικρές κι αυτονόητες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας που θα συμπυκνώσουν το χρόνο έγκρισης προμηθειών, θα ελαφρύνουν το νοσηλευτικό προσωπικό από γραφειοκρατική δουλειά κ.ά.
«Ψυχή» του προγράμματος ο τότε διοικητής του νοσοκομείου Απόστολος Λέτσιος. Ο κ. Λέτσιος ανέλαβε μέσω opengov καθήκοντα αναπληρωτή διοικητή τον Απρίλιο του 2010 και τον Ιούνιο του ίδιου έτους έγινε διοικητής του νοσοκομείου. Στις αρχές του 2011 έβαλε σε λειτουργία ένα πρωτοποριακό σχέδιο διοίκησης σε δύο πολυδάπανες κλινικές (το Αιμοδυναμικό Τμήμα και την Επεμβατική Ακτινολογία) από τις 60 περίπου του νοσοκομείου.
«Εκτελεστής» του σχεδίου ήταν η βρετανική εταιρεία Unipart Expert Practices, μια εταιρεία που στην ουσία μεταφέρει την τεχνογνωσία διοίκησης, μαθαίνοντάς την στο προσωπικό των οργανισμών αυτών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Λέτσιο, το πρότζεκτ εξαρχής είχε ένα τεράστιο αρνητικό. Επρόκειτο για μια ξένη εταιρεία, με Βρετανούς που δεν μιλούσαν γρι ελληνικά, την ώρα που υπήρχαν εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που δεν καταλάβαιναν αγγλικά.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μιλάμε για τα έτη 2010 και 2011. Η Ελλάδα είχε ήδη υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και για την Υγεία δεν υπήρχε ευρώ. Προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση στο νοσοκομείο, «απευθυνθήκαμε σε όσους θα ήταν ωφελημένοι από αυτό το πρότζεκτ εκτός του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή στις φαρμακευτικές εταιρείες και τους προμηθευτές» επισημαίνει ο κ. Λέτσιος.
Οι εταιρείες AbbVie, Boston Scientific, Genesis Pharma, Gilead, GSK και Novartis ανταποκρίθηκαν και χρηματοδότησαν το προϋπολογισμού 250 χιλιάδων ευρώ σχέδιο, το οποίο κόστισε τελικά 180.000. «Βρήκαμε πολύ θερμή ανταπόκριση, γεγονός που δεν το περιμέναμε» λέει ο κ. Λέτσιος.
«Εμείς θέλαμε να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση του νοσοκομείου. Θεωρούμε ότι στην Υγεία υπάρχει πεδίο κακοδιαχείρισης, σπατάλης και αδιαφάνειας. Δημιουργήθηκε ένα consortium φαρμακευτικών με ηγέτη την AbbVie» αναφέρει από την πλευρά του στέλεχος της AbbVie για τους λόγους που αποφάσισε να είναι ένας εκ των χρηματοδοτών.
Επόμενη πρόκληση ήταν να πειστούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. «Αυτό ίσως ήταν το μέρος του πρότζεκτ που μας πήρε τον περισσότερο χρόνο. Έπρεπε να βρούμε μία φόρμουλα για το πώς θα συνυπάρχουν και θα συνλειτουργούν μέσα στον ίδιο χώρο Άγγλοι και Έλληνες, ειδικά όταν βρισκόμαστε μέσα σε ένα ευαίσθητο χώρο, όπως ο νοσοκομειακός. Έπρεπε να γίνει με έναν τρόπο που δεν θα έθιγε τους ασθενείς» εξηγεί ο κ. Λέτσιος.
