Πολιτικη & Οικονομια

Εκλογικό οδοιπορικό

Στη χώρα της απαστράπτουσας μερσεντές

A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 3
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tου Πάνου Πικραμένου


Κυριακή μεσημέρι σε πλατεία της Χιμάρας. Δίπλα από το εκλογικό κέντρο, κάτω από τον πλάτανο της πλατείας, τα τσίπουρα δίνουν και παίρνουν. Οι συζητήσεις έντονες. Θέμα, τι άλλο; Οι δημοτικές εκλογές, αλλά κυρίως τα «λάθη» στους εκλογικούς καταλόγους. Μια ηλικιωμένη παραπονιόταν ότι η ημερομηνία γέννησής της είχε καταγραφεί λάθος και δεν τις είχαν επιτρέψει να ψηφίσει. Ο άλλος ανακάλυψε ότι το όνομά του ήταν γραμμένο λάθος, την ίδια αποκάλυψη έκανε και ο εκλογικός αντιπρόσωπος των Σοσιαλιστών, με αποτέλεσμα να μην ψηφίσει ούτε αυτός. Κάπως έτσι στο χωριό Παλιούρα από τους 120 ψηφοφόρους δεν κατάφεραν να ψηφίσουν οι 40.

Μέσα στο εκλογικό κέντρο η κατάσταση είναι σχεδόν εκρηκτική. Οι εκπρόσωποι του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Ομόνοια καλούσαν τους δημοσιογράφους να καταγράψουν τα γεγονότα, οι εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών επέμεναν να μην τους επιτρέπουν την είσοδο. Ο παρατηρητής τής αμερικάνικης πρεσβείας εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να διαθέτουν ειδική διαπίστευσή για να μπαίνουν στα εκλογικά κέντρα. Έτσι απεδείχθη ένας γέρος καβγάς με ένα σωματώδη αντιπρόσωπο των Σοσιαλιστών που επέμενε να σέρνει ένα δημοσιογράφο από το μανίκι λέγοντας κάτι στα αλβανικά.

Εγένετο λοιπόν το θέλημα του αμερικανού παρατηρητή και ξαναγυρίσαμε στην πλατεία με τα τσίπουρα. Ας σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον της αμερικάνικης πρεσβείας ήταν έντονο και, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχουμε για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, στη Χιμάρα οι Αμερικανοί έλυσαν πολλά προβλήματα. Άλλωστε και ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ κατάγεται από αυτή την περιοχή. Στην παρέα βρισκόταν και ένας κοντούλης με κοιλίτσα που μιλούσε με περίεργή προφορά, εμφανώς μειωμένων διανοητικών ικανοτήτων και αδιευκρίνιστων πολιτικών απόψεων, ο οποίος κερνούσε τους πάντες και κατέβαζε τα τσίπουρα με μια ταχύτητα σαρωτική. Κάποιος από την παρέα μας έκανε νόημα να προσέχουμε. Το γιατί το καταλάβαμε αργότερα, όταν εξερράγη η βόμβα. Οι υπόλοιποι μας εξήγησαν ότι αυτός ήταν ο βομβιστής. Όπως μας είπαν οπαδοί της Ομονοίας, ύστερα από γενναία τσιπουροποσία απομακρύνθηκε λίγο από το εκλογικό κέντρο συνοδείας ενός αλβανού αστυνομικού με πολιτικά. Ύστερα από 2-3 λεπτά ακούστηκε το Μπαμ! Επειδή όμως φαίνεται ότι το φιτίλι ήταν μικρό, την πλήρωσε και ο αλβανός αστυνομικός, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά. Ουδείς συνελήφθη και η υπόθεση έγινε γάργαρα!

Όμως καταλάβαμε πολύ καλά πώς λειτουργεί το αλβανικό παρακράτος στις μειονοτικές περιοχές της νότιας Αλβανίας. Σε αυτό βοήθησαν πολύ και ορισμένα αλλά γεγονότα. Κάποιοι κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ εισέβαλαν σε εκλογικά κέντρα και άρπαξαν τις κάλπες, ο άγριος ξυλοδαρμός ενός εκλογικού αντιπροσώπου της Ομόνοιας σε ένα απομονωμένο εκλογικό τμήμα, η κλοπή των σφραγίδων από άλλο εκλογικό τμήμα της και ξυλοκόπησαν τον πατέρα του Πύρρου Δήμα. Πώς λειτουργεί λοιπόν το παρακράτος; Εκτός από τους κλασικούς εθνικιστές του Μπερίσα, τα ακραία στοιχεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Φαντός Νάνο και διαφόρους ληστοσυμμορίτες που πωλούν τις υπηρεσίες τους σε οποιονδήποτε τους εξασφαλίζει ασυλία στο κοντραμπάντο με την Κέρκυρα και την Ιταλία, στο παιχνίδι συμμετέχουν και ορισμένοι Ελληνικής καταγωγής οπαδοί των Σοσιαλιστών, που εκβιάζονται και Χρησιμοποιούνται από το παρακράτος για δύο κυρίως λόγους: είτε επειδή εργάζονται στο αλβανικό δημόσιο είτε, στη χειρότερη, επειδή στο παρελθόν υπήρξαν πληροφοριοδότες του καθεστώτος Χότζα και τώρα, φοβούμενοι ότι θα αποκαλυφθούν, προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες στις όποιες σκοτεινές πτυχές τής σοσιαλιστικής κυβέρνησής του Νάνο. Και μπορεί όλα τα παραπάνω να μην απασχόλησαν ιδιαίτερα τις αλβανικές αρχές, τις απασχολήσαν ωμός η νεαρή που πανηγύρισαν τη νίκη της ομονοίας. Την επόμενη τέταρτη που άρχισε ο δεύτερος γύρος αστυνομική με όπλα εισέβαλαν στο σπίτι της οικογενείας Πολυλά όπου την προηγουμένη είχαν φιλοξενήσει οι Έλληνες  δημοσιογράφοι, για να συλλαβουν τους γιους τής οικογένειας που συμμετείχαν στους πανηγυρισμούς. Ταυτόχρονα, λεωφορεία που ξεκίνησαν από την Αυλώνα με αλβανικές σημαίες κατευθυνόμενα προς τη Χιμάρα, ευτυχώς, εμποδίστηκαν από την αλβανική αστυνομία.

FLASH

Οι βασικοί αντίπαλοι στη Χιμάρα είναι δυο: το ΚΕΑΔ Ομόνοια, που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονότητα, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που στηρίζεται από τους ελάχιστους Αλβανούς κατοίκους της κωμόπολής και αρκετούς μειονοτικούς που για διαφόρους λόγους έχουν προσχωρήσει στους Σοσιαλιστές. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα αποποιούνται την ελληνική καταγωγή τους. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερἰσα για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικούς στήριξε σε αυτές τις εκλογές το ΚΕΑΔ-Ομόνοια. Τους λόγους της έντασης εύκολα τους καταλαβαίνει όποιος επισκεφθεί την περιοχή:

Εδώ και 50 Χρόνια, πάρα τη συντριπτική πλειοψηφία των πολίτων Ελληνικής καταγωγής, δεν έχει εκλεγεί δήμαρχος της επιλογής τους, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται και νομικά Ζητήματα όπως το περιουσιακό ἡ η λειτουργία ελληνικών σχολείων να τα Χειρίζονται άτομα που δεν απολαμβάνουν την εμπιστοσύνης τους.

Η σπάνια φυσική ομορφιά της παραθαλάσσιας αυτής Περιοχής μπορεί εύκολα να τη μετατρέψει σε Ελντοράντο τουριστικών επιχειρήσεων.

Η γειτνίαση με την Κέρκυρα και την Ιταλία ανοίγει την όρεξή κάθε είδους μαφίας, αφού το λαθρεμπόριο οργιάζει σε αυτή την περιοχή.

Νικητής τελικά στην επίμαχή περιοχή της Χιμάρας ήταν το ΚΕΑΔ - Ομόνοια με ποσοστό άνω του 70%, ενώ συνολικά στην Αλβανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Νάνο έλαβε το 33,01070 των ψήφων. Οι Δημοκρατικοί του Σαλἰ Μπερἰοοι ήρθαν δεύτεροι με 30,72Ἕ, καταγγέλλοντας όμως το εκλογικό αποτέλεσμα ως προϊόν νοθείας. Η Ομόνοια συνολικά στην Αλβανία κατέλαβε την 11η θέση, συγκεντρώνοντας το 1,97% των ψήφων.