Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης σε FAZ: Οι μεταρρυθμίσεις Τσίπρα είναι εικονικές

«Να μην είναι μονίμως πρόβλημα η Ελλάδα»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
360564-746804.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η κυβέρνηση ανταποκρίνεται μόνο εικονικά σε όσα ζητούν οι δανειστές και κάνει μεγάλη ζημιά στη Διοίκηση και την Παιδεία, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να σταματήσει η φυγή νέων Ελλήνων στο εξωτερικό και τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει πράξη.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το 2015 η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, προκειμένου οι δανειστές να εκταμιεύσουν τα χρήματα που χρειάζεται η χώρα. «Τα περισσότερα προαπαιτούμενα αφορούν σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Όταν μιλάμε για τέτοιες μεταρρυθμίσεις, κυρίως αναφερόμαστε σε αλλαγές που καθιστούν πιο φιλελεύθερη την οικονομία, προάγουν τον ανταγωνισμό, μειώνουν το γραφειοκρατικό βάρος και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Μιλάμε δηλαδή για μια φιλελεύθερη ατζέντα».

Η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι «εμείς πιστεύουμε σε μία φιλελεύθερη ατζέντα μεταρρυθμίσεων». «Μέχρι σήμερα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν ταυτίζεται με τις μεταρρυθμίσεις. Σε πολλούς τομείς μάλιστα καταγράφεται οπισθοδρόμηση», συμπλήρωσε και έκανε αναφορά στις ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις στην επένδυση στο Ελληνικό και την αξιοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση Τσίπρα ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Κάτω από την επιφάνεια μιας κυβέρνησης, που μόνο εικονικά ανταποκρίνεται σε όσα ζητούν οι δανειστές, γίνεται μεγάλη ζημιά στους τομείς της Διοίκησης και της Παιδείας. Οποιος ισχυρίζεται ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει από την ακραία Αριστερά σε μια μετριοπαθή σοσιαλδημοκρατική πολιτική δεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην παρατήρησή του. (...) Όσο περισσότερος χρόνος χάνεται τόσο δυσκολότερα η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της».

«Πολύ υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα»

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ υψηλούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που βραχυπρόθεσμα φτάνουν το 3,5%. «Δεν θα βρείτε πολλούς οικονομολόγους που θα χαρακτηρίσουν ρεαλιστικούς αυτούς τους στόχους. Ο διάλογος αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνδέεται άρρηκτα με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το 2014, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Το 2017 ανακοίνωσε ότι δεν είναι. Μεσολάβησε η καταστροφική περίοδος των πρώτων έξι μηνών του 2015 με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 1,5% τη μακροχρόνια πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να φέρει εις πέρας εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι υποχρέωσή μου να αλλάξω την επικρατούσα πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην εκλογή του στη θέση του προέδρου της ΝΔ μέσω ανοιχτής διαδικασίας και τόνισε: «Εχω εντολή να αλλάξω αυτό το κόμμα και να πορευτώ πολιτικά με μία φιλελεύθερη ατζέντα. Και αυτό ακριβώς πρόκειται να πράξω. Φυσικά, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα παλιό, παραδοσιακό κόμμα, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα παραδοσιακά κόμματα που δεν αλλάζουν ρισκάρουν να κατρακυλήσουν. Αυτό δεν θα συμβεί σε μας».

«Δεν αρκούν οι μεταρρυθμίσεις»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη 4% «για τουλάχιστον τρία χρόνια στη σειρά» και συμπλήρωσε: «Οι δομικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να επιστρέψουμε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε τους φόρους και με τον τρόπο αυτό να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Αυτό το αναγκαίο περιθώριο θα το αποκτήσουμε όταν χαμηλώσουμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων που μας επιβλήθηκαν. Δομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς μείωση της φορολογίας δεν μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη. Και όσο παραμένουμε κολλημένοι σε ένα μοντέλο που δεν επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. Εάν δεν αναπτυχθεί η οικονομία μας, δεν μπορούμε να αποπληρώνουμε τα χρέη μας».

Η σχέση με Μέρκελ και Σόιμπλε

Για τη σχέση του με την καγκελάριο της Γερμανίας Aνγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω συναντηθεί αρκετές φορές με την καγκελάριο της Γερμανίας και εκτιμώ ότι χτίζω μια καλή σχέση μαζί της. Επίσης, έχω συναντηθεί με τον Σόιμπλε και είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση. Συμφωνήσαμε να μην δημοσιοποιήσουμε το περιεχόμενο της συζήτησης. Και οι δύο πλευρές τήρησαν το λόγο τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Οι καλές προσωπικές σχέσεις είναι σημαντικές. Τις δημιουργείς πρωτίστως όταν δεν υπόσχεσαι πολλά, αλλά φέρνεις αποτελέσματα. Είμαι πολύ προσεκτικός σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου, και δεν πρόκειται να επαναλάβω όλα τα λάθη που ο κ. Τσίπρας έκανε, όταν έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Είναι κομβικό ζήτημα για εμένα η οικοδόμηση της αξιοπιστίας μου και της αξιοπιστίας της κυβέρνησής μου. Επιπλέον, δεν επιθυμώ να γίνω ένας πρωθυπουργός που στις Συνόδους Κορυφής μιλάει αποκλειστικά για την Ελλάδα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις».

«Να μην είναι μονίμως πρόβλημα η Ελλάδα»

Για το μέλλον της ευρωζώνης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη εισοδηματική σύγκλιση» και πρόσθεσε ότι απαιτείται «καλύτερος συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

«Πρέπει», είπε ο κ. Μητσοτάκης «να ολοκληρώσουμε την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και να απαντήσουμε σε καίρια ερωτήματα όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Δεν θέλω η Ελλάδα να εκλαμβάνεται μονίμως ως πρόβλημα. Θέλω η Ελλάδα να συνεισφέρει εποικοδομητικά στην εύρεση λύσεων για την Ευρώπη, κυρίως στο διάλογο για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα».«Χρειαζόμαστε ανοιχτές και ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη. Οικονομίες που θα υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις και θα προσελκύουν κεφάλαια. Αυτό θα είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της», κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: ΑΠΕ/ Deutsche Welle

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.