- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ εν όψει συνεδρίου
Στα άκρα η σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Ξεκαλάκη. Δεν αποκλείεται η αποπομπή του.
Ευθεία αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά, πολιτικό μαγειρείο και βαριές αλληλοκατηγορίες, μεταξύ προεδρικών και εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Ιούνιο και την ευρύτερη προοπτική της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.
Όσο η ώρα των αποφάσεων για το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει, τόσο η από καιρό (και για λόγους που δεν αφορούν μόνο στον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου) υποβόσκουσα κρίση αναδύεται με το χειρότερό της πρόσωπο, της σκληρής αντιπαράθεσης και του εσωκομματικού διχασμού.
Πρόκειται για στοιχεία που κυριάρχησαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και θεωρήθηκαν πρωτόγνωρα, όχι ως προς την ουσία τους, αλλά ως προς τον τρόπο που δημοσιοποιήθηκαν. Με τις αντιμαχόμενες δηλαδή πλευρές να αδιαφορούν, σύμφωνα με τα «ουδέτερα» στελέχη, για τη ζημιά που θα προκαλέσει η εικόνα ενός σπαρασσόμενου κόμματος.
Επιπλέον το δικό του μήνυμα για τις διαδικασίες και τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις του κόμματος, έστειλε διά της απουσίας του από τη συνεδρίαση του οργάνου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σημεία αντιπαράθεσης
Τα βασικά σημεία της αντιπαράθεσης, η οποία κορυφώθηκε στη συνεδρίαση του Σαββάτου 22 Απριλίου, αφορούν στις διαδικασίες και στα οργανωτικά θέματα του συνεδρίου, αλλά και στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως προς τη διεύρυνσή της και τη μετεξέλιξή της σε ενιαίο φορέα.
Η Φώφη Γεννηματά, στηριζόμενη σε απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού της Συμπαράταξης, ζητά συνέδριο που θα αποφασίσει για τις αρχές και τις διαδικασίες λειτουργίας ενός ενιαίου πολυκομματικού φορέα, από τον οποίο ή δεν θα εκλεγούν όργανα ή αν εκλεγούν θα έχουν προσωρινό - μεταβατικό χαρακτήρα.
Όσο για τους συνέδρους, θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα - φορείς της Συμπαράταξης, ενώ το άλλο 50% θα είναι εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα.
Στον αντίποδα οι διαφωνούντες, επικαλούμενοι την απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου του 2015 να μετεξελιχθεί η ΔΗΣΥ σε έναν πραγματικά νέο προοδευτικό φορέα, προτείνουν ιδρυτικό συνέδριο όπου θα κληθούν να λάβουν μέρος όλα τα κόμματα και οι κινήσεις καθώς και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Παράλληλα ζητούν να γίνουν σαφή, ο προσανατολισμός του νέου φορέα και η διαδικασία εκλογής προέδρου. Εκλογή που θα προκύψει οπωσδήποτε από τη βάση.
Τι είδους συνέδριο - τι είδους φορέας
Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: συνέδριο θέσεων με θεσμικούς (διορισμένους) αντιπροσώπους ή ιδρυτικό συνέδριο, ανοιχτό, που να αφορά στην κοινωνία; Αδιαμφισβήτητη πρόεδρος χωρίς καν εκλογή από τη βάση η Φώφη Γεννηματά και εδραίωση (εξαιτίας των αριθμών κυρίως) της ιδεολογικής κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ή μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε έναν πραγματικά νέο προοδευτικό φορέα;
Περιχαράκωση ή νέο κάλεσμα στο Ποτάμι και την κίνηση των τριών, Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση, Γιώργου Φλωρίδη, προκειμένου να επανεκκινήσει ο διάλογος και να βρεθεί κοινός τόπος;
Εντέλει ένα πολιτικό μόρφωμα ως άθροισμα επιμέρους ποσοστών ή ένα νέο ξεκίνημα;
«Συμπεριφερόμαστε λες και ενώνουμε πολιτικούς γίγαντες με αποκλίνουσες απόψεις, όταν στην πραγματικότητα δουλεύουμε για να ενώσουμε το διασπασμένο ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Παύλος Γερουλάνος, κρίνοντας διχαστικές για το ΠΑΣΟΚ τις αποφάσεις της ηγεσίας.
