Πολιτικη & Οικονομια

Αδιόρθωτος Τσίπρας: Η διαφωνία ΕΕ- ΔΝΤ ευθύνεται για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης

Άρθρο στη «Wall Street Journal»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H διαφωνία μεταξύ ΕΕ- ΔΝΤ και μόνο ευθύνεται  για τις καθυστερήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας σε άρθρο του στην σημερινή (Παρασκευή) e-Wall Street Journal χωρίς καμιά αναφορά στις ευθύνες της κυβέρνησής του. 

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και καλεί όλες τις πλευρές, να σταματήσουν τις τιμωρητικές προσεγγίσεις και να δώσουν στην Ελλάδα «χώρο να αναπτυχθεί».

«Ως μία προηγμένη οικονομία και μέλος ενός ισχυρού νομισματικού κλαμπ που έχει επιτύχει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μονοπάτι ανάπτυξης» αναφέρει και συμπληρώνει: «Ο συνδυασμός μίας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει όλους και τη μείωση της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων».

Λέει ακόμα ότι έχει έρθει η ώρα  «να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος κατά τρόπο ώστε να μην υποστούν οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα οικονομικό κόστος, ούτε καν μία δεκάρα. Οι τελικές λύσεις που θα το κάνουν αυτό πολιτικά βιώσιμο όντως υπάρχουν».

«Ο έγκαιρος προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργούσε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη» ισχυρίζεται ως προς το χρέος.

Αλλά η διαφωνία ΕΕ - ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας «στερεί την οικονομία μας από πολύτιμο χρόνο, κάτι που θα καθυστερούσε την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη»

«Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας στους πιστωτές μας, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν. Αλλά το ασφαλέστερο μονοπάτι προς αυτό το στόχο είναι να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και να τελειώσουμε με τις τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος», κλείνει τους ισχυρισμούς του.