Πολιτικη & Οικονομια

Euroworking Group: «Ναι» στο Μεσοπρόθεσμο της λιτότητας

Ανησυχεί το ΔΝΤ για τα πολύ υψηλά πλεονάσματα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεσμεύσεις για λιτότητα διαρκείας και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 3,5% που θα εφαρμοστούν και πέραν από το 2021 που προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή (έως και το 2023 ενδεχομένως) ζήτησε από την ελληνική αντιπροσωπεία το «κονκλάβιο» του Euroworking Group. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του Πρώτου Θέματος, στόχος παραμένει η τελική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου που θα φέρει την επόμενη δόση –αν και η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να περιμένει λίγο καιρό ακόμα. 

 

Ωστόσο ανησυχίες προκαλεί και στους δανειστές ακόμη -ειδικά στο ΔΝΤ- η δέσμευση της κυβέρνησης για παραγωγή πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (έως 5,5% του ΑΕΠ!) για τα επόμενα πολλά χρόνια, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο που σχεδίασε και κατέθεσε η κυβέρνηση. Στελέχη του Ταμείου θεωρούν πως τα πλεονάσματα εξασθενίζουν την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ που να αξιώνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ απειλούν να κρατήσουν κολλημένη στον «πάτο» της ύφεσης την ελληνική οικονομία και για μια εξαετία ακόμη,  όπως φάνηκε ότι συνέβη και το 2016. 

 

Όλα αυτά πάντως μπήκαν χθες και στη ζυγαριά του Euroworking Group. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι  αξιωματούχοι διαπίστωσαν «σύγκλιση» στα προαπαιτούμενα και είπαν «ναι» στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που βαίνει προς ψήφιση. Η ζυγαριά όμως «έγειρε» προς την λύση για παράταση των πλεονασμάτων ως το 2023, δηλαδή 4-5 χρόνια τουλάχιστον ακόμα μετά και το τέλος του προγράμματος. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, την 22α Μαΐου, αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης.