- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το ΔΙΚΤΥΟ εγκαινιάζει μία νέα ερευνητική ενότητα, την 4η βιομηχανική επανάσταση και τις προεκτάσεις της στην οικονομία, στην κοινωνία, στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αστικής ευθύνης, προστασίας δεδομένων κλπ.
Σε μία σειρά από μελέτες, αναλύσεις και άρθρα το Δίκτυο προσεγγίζει το ζήτημα της τεχνολογικής εξέλιξης μέσω του αυτοματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης και της διαχείρισης των δεδομένων, παρουσιάζοντας τις τεράστιες ευκαιρίες και τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας.
Ο κύκλος αυτός ανοίγει με την ομιλία του Διευθυντή του ΔΙΚΤΥΟΥ, Γιάννη Μαστρογεωργίου από το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά», με θέμα την 4η βιομηχανική επανάσταση.
Κατά τον Γιαννη Μαστρογεωργίου, «η λεγόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση έχει ως πυρήνα της τον συνδυασμό της δύναμης της αυτο-εκπαίδευσης των ίδιων των μηχανών (Machine Learning), της επιστήμης των Δεδομένων (Data Science) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (Αrtificial Intelligence) που αθροιστικά δημιουργούν τεράστιες προκλήσεις και ευκαιρίες. Η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο θα μεταλλάξει την βιομηχανία, αλλά θα δοκιμάσει τις κοινωνικές, πολιτικές, στρατιωτικές και γεωπολιτικές σχέσεις, και θα επαναχαράξει τη σχέση ανθρώπου – μηχανής».
Ο κ. Μαστρογεωργίου προσθέτει ότι «σε μακροοικονομικό επίπεδο βάσει πρόσφατων μελετών, η εκτίμηση είναι ότι ο αυτοματισμός μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της παραγωγικότητας παγκοσμίως, έως και 1,4 % ετησίως».
Ωστόσο, «οι συνέπειες, που κυρίως θα μας απασχολήσουν θα είναι στην αγορά εργασίας. Εκεί υπάρχουν κάποιοι μύθοι και κάποια δεδομένα. Και πάλι όμως το νόμισμα έχει δύο όψεις και πολλές γκρίζες ζώνες ακόμα. Καταρχάς, ελάχιστα επαγγέλματα, - λιγότερο από 5% - είναι σήμερα υποψήφια για πλήρη αυτοματοποίηση. Δηλαδή να μπορούν να αυτοματοποιηθούν όλες οι δραστηριότητες που συνιστούν αυτά τα επαγγέλματα. Όμως, σχεδόν όλα τα επαγγέλματα ενδέχεται να αυτοματοποιηθούν εν μέρει, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό των δραστηριοτήτων τους θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί. Υπολογίζεται ότι η προσαρμογή και μόνον των τεχνολογιών που υπάρχουν σήμερα θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα την αυτοματοποίηση περίπου 50% των εργασιών τις οποίες εκτελούν άνθρωποι παγκοσμίως.
Σύμφωνα με ανάλυση της McKinsey, 54 εκατομ. θέσεις πλήρους απασχόλησης και πάνω από $1.7 τρις. αμοιβές σχετίζονται με δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και το Η.Β.».
Βέβαια, «η αναμενόμενη μείωση όσον αφορά το ποσοστό του εργασιακά ενεργού πληθυσμού θα δημιουργήσει κενό στην οικονομική ανάπτυξη. Και εδώ σταδιακά ανοίγονται οι ευκαιρίες. Ο αυτοματισμός μπορεί να εξισορροπήσει τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις δημογραφικές τάσεις».
Παράλληλα, ο Διευθυντής του Δικτύου επισημαίνει: «Τα συστήματα εκπαίδευσης θα πρέπει να εξελιχθούν, ώστε να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις αλλαγές στο χώρο εργασίας. Οι φορείς διαμόρφωσης πολιτικών μαζί με τους παρόχους εκπαίδευσης θα πρέπει να δουλέψουν για να βελτιωθεί το βασικό επίπεδο δεξιοτήτων στα επιστημονικά πεδία STEM δηλαδή στην τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά. Θα πρέπει επίσης να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην δημιουργικότητα καθώς και στην κριτική και στα συστήματα σκέψης. Δεδομένου ότι όλων οι εργασίες θα αλλάξουν σε κάποιο βαθμό, είναι σημαντικό να αναπτύξουν όλοι ευστροφία, ανθεκτικότητα και ευελιξία. Μη βλέπουμε μόνο τις θετικές επιστήμες, οι κλασικές σπουδές, οι ανθρωπιστικές σπουδές έχουν ίσως σημαντικότερο στο τέλος λόγο σε αυτή την αλλαγή παραδείγματος που θα βιώσουμε σταδιακά».
Για την Ελλάδα, τονίζεται πως «η τεχνολογία και η έρευνα πρέπει να μπουν στα σχολεία και να παντρευτούν με τα υπόλοιπα μαθήματα. Τα παιδιά σήμερα χειρίζονται το ipad σε βαθμό τελειότητας, ήδη ασκούνται σε έναν άλλο τρόπο ζωής».
Σημειώνεται πως χθες, ο διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του MIT Μιχάλης Μπλέτσας και το ιδρυτικό μέλος της Ώρας Αποφάσεων Άννα Διαμαντοπούλου συνομίλησαν μέσω Facebook Live για τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν σήμερα τους νέους στην εργασία, την επιστήμη, την παραγωγή, τις παγκόσμιες προκλήσεις για την νέα γενιά και τις ευκαιρίες και δυνατότητες των νέων στην Ελλάδα σήμερα. Απάντησαν ζωντανά σε σχόλια, ερωτήσεις και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν στη συζήτηση, την χθες στη facebook σελίδα της Ώρας Αποφάσεων.
Δείτε το σχετικό βίντεο: