- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εκκολαπτόμενος τραπεζίτης, βιομήχανος και αγρότης συζητούν
Τρεις νέοι ξεκινάνε τη σταδιοδρομία τους ενημερωμένοι για τις εξελίξεις που τρέχουν στον τομέα τους
Τράπεζες, βιομηχανία και αγροτικός τομέας στο επίκεντρο της συζήτησης τριών νέων που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους και βρίσκονται στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους.
«Σπούδασα οικονομικά με στόχο να ακολουθήσω τραπεζική καριέρα. Σε μια εποχή όπου οι τράπεζες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, οι περισσότεροι φίλοι μου απορούν που επέλεξα να γίνω τραπεζίτης!» αναφέρει ο πρώτος της παρέας.
«Ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων αλλά και των εργαζομένων στον κλάδο μειώθηκε δραστικά. Τι σε παρακίνησε να τον επιλέξεις;» τον ρωτάω.
«Παρακολουθώ τις εξελίξεις στον κλάδο, γνωρίζω ότι οι εργαζόμενοι στο τραπεζικό τομέα στη χώρα μας μειώθηκαν περισσότερο από 20.000 και έκλεισαν πάνω από 2.500 καταστήματα στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Το επάγγελμα όμως του τραπεζικού αλλάζει καθώς βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της πορείας του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου, με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών σε όλη τη δομή ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού. Αρκετοί έχουν συνδέσει τον τραπεζικό υπάλληλο με τον ταμία της τράπεζας, με μια ανάληψη ή ενημέρωση ενός βιβλιαρίου. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, οι θέσεις αυτές μειώνονται. Ο τραπεζικός τομέας διεθνώς και στην Ελλάδα σταδιακά θα απαιτεί εξειδίκευση και εκπαίδευση του υπάρχοντος δυναμικού ώστε να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και ο συμβουλευτικός ρόλος των τραπεζών προς τους ιδιώτες πελάτες. Θα ασχοληθώ με τον τομέα ανάλυσης δεδομένων (data analytics). Τι σημαίνει; Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό κλάδο διεθνώς επιτρέπουν την αξιοποίηση των διαθέσιμων δεδομένων, που άλλοτε δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούν σε κάθε αγορά, με τελικό στόχο τη βέλτιστη τοποθέτηση του διαθέσιμου κεφαλαίου και την αποτελεσματικότερη κατανόηση και διαχείριση κίνδυνων. Απώτερος στόχος η ενίσχυση της κερδοφορίας. Με τα analytics μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα και τη συμπεριφορά του πελάτη ώστε να βελτιώσει την επικοινωνία, την εξυπηρέτηση αλλά και τα προϊόντα που του προσφέρει.
Αρκετοί έχουν συνδέσει τον τραπεζικό υπάλληλο με τον ταμία της τράπεζας, με μια ανάληψη ή ενημέρωση ενός βιβλιαρίου. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν
«Τόπος καταγωγής μου ένα χωριό από την Ορεινή Τριχωνίδα, γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο. Σπούδασα στην Αθήνα και τώρα επιστέφω στο χωράφι που μου άφησε ο παππούς μου, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή», μας λέει ο δεύτερος νεαρός.
«Ο αγροτικός τομέας μετασχηματίζεται και αυτός, “εισέρχονται” ακόμη και στο έδαφος οι νέες τεχνολογίες. Αισθητήρες παντού, drones πάνω από τα χωράφια, όλα μαζί αυτοματοποιούν την παραγωγή, την παρακολουθούν σε κάθε της βήμα προς όφελος της ποιότητας. Οι μικροί παραγωγοί δεν συμφέρει πλέον να δραστηριοποιούνται μόνοι τους, δύσκολα μπορούν να αντέξουν το κόστος. Μαζί με άλλους νέους στον αγροτικό τομέα αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο με τη βοήθεια των ειδικών να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη, οργανωμένη συστάδα επιχειρήσεων, τα καλούμενα cluster, που λόγω των συνεργειών, έχουν ως πλεονέκτημα μικρότερο κινδύνου και πολύ χαμηλότερο κόστος, αλλά κυρίως πολλές δυνατότητες για χρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκότερους όρους».
Οι προοπτικές πράγματι είναι μεγάλες. Σε μια σχετικά πρόσφατα μελέτη της Εθνικής Τράπεζας αναφέρεται ότι σε παγκόσμιο δείγμα σχεδόν 170 χωρών, εκτιμήθηκε ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την τεχνολογίας παραγωγής, το βαθμό τυποποίησης των προϊόντων και τον τρόπο λειτουργίας των συνεταιρισμών θα μπορούσε να αυξήσει την άμεση συνεισφορά του αγροδιατροφικού τομέα στο ΑΕΠ κατά 9,1 δις ευρώ. Καθώς η αυξημένη αυτή δραστηριότητα θα οδηγούσε σε επιπλέον έμμεσο όφελος της τάξης των 3,1 δις ευρώ –σε τομείς όπως οι προμήθειες πρώτων υλών αγροτικής παραγωγής, συσκευασία τροφίμων– το συνολικό ετήσιο όφελος εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 12,2 δις ευρώ δημιουργώντας δυνητικά περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η αναβάθμιση της Ελλάδας όσον αφορά την τεχνολογίας παραγωγής θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 200.000 νέες θέσεις εργασίας
Ο τρίτος νέος ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον τομέα της Βιομηχανίας. Εργάζεται ήδη δοκιμαστικά σε μια μικρομεσαία ελληνική βιομηχανία. Γνωρίζει καλά ξένες γλώσσες και έχει εργάζεται στην ομάδα που έχει αναλάβει το έργο της περαιτέρω ενίσχυσης της εξωστρέφειας. «Για να μεγαλώσει τα μεγέθη της μια επιχείρηση πρέπει να πλέον να ανοίξει τα “φτερά” της στο εξωτερικό. Εξωστρέφεια με απλά λόγια, για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται σχέδιο, όραμα και στρατηγική» μας αναφέρει.
«Ποιες άλλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεται σήμερα η βιομηχανία»; τον ρωτάμε. «Καθώς η αγορά που απευθύνονται οι εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες δεν είναι μόνον η Ελλάδα, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός με τις βιομηχανικές μονάδες της Ευρώπης και γενικότερα τις διεθνείς αγορές θα γίνεται επί ίσοις όροις. Το ενεργειακό κόστος είναι ένα πολύ καθοριστικό ζήτημα. Εάν στην Ελλάδα δεν είναι μπορούμε να εξασφαλίζουμε ένα ενεργειακό κόστος σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα ανάλογα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αποτελεί σοβαρό θέμα. Γενικότερα θα πρέπει να διασφαλιστεί η δημιουργία μιας πραγματικά ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα βοηθήσει ιδιαίτερα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας» μας αναφέρει μεταξύ άλλων.
Για να μεγαλώσει τα μεγέθη της μια επιχείρηση πρέπει να πλέον να ανοίξει τα “φτερά” της στο εξωτερικό
Τρεις νέοι που ξεκινάνε τη σταδιοδρομία τους, με εφόδιο τις σπουδές τους, αλλά το σημαντικότερο, όμως, είναι ενημερωμένοι για όλες τις εξελίξεις που τρέχουν στον τομέα τους και εκφράζουν με σιγουριά τις απόψεις τους, γεγονός που τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα. Διότι πέρα από τα πτυχία και την εξειδίκευση, η αντίληψη της πραγματικότητας έχει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των εργαζομένων αλλά και στη μετέπειτα επαγγελματικής τους σταδιοδρομία.