Για να εφαρμοστεί το σχέδιο μίλησε η γλώσσα του σώματος
«Το καταφέραμε με έναν απλούστατο τρόπο. Καλέσαμε όσους θεωρήσαμε ότι θα εμπλακούν στο πρότζεκτ σε μια διαδικασία διαβούλευσης. Η αγγλική εταιρεία παρουσίασε σε όλους το σχέδιο για το νοσοκομείο. Η αρχική επαφή όλων των μερών ήταν λίγο σοκαριστική» θυμάται ο πρώην διοικητής, «οι Άγγλοι δεν μιλούσαν ελληνικά και κάποιοι Έλληνες δεν μιλούσαν αγγλικά. Τελικά, μίλησε η γλώσσα του σώματος και το πρότζεκτ αυτό καθεαυτό. Από τους εργαζόμενους υπήρξε σχεδόν άμεση ανταπόκριση και κυρίως από το νοσηλευτικό προσωπικό, διότι κατάλαβαν ότι καταρχήν θα αναδειχθεί η δουλειά τους και θα ελαφρύνονταν από το διοικητικό έργο που έκαναν».
Η εφαρμογή
Στην αρχή και για περίπου 1,5 μήνα οι Άγγλοι εφάρμοσαν το σύστημα Βig Βrohter. Ακολουθούσαν κατά πόδας τους εργαζόμενους και κατέγραφαν τις κινήσεις τους, πώς λειτουργεί το νοσοκομείο σε σχέση με τον τρόπο των προμηθειών, των εγκρίσεων κ.λπ.
Σοκαριστικές διαπιστώσεις
• Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες είχαν αναλάβει τόσα γραφειοκρατικά καθήκοντα και πηγαινoέρχονταν άσκοπα μέσα στο νοσοκομείο για θέματα που δεν σχετίζονταν άμεσα με το αντικείμενό τους που, σύμφωνα με υπολογισμούς, μέσα στη διάρκεια του χρόνου διένυαν περί τα 560 χιλιόμετρα, σαν να περπατούσαν δηλαδή πάνω-κάτω τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου 200 φορές!
• Την ίδια ώρα για να εγκριθεί έστω και μία αγορά για γάζες απαιτούνταν τόσες υπογραφές, που η διαδικασία καθυστερούσε περί τις 10 ημέρες.
• Εντωμεταξύ, αναλώσιμα υλικά σάπιζαν κι έληγαν μέσα στις αποθήκες εξαιτίας της άναρχης φύλαξής τους με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς παραγγελίες.
Τα αποτελέσματα
•Τελικά, διοίκηση και προσωπικό προχώρησαν στην αναδιάταξη των αποθηκών και στην απλοποίηση των υπογραφών που απαιτούνταν, ώστε οι προμήθειες να μη χρειάζονται πάνω από δύο με τρεις ημέρες να εγκριθούν.
• Εξαιτίας της αναδιάταξης των αποθηκών, εξορθολογίστηκε και η διαδικασία των προμηθειών. Πλέον υπήρχε όση ακριβώς χρειαζόταν, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη.
•Ταυτόχρονα, μειώθηκαν και οι λεγόμενες παρακαταθήκες, τα υλικά δηλαδή που τοποθετούσαν οι προμηθευτές στο νοσοκομείο χωρίς αυτά να έχουν εξαγοραστεί, κάτι το οποίο γίνεται άμα τη χρησιμοποίησή τους.
• Όμως, η μεγαλύτερη εξοικονόμηση, που είχε κι άμεσο αντίκτυπο στην παροχή των υπηρεσιών προς τον ασθενή, ήρθε στο χρόνο που αφιέρωνε το προσωπικό σε μη νοσηλευτικά καθήκοντα. Ο κ. Λέτσιος αναφέρει πως «υπήρξαν περιπτώσεις που αυτή η εξοικονόμηση σε χρόνο έφτασε στο 50% και στο 70%! Ωστόσο, η εκτίμησή μας είναι ότι συνολικά κατά μέσο όρο ο χρόνος των νοσηλευτών εξοικονομήθηκε κατά 33%! Αν το εφαρμόζαμε σε όλο το νοσοκομείο το πρόγραμμα, αυτό σε εργατοώρες θα σήμαινε πως το νοσοκομείο θα λειτουργούσε σαν να είχαμε προσλάβει 160 νοσηλεύτριες επιπλέον! Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί ο χρόνος επενδύεται πλέον στα νοσηλευτικά καθήκοντα».
