- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προκρίνει η Άνγκελα Μέρκελ
Για στροφή 180 μοιρών της γερμανίδας καγκελαρίου κάνει λόγο η Die Welt
Υπέρ της σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, παρουσιάζοντας χθες το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός της, ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία.
Από κοινού με τον επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δημοσιοποίησε τον πυρήνα των κοινών προτάσεων του συντηρητικού στρατοπέδου.]
Μεταξύ άλλων, τα χριστιανικά κόμματα σχεδιάζουν την αύξηση του επιδόματος τέκνων κατά 25 ευρώ, φοροαπαλλαγές ύψους 15 δισ. ευρώ αλλά και τη σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης από το 2020.
Προσφυγικό: Να μην επαναληφθεί το 2015
Διαφορές μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων εντοπίζονται κυρίως στην προσφυγική πολιτική. Οι Χριστιανοκοινωνιστές προκρίνουν ένα εξειδικευμένο «σχέδιο για τη Βαυαρία» που θα προβλέπει και πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να υποδέχεται ετησίως η Γερμανία, κάτι που ως γνωστόν απορρίπτει η καγκελάριος Μέρκελ.
Τα δύο κόμματα συμφωνούν πάντως ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η δράση των διακινητών, να βελτιωθούν -με τη βοήθεια οργανώσεων αρωγής- οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις πατρίδες τους αλλά και να υπογραφούν στα πρότυπα της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία παρόμοιες συμφωνίες και με αφρικανικές χώρες.
«Μια κατάσταση όπως το 2015 δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη διδάχθηκαν από την κατάσταση αυτή. Θέλουμε ο αριθμός των ανθρώπων που έρχεται σε εμάς να παραμείνει μόνιμα χαμηλός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προεκλογικό πρόγραμμα της CDU/CSU.
Προς ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ;
Στην εισαγωγή των προτάσεων για την ευρωπαϊκή τους πολιτική, τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης διαπιστώνουν ότι «τις τελευταίες δεκαετίες ορισμένες χώρες απώλεσαν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα», με συνέπεια να διογκώνεται όλο και περισσότερο το χρέος τους. Σε αυτά τα συμφραζόμενα τα δύο κόμματα προτίθενται να συμβάλουν «με αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, κυρίως στην απομείωση της υψηλής νεανικής ανεργίας, διότι θέλουμε την επιτυχία ολόκληρης της ΕΕ. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί όταν τηρούνται από κοινού συμπεφωνημένοι κανόνες όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας».
Στόχος είναι μεν η διαρκής σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, εντούτοις CDU/CSU «συνεχίζουν να απορρίπτουν την κοινοτικοποίηση του χρέους. Μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε σταδιακά περαιτέρω την Ευρωζώνη, για παράδειγμα με τη δημιουργία ίδιου Νομισματικού Ταμείου».
Όπως διευκρίνισε κατά την παρουσίαση των εν λόγω προτάσεων η Α. Μέρκελ, βάση γι΄ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να διαδραματίσει ένα τέτοιο Ταμείο απέναντι σε μελλοντικά προβλήματα χωρών της Ευρωζώνης «μεγαλύτερο ρόλο, ενδεχομένως και τον μοναδικό». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητηθεί λεπτομέρειες, ενώ εν τέλει κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από «σαφή, σκληρά κριτήρια».
Στο κοινό γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο στις 13 Ιουλίου πάντως δεν θα παρουσιαστούν ακόμη σχέδια για την επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Η ένωση των χριστιανικών κομμάτων υποστηρίζει επίσης την πρόταση για μια «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση» και για ένα «Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο». Όπως σημειώνεται «είμαστε εκ πεποιθήσεως μέλη του ΝΑΤΟ και εργαζόμαστε για την επιτυχία του. Η ΕΕ όμως πρέπει να εξοπλιστεί αυτόνομα, αν θέλει να υφίσταται μόνιμα».
«Στροφή 180 μοιρών της Άγκελα Μέρκελ»
Σχολιάζοντας τις προτάσεις της χριστιανικής ένωσης για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η σημερινή Welt κάνει λόγο για την επόμενη μεγάλη στροφή της καγκελαρίου Μέρκελ. «Ουσιαστικά πρόκειται για στροφή 180 μοιρών. Διότι μέχρι πρότινος υπήρχε πάντα (…) η εξής φόρμουλα: χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της δεν θα συμμετέχει σε προγράμματα βοήθειας χωρών της Ευρωζώνης.
Το Ταμείο θεωρείται η μεταρρυθμιστική μηχανή στις χώρες της κρίσης και προπύργιο έναντι των οικονομικών επιθυμιών των Νοτιοευρωπαίων. Αυτό αλλάζει τώρα», σημειώνει η Welt, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά η καγκελάριος παραδέχεται ότι σε μελλοντικά προγράμματα το ΔΝΤ θα παίζει ελάχιστο ή και καθόλου ρόλο.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα πρόκειται για έκπληξη, διότι «σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήριζε από την απαρχή της ευρωκρίσης την εμπλοκή του ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση όλων των προγραμμάτων διάσωσης. Για πολλά χρόνια και ο υπ. Οικονομικών ήταν ικανοποιημένος που συμμετείχε το ΔΝΤ.
Αφενός μπορούσε (σσ. ο Σόιμπλε), για παράδειγμα, να επιβάλει με αυτό τον τρόπο αναγκαίες σκληρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αφετέρου παρεμπόδιζε το να αποσπώνται υπερβολικά εύκολα από τη Μέρκελ υποσχέσεις στις κρίσιμες συνόδους των ευρωπαίων ηγετών. Και οι δυο ωφελήθηκαν. Η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε όμως προφανώς αυτή την εκτίμηση. Μέχρι στιγμής το Ταμείο δεν συμμετέχει πραγματικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα».
Πηγή: Deutsche Welle