Η μεγάλη σύγκρουση, ωστόσο, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήρθε από την ομάδα Ξεκαλάκη - Ανδρουλάκη. Νυν και τέως Γραμματέας, αμφισβήτησαν τη διαδικασία του επερχόμενου Συνεδρίου, όπως αυτή περιγράφηκε από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία της, με αντιπαραθετική πρόταση, την οποία κατέθεσαν προς ψήφιση τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου: Ανδρέας Σπυρόπουλος, Σωτήρης Ζαρπαλάς και Ελένη Αναστασίου.
Στην τοποθέτησή του ο Στ. Ξεκαλάκης επισήμανε ότι το συνέδριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι «οικογενειακό» και αναρωτήθηκε: «Γιατί θα πρέπει το σώμα να είναι προσδιορισμένο σε 1.500 διορισμένους θεσμικούς κι άλλους 1.500 διορισμένους κομματικούς από τα 5 σχήματα που συγκροτούν σήμερα τη Συμπαράταξη; Γιατί στερούμε τη δυνατότητα απ’ τον κάθε προοδευτικό Έλληνα πολίτη που θέλει από το υστέρημα του χρόνου και των οικονομιών του να δηλώσει παρών στις διαδικασίες ανασυγκρότησης του χώρου να το κάνει; Γιατί κλείνουμε την πόρτα σε κόμματα, κινήσεις και συλλογικότητες που θα μπορούσαν να είναι δυνητικοί μας συνοδοιπόροι να το πράξουν;».
Από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης πρότεινε να γίνει ένα συνέδριο τύπου Επινέ (το συνέδριο ανασυγκρότησης του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όπου αναδείχτηκε ο Μιτεράν) και επί της ουσίας ζήτησε στο ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης να παρευρίσκονται και οι δυνάμεις εκτός της ΔΗΣΥ, όπως π.χ. το Ποτάμι και η Ώρα Αποφάσεων (Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης).
Η εμπλοκή στη διαδικασία
Αντί για μία όπως αναμενόταν, το βράδυ του Σαββάτου κατατέθηκαν τελικά τρεις προτάσεις στο προεδρείο προς ψήφιση. Η εισήγηση της προέδρου, η πρόταση της ομάδας γύρω από τον Ν. Ανδρουλάκη για πιο ανοιχτό συνέδριο και η πρόταση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν η Συμπαράταξη μετεξελιχθεί σε ενιαίο φορέα.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης προσπάθησε να βρει μια συμβιβαστική λύση, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την κατάθεση της πρότασης των διαφωνούντων. Ακολούθησαν φωνές, εντάσεις και αποδοκιμασίες.
Η ένταση κορυφώθηκε όταν η ομάδα των προεδρικών μαζί με μέλη του προεδρείου της Κ.Ε. αποχώρησε προς το τέλος της συνεδρίασης (νομίζοντας ότι αυτή έληξε), αλλά τα μέλη της Κ.Ε. που πρόσκεινται στη εσωκομματική αντιπολίτευση του Ν. Ανδρουλάκη παρέμειναν και έθεσαν σε ψηφοφορία την πρότασή τους. Η πρόταση είχε την στήριξη των παρόντων και τυπικά εγκρίθηκε.
Η πρόταση Κωνσταντινόπουλου, με την οποία συμφώνησε και ο Στ. Ξεκαλάκης, να τεθεί δηλαδή το θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο, τελικά δεν έγινε δεκτή από τους παρόντες. Στη συνέχεια η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας ότι η εισήγηση της προέδρου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Κ.Ε., προκαλώντας νέες εσωκομματικές αντιδράσεις.
«Με έκπληξη βλέπουμε στα email μας, στην emailing list των μελών του ΠΑΣΟΚ και σε δημοσιεύματα fake news περί αποφάσεων που ουδέποτε ελήφθησαν καθ' ότι οι απέχοντες μιας διαδικασίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις» απάντησε η ομάδα Ανδρουλάκη.
Κατόπιν η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε: «Και μόνο το γεγονός ότι ενώ η ΚΠΕ αριθμεί 154 μέλη, κάποιοι ισχυρίζονται ότι 44 (κατά δήλωσή τους) πήραν κάποια δήθεν απόφαση, σε μια δήθεν διαδικασία που αποφάσισαν να κάνουν μόνοι τους μετά την λήξη της συνεδρίασης της ΚΠΕ τα λέει όλα. Τα παιδία (του μηχανισμού που ταλαιπωρεί την παράταξη τα τελευταία 5 χρόνια) παίζει. Ευτυχώς για την παράταξη και ατυχώς για τους ίδιους εν ου παικτοίς»
Οι αλληλοκατηγορίες
Οι αλληλοκατηγορίες συνεχίστηκαν με εκφράσεις όπως "δούρειοι ίπποι", "υπονομευτές" και "χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ", από τους προεδρικούς προς τους διαφωνούντες, οι οποίοι με τη σειρά τους κατηγόρησαν την πρόεδρο για αυταρχισμό και συγκεντρωτισμό.
Την Τρίτη 24 Απριλίου, στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, η Φώφη Γεννηματά δηλώνει αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Γεγονός που για κάποιους σημαίνει ακόμη και την αποπομπή του Γραμματέα. Ενδεχομένως, σύμφωνα με άλλες πηγές και να τεθεί θέμα συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν της Συμπαράταξης για να λυθούν οι λογαριασμοί.
Το non paper της Χ. Τρικούπη
1. Προχωρούμε αταλάντευτα στην υλοποίηση των αποφάσεων του Κεντρικού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την πραγματοποίηση του Πολιτικού Προγραμματικού Συνεδρίου της ΔΗΣΥ στο τέλος Ιουνίου. Συνέδριο που θα αποτελέσει ένα ακόμη ποιοτικό άλμα για τη δημιουργία του μεγάλου ρεύματος πλειοψηφίας του προοδευτικού χώρου. Ρεύμα που ήδη δημιουργείται στην κοινωνία, με τη μεγάλη συσπείρωση πολιτών στις τάξεις μας και την μαζική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας. Αυτό που καταγράφεται ακόμη και σε σημερινές μετρήσεις της κοινής γνώμης. Συνέδριο που θα αποτυπώνει το πολιτικό μας στίγμα, τη νέα στρατηγική μας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και θα επεξεργαστεί το Πρόγραμμα « Ελλάδα» για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
2. Ως σύνεδροι θα μετέχουν εκλεγμένα στελέχη στα θεσμικά όργανα των πολιτικών φορέων της ΔΗΣΥ και εκλεγμένοι από την Κοινωνία εκπρόσωποι στα μαζικά κοινωνικά κινήματα, στην Αυτοδιοίκηση, στους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς. Έτσι εξασφαλίζεται η άμεση συμμετοχή των ενεργών δυνάμεων της κοινωνίας στις διαδικασίες μας.
3. Το συνέδριο σύμφωνα με τις αποφάσεις μας είναι ανοιχτό στην συμμετοχή φορέων και στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Είναι ευπρόσδεκτος οποίος το επιθυμεί να συμμετέχει καταθέτοντας τις απόψεις του και να συνδιαμορφώσουμε όλοι μαζί τις τελικές αποφάσεις μας.
4. Μηχανισμοί στελεχών που ενώ εμφανίζονται ως «νέα», διέπονται και χρησιμοποιούν τις πιο παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές στο όνομα της εξυπηρέτησης προσωπικών στόχων, δεν μπορούν να υπονομεύσουν τη πορεία προς το Συνέδριο της ΔΗΣΥ.Επέλεξαν να μετατραπούν –απροσχημάτιστα πια– σε δούρειους ίππους έξω-παραταξιακών συμφερόντων επιχειρώντας να ανακόψουν την ανοδική πορεία της παράταξης και να δράσουν ουσιαστικά ως χορηγοί του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ.
5. Θα αναληφθούν άμεσα οι επιβεβλημένες πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Την απάντηση στην προσπάθεια ναρκοθέτησης της πορείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως φορέα διεύρυνσης, μετεξέλιξης και ενοποίησης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, θα δώσουν οι προοδευτικοί πολίτες, η μεγάλη πολιτική και κοινωνική βάση της παράταξης.
Το κείμενο της ομάδας Ξεκαλάκη - Ανδρουλάκη
Ανοιχτή Συνδιάσκεψη για την Κεντροαριστερά - Καθαρές λύσεις για Ενότητα
Στο νέο δρόμο που χαράσσουμε, κεντρικό ρόλο πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κίνημα, ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία της νέας Ελλάδας. Απαιτείται για αυτό η επανίδρυση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.
Διεξάγεται εδώ και χρόνια μια συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή άνοιξε με την οικονομική κρίση και κορυφώθηκε σταδιακά με την αναδιάταξη του κομματικού συστήματος στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015.
Μπροστά στο φάσμα του κατακερματισμού των δυνάμεών μας, το ερώτημα τίθεται αμείλικτο προς όλους μας. Ποιο το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα, με ποιο οργανωτικό σχήμα θα εκπροσωπηθεί και ποιες οι κοινωνικές και πολιτικές της αναφορές;
Η απάντηση που θα δώσουμε είναι ζωτικής σημασίας. Πρώτον, ο χώρος έχει πολυδιασπαστεί με αποτέλεσμα την ηγεμονία της δημαγωγίας και του οπορτουνισμού.Βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Δεύτερον, ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών δεν εκπροσωπείται. Το τμήμα αυτό έχει σαφή αναφορά στη δημοκρατική παράταξη και ειδικότερα στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ που πέτυχε τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.Υπάρχουν κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαθεσιμότητες πολύ πιο ευρείες από τα στενά όρια των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών.
Το ιστορικό βάρος της παράταξης υπερβαίνει τη δυναμική των σημερινών κομμάτων του χώρου. Για αυτό έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας όπως και στις επόμενες γενιές να ανασυνταχθούμε. Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε όμως το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης, καθότι αποτελούμε τον ιστορικό κορμό της παράταξης.
Γι’ αυτό απαιτείται από εμάς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με διορατικότητα, σύνεση, ειλικρινή διάθεση ενότητας και όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές διαδικασίες.Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η περιχαράκωση σαν μικροσύστημα εξουσίας, αλλά η ισχυροποίησή μας ως δύναμη εκπροσώπησης των προοδευτικών Ελλήνων πολιτών.Για αυτό χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις.
Τον Ιούνιο του 2015 στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πήραμε την απόφαση για την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Εάν οι συνοδοιπόροι μας θεωρούν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για αυτό το βήμα, τότε η προγραμματισμένη διαδικασία για το τέλος Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας πορείας που θα οδηγήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης.
Στο ανοιχτό πολιτικό συνέδριο ενότητας της κεντροαριστεράς, θα προχωρήσουμε σε κάλεσμα για την συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, ακόμη και αυτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί, καθώς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας.