• Έτσι, το Δημόσιο δεν κέρδισε μόνο από τον εξορθολογισμό των προμηθειών το άμεσο οικονομικό κέρδος, δεδομένου ότι πλέον δεν αγοράζονταν πλεονάζοντα υλικά, αλλά και από το χρόνο παραμονής του ασθενή μέσα στο νοσοκομείο ο οποίος μειωνόταν και άρα μειωνόταν και το έξοδο για το ταμείο του. Πλέον, το υλικό που απαιτείτο για μια επέμβαση, για παράδειγμα, έφτανε την επομένη κι έτσι ο ασθενής δεν περίμενε τρεις και τέσσερις ημέρες για να υποβληθεί στην επέμβαση.
• Τέλος, κατά τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου, «το βασικό είναι ότι αυτό το πρόγραμμα έγινε χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Κι αυτό γιατί τα πράγματα στην Υγεία αφορούν όλους όσους εμπλέκονται, όταν λοιπόν κάθονται όλα τα μέρη στο ίδιο τραπέζι και συνεννοούνται τότε μπορούν να γίνουν πράξη όλα, αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και διαφάνεια. Και για αυτόν το λόγο το συγκεκριμένο ήταν ένα επιτυχημένο πρότζεκτ».
Για την ιστορία, τα 3,5 εκατ. ευρώ που εξοικονομήθηκαν το 2012 έμειναν στον «κουμπαρά» του νοσοκομείου κι επανεπενδύθηκαν στις ανάγκες του ιδρύματος.
Και τώρα;
Ο κ. Λέτσιος, έπειτα από 44 μήνες στο τιμόνι της διοίκησης του νοσοκομείου, μετατέθηκε στο νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα. Τι έγινε όμως με το πρόγραμμα; «Το πρότζεκτ συνεχίστηκε στα δύο αυτά τμήματα για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα φαντάζομαι ότι έχει σταματήσει. Γιατί θα έχει αλλάξει όλη η φιλοσοφία, με την έννοια ότι δεν πρόκειται για ένα στατικό πρόγραμμα και χρειάζεται συνεχώς ανανέωση. Οι κωδικοί μόνο που έχουν αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια απαιτούν update και από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι σύμβουλοι και οι άνθρωποι εσωτερικά να το κάνουν… Μπορεί να είχαν εκπαιδευτεί κάποια στελέχη του νοσοκομείου, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο το συνέχισαν» μας λέει ο κ. Λέτσιος.
Συνολικό όφελος 1,1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ο μισός ΕΝΦΙΑ
Τέλος, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της βρετανικής εταιρείας, αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμοζόταν για τρία χρόνια, το νοσοκομείο θα είχε όφελος 24 εκατ. ευρώ. Ενώ αν γινόταν μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, το συνολικό όφελος για την Υγεία και κατά συνέπεια για τον ελληνικό προϋπολογισμό θα άγγιζε, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα 1,1 δισ. ευρώ! Τα μισά περίπου από αυτά που παίρνει το κράτος από τους πολίτες που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι μεγάλες τομές των κρίσεων θα γίνουν στις θέσεις των αστυνομικών διευθυντών
Yπερ ψήφισαν όλα τα κόμματα
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου
«Πρόκειται για μια επιλογή στενά παραταξιακή και κοινωνικά αδιάφορη», σχολίασε για την πρόταση του πρωθυπουργού
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς σχολίασε το διάγγελμα Μητσοτάκη
Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος ΠτΔ
Η τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής
Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα
Η δήλωση της μετά την πρόταση του Κώστα Τασούλα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Το βιογραφικό και η πολιτική του διαδρομή
Τι ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.