Πολιτικη & Οικονομια

Η κυβέρνηση περνά λιτότητα 5 δισ. ευρώ: Τα αντίμετρα-τυράκι στους βουλευτές για να ψηφίσουν το 4ο Μνημόνιο

Κυβερνητική κόντρα για μέτρα κι αντίμετρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
354261-734402.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων που αγγίζει σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ θα ψηφίσει την Πέμπτη η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς σήμερα ξεκινά στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές  η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που θα επικυρώσει τη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών.

Το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις» εισάγεται στη 1 το μεσημέρι, για επεξεργασία και εξέταση στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη προκειμένου η συζήτηση και ψήφισή του να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Κόντρα για μέτρα-αντίμετρα

Η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική για τα μέτρα που περνά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει το Σάββατο, συνομιλώντας με ελεύθερους επαγγελματίες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο «Hub», ότι «οδηγούν τη μεσαία τάξη της Ελλάδας σε κατάσταση φτωχοποίησης» και πως «βρισκόμαστε απέναντι σε μια πραγματικότητα, η οποία έχει ένα τίτλο: Τέταρτο μνημόνιο». Επίσης, στο Twitter άσκησε δριμεία κριτική γράφοντας: «Υπέγραψαν και ψηφίζουν αδίστακτα μνημόνιο 4, με 5 δισ. νέα μέτρα που πλήττουν κάθε Έλληνα. Κυρίως τους πιο αδύναμους. Η κοροϊδία τους δεν περνάει».

Από την πλευρά του, το Μαξίμου κατηγορεί με non papaer Νέα Δημοκρατία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για «συνειδητά ψέματα», μέσω των οποίων «προσπαθούν να πείσουν ότι το πολυνομοσχέδιο φέρνει μέτρα 4,9 δισ. ευρώ ως το 2021, χωρίς κανένα αντίμετρο».

Μάλιστα, αναφέρουν ότι «στο μεσοπρόθεσμο είναι σαφέστατα καταγεγραμμένα τα θετικά μέτρα που έχουν, μάλιστα, συνολικό ύψος 7,559 δισ. ευρώ το 2021!».

«Ουσιαστικά, δηλαδή», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «με την πολιτική της κυβέρνησης δημιουργείται ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ!».

Ωστόσο, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και το πολυνομοσχέδιο θα μειώσει τις συντάξεις κατά 2,723 δισ. ευρώ και το αφορολόγητο κατά 2,058 δισ. ευρώ, ενώ το κράτος αναμένεται να κερδίσει από τη νέα αύξηση εισφορών και τη μείωση επιδομάτων 0,143 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα και οι  νέες μειώσεις στην τσέπη της μεσαίας τάξης

Αναλυτικότερα, η πρώτη μεγάλη δημοσιονομική παρέμβαση που ενσωματώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αφορά στις συντάξεις με περικοπές της τάξης του 18% στις κύριες και έως 18% στις επικουρικές  με παράλληλη πρόβλεψη για πάγωμα των συντάξεων έως το 2022!

Το επόμενο μεγάλο ψαλίδι έρχεται στο αφορολόγητο. Ο πρόσθετος φόρος φτάνει έως και τα 650 ευρώ, ενώ φόρο εισοδήματος θα κληθούν να πληρώσουν πλέον ακόμη και εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές 500-600 ευρώ! Η απόδοση της μεταρρύθμισης φτάνει τα 1,920 δισ. ευρώ.

Για την ακρίβεια, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι η έκπτωση φόρου περικόπτεται ως εξής:

  • Σε 1250 ευρώ από 1900 που ισχύει σήμερα για φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, εφόσον το ετήσιο εισόδημα του δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
  • Σε 1300 ευρώ από 1950 ευρώ που ισχύει σήμερα για φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
  • Σε 1350 ευρώ από 2000 για φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
  • Σε 1450 ευρώ από 2100 σήμερα για φορολογούμενο με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Ο περιορισμός της έκπτωσης φόρου διαμορφώνει πλέον το αφορολόγητο από το 2020 σε 5700-6600 ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται και

  • φόρος έως 45% στα εισοδήματα από Airbnb με αναδρομική ισχύ από 1/1/2017,
  • ενιαίο τέλος διανυκτέρευσης 0,5 ευρώ για όλα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ανεξαρτήτως αριθμού κλειδιών από 1/1/18,
  • κατάργηση της έκπτωσης φόρου ιατρικών δαπανών αλλά και
  • της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου και
  • πλαφόν 58 εκατ. ευρώ (από 105 εκατ. φέτος) στο επίδομα θέρμανσης από το 2018.

Το νέο χαράτσι σε επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μπλοκάκια

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη  για την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες. 

Από 1/1/2018, τα προβλεπόμενα ποσοστά ασφαλιστικής εισφοράς για τον για τον κλάδο της κύριας σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ειδικά για το 2018, η εισφορά υπολογίζεται επί του 85% (!) του ως άνω φορολογικού αποτελέσματος.

Τα ψιλά γράμματα για τις προϋποθέσεις των αντίμετρων

Και ενώ τα μέτρα λιτότητας θα ισχύουν ούτως ή άλλως, το άρθρο 15 ορίζει ότι:

  • Οι διατάξεις για τα «αντίμετρα» τίθενται σε εφαρμογή «υπό την προϋπόθεση και στο βαθμό που, σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (...) δεν προκαλείται απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.
  • Διατάξεις για αντίμετρα «εφαρμόζονται αναπροσαρμοζόμενες στον επιτρεπόμενο βαθμό. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών διαπιστώνεται η ακριβής αντιστοιχία προς το δημοσιονομικό στόχο και ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες».
  • «Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (...) διαπιστώσει ότι, στη βάση μίας προοπτικής εκτίμησης,  είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής εφαρμογή του άρθρου 10 (σσ: μείωση αφορολογήτου) είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 3,5% για το οικονομικό έτος 2019» τότε οι διατάξεις αυτές «εφαρμόζονται για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1.2019 και εφεξής», δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα. Έτσι «οι ελληνικές αρχές μπορούν να εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές, σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας». Η μείωση δεν χρειάζεται να περνάει καν από τη Βουλή, αφού «ο Υπουργός Οικονομικών δημοσιεύει στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ανακοίνωση, στην οποία περιέχονται τα συμπεράσματα της ανωτέρω εκτίμησης».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.