Το ανοιχτό πολιτικό συνέδριο θα ενοποιήσει το ιστορικό αφήγημα της παράταξης και θα καθορίσει τις προγραμματικές θέσεις, τον μεταβατικό τρόπο λειτουργίας, την πολιτική φυσιογνωμία του μελλοντικού φορέα και την κατάρτιση του οδικού χάρτη σχετικά με τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αυτόν. Ας τολμήσουμε.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ,
Αναστασίου Έλενα
Ζαρπαλάς Σωτήρης
Σπυρόπουλος Ανδρέας
Το δεύτερο κείμενο της καταγγελίας
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 7η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, παρουσία 115 μελών της, οπότε διαπιστώθηκε και η απαρτία.
Στη διαδικασία τοποθετήθηκαν 32 μέλη της ΚΠΕ.
Λίγο πριν την ολοκλήρωση των ομιλιών, και ενώ στην αίθουσα βρισκόταν περίπου 90 μέλη της ΚΠΕ, ένα τμήμα μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησε από την διαδικασία αρνούμενο να τεθούν σε ψηφοφορία η εισήγηση της Προέδρου, η πρόταση των τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (Σπυρόπουλος, Ζαρπαλάς και Αναστασίου). Από τη διαδικασία αποχώρησαν και δύο μέλη του Προεδρείου της συνεδρίασης οι σύντροφοι Τζελέπης και Βεργοπούλου με την αιτιολογία ότι από το κλίμα της συνεδρίασης προέκυψε ότι η εισήγηση της Προέδρου έχει την γενικότερη αποδοχή.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρόντες περίπου 60 μέλη της ΚΠΕ, η οποία κατέληξε σε ψηφοφορία, κατά την οποία η πρόταση των τριών μελών του ΠΣ έλαβε 44 ψήφους. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ενημέρωσε το σώμα ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, ζητάει "η πρότασή των τριών" να τεθεί εν γνώσει της Προέδρου, ώστε να φέρει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μια συνθετική πρόταση που να απηχεί τη βούληση του συνόλου των μελών της ΚΠΕ. Με έκπληξη βλέπουμε στα email μας, στην emailing list των μελών του ΠΑΣΟΚ και σε δημοσιεύματα fake news περί αποφάσεων που ουδέποτε ελήφθησαν καθ' ότι οι απέχοντες μιας διαδικασίας εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Για όλους εμάς που επί τόσα χρόνια στηρίζουμε άδολα το ΠΑΣΟΚ η προσπάθεια για δημοκρατική λειτουργία και συλλογική δράση θα είναι συνεχής.
Η τελική απόφαση της πλειοψηφίας βάσει της εισήγησης της Φ. Γεννηματά
Οι Σύνεδροι θα προέρθουν κατά 50% από τα κόμματα-φορείς της Συμπαράταξης. Από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν τα εκλεγμένα στελέχη μας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, οι Γραμματείς και οι Αναπληρωτές των Τομέων, οι πρώην βουλευτές , τα εκλεγμένα από την βάση μέλη των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και οι Γραμματείς των Δημοτικών μας οργανώσεων.
Το άλλο 50% των συνέδρων θα είναι από την Κοινωνία εκλεγμένα, ενεργά στελέχη στην Αυτοδιοίκηση, στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, στα Κινήματα με τρόπο και διαδικασίες που θα εξειδικεύσει και θα εισηγηθεί στην ΚΟΕΣ η αντίστοιχη Επιτροπή Οργανωτικού που θα συγκροτηθεί.
Συγκροτείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) από θεσμικά στελέχη των κομμάτων, τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανεξάρτητα στελέχη του προοδευτικού χώρου και εκπροσώπους του Απόδημου Ελληνισμού και της νεολαίας.
Η ΚΟΕΣ θα συντονίζεται από Γραμματεία.
Τα μέλη της ΚΟΕΣ συγκροτούν τις Επιτροπές του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές Οργανωτικού, Επικοινωνίας, Οικονομικής Εξόρμησης θα αναλάβουν τα ζητήματα διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Οι Επιτροπές για την Πολιτική Εισήγηση, το Πρόγραμμα Ελλάδα, την Οργανωτική Λειτουργία της ΔΗΣΥ και την Νέα Γενιά, θα επεξεργαστούν το ταχύτερο τις σχετικές εισηγήσεις για τον Προσυνεδριακό Διάλογο.
