ΣΥΡΙΖΑ - Το πολιτικό σύνδρομο της Στοκχόλμης
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς παρατήθηκε από την ΚΕ
Ενδεικτική των αναταράξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη νέα σκληρή συμφωνία αλλά και την ενδεχόμενη αποτυχία στην υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους, είναι η παραίτηση του Χάρη Γολέμη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Παραίτηση που περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται, σαφείς αιχμές για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας, αλλά και για το ρόλο και τις ευθύνες του κορυφαίου κομματικού οργάνου τoυ ΣΥΡΙΖΑ, από το οποίο αποχωρεί.
Θυμίζουμε ότι ο Χάρης Γολέμης ήταν μεταξύ των 13 στελεχών, που μαζί με τον Νίκο Φίλη, Θοδωρή Δρίτσα, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Πάνο Λάμπρου, Παύλο Κλαυδιανό και άλλα στελέχη από την ομάδα των 53+, κατέβασαν δική τους πρόταση στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, η οποία όμως δεν συμπεριλήφθηκε στην Πολιτική Απόφαση . Στο εν λόγω κείμενο, μάλλον διαβλέποντας το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, οι 13 ζητούσαν να επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ άμεσα ένα σχέδιο δράσης που θα συμπεριλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, ρήξεις και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στα θέματα που θεωρούνται ώριμα και εν πολλοίς ρεαλιστικά.
Το κείμενο των 13, απολύτως διακριτό σε σχέση με αυτό της πολιτικής απόφασης της ΚΕ, περιελάμβανε στοιχεία κριτικής και αυτοκριτικής τόσο για τη συνολική πορεία της κυβέρνησης όσο και για τη λειτουργία του κόμματος. Περιελάμβανε αιχμές κατά της οικονομικής πολιτικής αλλά και της πορείας της διαπραγμάτευσης, ενώ ειδικότερα ανέφεραν: «Να δούμε αυτοκριτικά το μοντέλο διακυβέρνησης και το στυλ εξουσίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σε απόσταση από τις εξαγγελίες και την αριστερή μας συνείδηση και κουλτούρα».Την ίδια στιγμή σημείωναν ότι: «Είμαστε στο παρά ένα» και υπογράμμισαν πως «το σχέδιό τους (των πιστωτών) ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά».
Ένα κυρίαρχο αίτημα στο κείμενο που κατατέθηκε από τον Χάρη Γολέμη και τους συντρόφους του, ήταν η ανάγκη για αριστερή στροφή της κυβέρνησης, νέες κοινωνικές συμμαχίες και περισσότερη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων, στο εσωτερικό του κόμματος: «Την προηγούμενη περίοδο έγιναν επιλογές, χωρίς να είναι συλλογικά αποφασισμένες, που δεν συνάδουν με την αριστερή και τη ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία». Αυτό το τελευταίο στοιχείο κριτικής, που αφορά στην λειτουργία των οργάνων, αγγίζει το πλέον ακανθώδες πρόβλημα , αυτό της σχέσης κυβέρνησης και κόμματος. Αφορά, στην απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών, την υποβάθμιση των οργάνων και τη μετατροπή του κόμματος σε χειροκροτητή του κυβερνητικού έργου.
Το κόμμα στηρίζοντας, μέσα από επώδυνες υποχωρήσεις τους «αναγκαστικούς» κυβερνητικούς ελιγμούς, βρίσκεται για μια ακόμη φορά όμηρος των επιλογών του Μαξίμου. Αιχμάλωτο των αποφάσεων που παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες και στο στενό κύκλο των εκλεκτών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, αδυνατώντας να βάλει τα όρια του και να δώσει το διακριτό του στίγμα, εμφανίζοντας, αρκετό καιρό τώρα, συμπτώματα ενός πολιτικού συνδρόμου της Στοκχόλμης.
Ποιος είναι ο Χάρης Γολέμης
Ο Χάρης Γολέμης κατάγεται από τη Λευκάδα, γεννήθηκε στον Κολωνό και ζει στο Χαλάνδρι. Μέχρι σήμερα ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και νόμιμος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Δικτύου transform.
Οικονομολόγος, με πτυχίο από την ΑΣΟΕΕ και μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας Ελλάδος.
Υπήρξε εμπειρογνώμων του Κέντρου Διεθνικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ (UNCTC) με αντικείμενο τον έλεγχο των τιμών μεταβίβασης (transfer pricing) στις ενδοομιλικές συναλλαγές και επιστημονικός συνεργάτης της ΟΤΟΕ για θέματα χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Προέρχεται από την ανανεωτική, κομμουνιστική και ευρύτερη Αριστερά (ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ-ΑΑ, ΑΚΟΑ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ).
Διετέλεσε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Ο Πολίτης, συνεργάζεται από παλιά με τις εφημερίδες Αυγή και Εποχή και φέρει την ευθύνη της ελληνικής έκδοσης του ευρωπαϊκού περιοδικού transform!
Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στη δεκαετία του 1990 από τους πρωτεργάτες της Κίνησης Πολιτών «Όχι στο Μάαστριχτ. Για μια άλλη συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης». Συμμετείχε εξ αρχής στο κίνημα για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, το Παγκόσμιο, το Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Πρόσφατα ενεργοποιείται, μεταξύ άλλων, στην Εναλλακτική Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Κινημάτων (Alter Summit).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Βορρά-Νότου
Λήγει η διορία - Προθεσμία, πρόστιμα και οδηγίες για έγκαιρη πληρωμή
To ωράριο σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία
«Όταν δεν έχεις πολιτική για να αντιπολιτευθείς σοβαρά, ψάχνεις στα αζήτητα και ανασύρεις ανοησίες»
Στόχος να φτάσει τα 100.000 μέλη μέσα στο 2025, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη
Στη Σύνοδο Βορρά-Νότου ο πρωθυπουργός - Η δήλωσή του
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον γερμανικό λαό
Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών
Προσκεκλημένος του Φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο
Απάντηση σε ανακοίνωση του ΚΚΕ - «Δεν θα γίνει ποτέ»
Τι ισχύει για τη δανειοδότηση - Αναλυτικός οδηγός με χρηστικές λεπτομέρειες
Με 156 βουλευτές πλέον το κυβερνών κόμμα
Για τη χρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων - Αφορά σε 32 ορόσημα και στόχους
Για εξαπάτηση εκλογικού σώματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.