Πολιτικη & Οικονομια

Γ. Προβόπουλος: Ύφεση και ανεργία τα χαρακτηριστικά του 2013

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει αποφευχθεί.

Ύφεση στο 4,5% και διόγκωση της ανεργίας το 2013 και σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014 αναμένει για την ελληνική οικονομία ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στην 80ή Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων. Πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την κρίση έχει αποφευχθεί, επισημαίνοντας ωστόσο πως η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και ο κίνδυνος εκτροχιασμού δεν έχει εξαλειφθεί.

Οι παράγοντες στους οποίους απέδωσε ο κ. Προβόπουλος τη μεταστροφή του κλίματος για την ελληνική οικονομία είναι η «θετική απάντηση του ελληνικού λαού όσον αφορά το ιστορικό διακύβευμα της παραμονής στο ευρώ», η πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού και του εξωτερικού ελλείμματος, η διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, η συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης που παρέχουν οι δανειστές και τα βήματα προόδου που πραγματοποιούνται στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ στο πεδίο της συμπλήρωσης του θεσμικού οικοδομήματος.

Η εικόνα με αριθμούς

«Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε τη συρρίκνωση των ελλειμμάτων ο πρόεδρος της ΤτΕ. Όπως είπε, από το 2009 μέχρι το 2012 τόσο το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης όσο και το αντίστοιχο πρωτογενές ως ποσοστά του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 9 μονάδες, ενώ η υποχώρηση του διαρθρωτικού ελλείμματος ανήλθε στις 15 εκατοστιαίες μονάδες. Επίσης, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που το 2008 είχε προσεγγίσει το 15% του ΑΕΠ, το 2012 περιορίστηκε στο 2,9% με αποτέλεσμα στο διάστημα 2010-2012 η Ελλάδα να ανακτήσει περισσότερο από το 75% της ανταγωνιστικότητας κόστους που είχε απολέσει την περίοδο 2001-2009.

Τα αίτια της μεγαλύτερης ύφεσης

Στη διστακτικότητα, τα λάθη και τις παραλείψεις και κυρίως στην υστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απέδωσε ο κ. Προβόπουλος το γεγονός ότι η ύφεση των τελευταίων χρόνων ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου. «Εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν εφαρμοστεί με συνέπεια από την αρχή του προγράμματος, σήμερα θα είχαν ήδη γίνει αισθητές οι ευνοϊκές επιδράσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση η ύφεση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων και για τη χαλάρωση της προσπάθειας στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε σαφώς υπέρ της ανασύνταξης του τραπεζικού συστήματος στην κατεύθυνση που θα μπορούσε να συνοψιστεί ως «λιγότερες και ισχυρότερες τράπεζες».