- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
ΣΥΡΙΖΑίοι πανεπιστημιακοί κατά Μπουτάρη
Τον λένε αντιδραστικό επειδή δεν ανέχεται την κατάσταση στο ΑΠΘ


Επίθεση ενάντια στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη από πανεπιστημιακούς του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω κειμένου που φέρεται ότι διακινείται μεταξύ τους.
Λεπτομερέστερα, ο δήμαρχος κατηγορείται ως ταυτιζόμενος με τη Δεξιά και αντιδραστικός, επειδή κατάγγειλε την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), υιοθετώντας το πρόσφατο γράμμα σχεδόν 500 φοιτητών της Πολυτεχνικής , που διεκτραγωδούσαν την κατάσταση και ζητούσαν μέτρα. Το κείμενο υπερασπίζεται έμμεσα τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, εκεθειάζει το επίπεδο του ΑΘ, τονίζει ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σ΄όλη την κοινωνία και λέει ότι η όποια λύση περνάει μέσα από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι την κατάργηση του ασύλου από την ΕΛΑΣ.
Το κείμενο, που μέχρι στιγμής δε φαίνεται να έχει υπογραφές, φέρεται να είναι το εξής:
«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή επιστολή φοιτητών του ΑΠΘ προς τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον Πρύτανη του ΑΠΘ για το θέμα των ναρκωτικών και της παραβατικότητας στο campus του ιδρύματος, κρίνει και κατακρίνει βιαστικά, επιπόλαια και αποσπασματικά δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για το θέμα αυτό.
Όμως ο δήμαρχος προχωρεί ακόμη παραπέρα και ανακαλεί από τις σκοτεινές εποχές της πατρίδας μας, αλλά και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ, ιδέες και προτάσεις για προληπτικές παρεμβάσεις (προφανώς της αστυνομίας) στον χώρο του Πανεπιστημίου, σε πλήρη αμφισβήτηση του πανεπιστημιακού αυτοδιοίκητου και του ασύλου, θεσμών και αξιών που κατακτήθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υιοθετώντας απόλυτα το δόγμα «νόμος και τάξη» προσεγγίζει επιφανειακά και ατελέσφορα ένα υπαρκτό, διαχρονικό και σύνθετο πρόβλημα, αυτό της νεανικής παραβατικότητας, που δεν αφορά μόνο το πανεπιστήμιο και τον εγγύς χώρο έξω από αυτό, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.
Το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα καταστολής, αλλά απαιτεί πολυκλαδική επιστημονική προσέγγιση και παρέμβαση μέσα από προγράμματα επανένταξης. Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται έναν νηφάλιο και συνετό δήμαρχο, ο οποίος να μπορεί να αντιληφθεί τα σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, τα οποία έχουν ενταθεί κατά τα χρόνια των μνημονίων μέσα στις συνθήκες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να συμβάλλει εποικοδομητικά στην ανεύρεση λύσεων. Η διολίσθηση του κ. Μπουτάρη σε αντιδραστική ρητορική όχι μόνο δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ρίχνει νερό στον μύλο της δεξιάς προπαγάνδας.
Άλλωστε, οι δεξιές κραυγές σε αυτή την πόλη περισσεύουν. Το ΑΠΘ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλυτέρα πανεπιστήμια της Ευρώπης και πολλοί έχουν κοπιάσει για αυτό, διδάσκοντες, φοιτητές, διοίκηση. Τα δημόσια πρόσωπα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανομένου, οφείλουν να σέβονται τη μεγάλη προσπάθεια της ακαδημαϊκής οικογένειας του ΑΠΘ να κρατήσει το Ίδρυμα σε πολύ υψηλό επιστημονικά επίπεδο και να είναι προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική στο ΑΠΘ. Το πανεπιστημιακό άσυλο, ως δημοκρατικός ακαδημαϊκός θεσμός, δεν επιτείνει την παραβατικότητα, όπως κάποιοι «καλοθελητές» υστερόβουλα επιχειρούν να παρουσιάσουν, και σίγουρα δεν ευθύνεται για αυτή. Όπως έχουν καταδείξει μελέτες, παρόμοια παραβατικότητα παρατηρείται και σε χώρους εκτός πανεπιστημίου, όπου η επέμβαση της δημόσιας δύναμης δεν υπόκειται στους «περιορισμούς» του ασύλου. Άλλωστε η παραβατικότητα εντός Ιδρυμάτων συνέχισε να υπάρχει και μετά την κατάργηση του ασύλου με το νόμο 4009/11.
Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα αστυνομικής παρέμβασης όπου αυτή κρίνεται αναγκαία. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις πλημμελημάτων και κακουργημάτων αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Η αυτοδιοίκητη πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την πολιτεία και άλλους φορείς, διαθέτει τη βούληση και την επιστημονική γνώση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιλύσει σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της νεανικής παραβατικότητας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρουσίαση της πλατφόρμας Stegasi.gov.gr στον πρωθυπουργό
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών η ανεργία - O «χάρτης» της απασχόλησης
Τι αλλάζει στις ταυτότητες - Τα βήματα για την απόκτησή του
Πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα - «Κλειδί» η αύξηση των επενδύσεων
«Η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει βήματα πίσω» σημειώνει ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων
«Εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια της υποτροπής» είπε για τον νέο ΚΟΚ
«Δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος»
Έχουν σαρωθεί πάνω από 26.900.000 σελίδες χαρτώου αρχείου καρτελών ενσήμων με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
Ποινικοποιείται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ - Τα νέα όρια ταχύτητας
Mε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ
Η πλατφόρμα θα παρέχει για πρώτη φορά στοχευμένη καθοδήγηση βάσει περιοχής και εισοδήματος κάθε πολίτη
Η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού προς τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακό
Tι αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου
Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες - Τι δυνατότητες προσφέρει στους πολίτες
Τι είπε για το περιστατικό στην Θεσσαλονίκη
Tι περιλαμβάνει o απαιτούμενος καθαρισμός - Ποια τα πρόστιμα
Αύριο θα εξεταστεί από το δικαστήριο η σύζυγος του
«Να δούμε πιο σοβαρά το "βαθύ κράτος"»
«Κόκκινη γραμμή ό,τι έχει συμφωνηθεί»
Τι προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.