Ο Προσυνεδριακός διάλογος θα διεξαχθεί με:
(α) Ειδικές ημερίδες στις Περιφέρειες της χώρας για το Πρόγραμμα Ελλάδα
(β) Θεματικές Ημερίδες για την Υγεία, την Παιδεία, την Αγροτική Πολιτική, την Κοινωνική Πολιτική,
(γ)Ανοιχτές Συνελεύσεις-συζητήσεις σε κάθε Δήμο της χώρας.
(δ) Μέσω του διαδικτύου με πρωτοβουλίες της Ομάδας επικοινωνίας.
Το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στις 30/06-2/07.
Εκεί θα συζητηθούν οι 3 κεντρικές εισηγήσεις (όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον προσυνεδριακό διάλογο) και θα λειτουργήσουν (6) «εργαστήρια»: Για τα θέματα των Θεσμών, των Νέων Τεχνολογιών, των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, του Επιτελικού και Αποκεντρωμένου κράτους, της Νέας Γενιάς και της Θέσης της Ελλάδας σε μια Ευρώπη και ένα κόσμο που αλλάζει.
Τονίζω και πάλι ότι σε όλες τις διαδικασίες του Συνεδρίου μας, αλλά και τις Ομάδας δουλειάς για την διαμόρφωση των εισηγήσεων μπορούν να συμμετέχουν καταθέτοντας την άποψή τους , εκπρόσωποι φορέων και στελέχη που αυτοπροσδιορίζονται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε, ανοιχτοί στο διάλογο, για να αναμετρηθούν απόψεις και προτάσεις και όχι για να μετρηθούν συσχετισμοί.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να κάνουμε συνθέσεις ιδεών και όχι αναθέσεις προσωπικών ρόλων.
Στο συνέδριό μας προσερχόμαστε έτοιμοι να προβάλλουμε μία Κοινωνία Αξιών, και όχι μία κοινότητα κολλητών και φίλων.
Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορεί να αποτελέσει συνέδριο σταθμό στην ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην πατρίδα μας.
Το Συνέδριό μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για τη χώρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Κουράστηκες να προσπαθείς να κατεβάσεις φωτογραφίες του Πίνατ και να σου κολλάει το Ίντερνετ;», αναφέρεται χιουμοριστικά
Πυρά κατά της βουλεύτριας που δήλωσε πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την στήριξή της στον Σωκράτη Φάμελλο
Στο πλαίσιο της αποψινής παρουσίασης του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα
«Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα» - Χειμαρρώδης ο πρώην πρωθυπουργός
Τι ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης
Αυξήσεις καταγγέλλουν Μπακογιάννης - Καφούνης, τι απαντά ο Δούκας
Η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί στο 55% του επιδόματος
Το πλάνο για τους ενοίκους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα
«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια» ανέφερε.
Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της πολιτικού για τον κοινό τους στόχο
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι Κυριακές με ανοιχτά καταστήματα
«Είναι σαφές ότι δεν σέβονται την ψήφο των πολιτών» δήλωσε για τις ανεξαρτητοποιήσεις Τζάκρη και Πούλου
Αιχμές από τον υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές στην Κουμουνδούρου
«Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω πολύ καλά, με πίεζε ο χρόνος», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μακάρι να επαναληφθεί και να ανανεωθεί η θητεία της» σημειώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Ποιο είναι το σχέδιο δράσης για το 2025
«Ο Κώστας Καραμανλής τοποθετείται με ευπρέπεια», λέει ο Παύλος Μαρινάκης
Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μεν αλλά άφησε ανεξίτηλο λεκέ στο συλλογικό υποσυνείδητο
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.