Πολιτικη & Οικονομια

Χάσαμε τη «βάση». Stop.

Ας ξεκινήσουμε από τα θεμελιώδη. Πόσα μέλη έχει η ΝΔ; Υπάρχει μια θολή εικόνα γι’ αυτό. Κάποιοι κάνουν λόγο για 350.000 εγγεγραμμένα μέλη. Αλλά κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια. Οι κατάλογοι είναι σκονισμένοι, ξεχασμένοι στα αζήτητα των κλειστών κομματικών γραφείων. Ένα είναι σίγουρο: από το 2004 που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές μέχρι σήμερα, έχασε πάνω από 1.000.000 ψήφους. Η βάση μίλησε…

Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 275
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ας ξεκινήσουμε από τα θεμελιώδη. Πόσα μέλη έχει η ΝΔ; Υπάρχει μια θολή εικόνα γι’ αυτό. Κάποιοι κάνουν λόγο για 350.000 εγγεγραμμένα μέλη. Αλλά κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια. Οι κατάλογοι είναι σκονισμένοι, ξεχασμένοι στα αζήτητα των κλειστών κομματικών γραφείων. Ένα είναι σίγουρο: από το 2004 που η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές μέχρι σήμερα, έχασε πάνω από 1.000.000 ψήφους. Η βάση μίλησε…

Πώς απαρτίζεται η σύνθεση του έκτακτου συνεδρίου που θα εκλέξει το νέο αρχηγό; Από τους συνέδρους που πήραν μέρος στο τακτικό συνέδριο του 2007. Αλλά από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Από τότε τα ακούσαμε όλα. Άλλοι κάνουν λόγο για 4.800, άλλοι για 5.000 με δυνατότητες… επέκτασης στους 5.500. Κάποιοι δεν αποκλείουν το εκλεκτορικό σώμα να φτάσει τους 10.000, ακόμα και τους 15.000. Μερικοί επιμένουν ότι πρέπει εδώ και τώρα να στηθούν κάλπες για να ψηφίσουν οι –πόσοι;–οπαδοί της ΝΔ. Συνεπώς το θέμα δεν είναι μόνο να προσδιοριστεί η «βάση» της ΝΔ, αλλά και ο ακριβής αριθμός των συνέδρων ή και των μελών.

Αλλά, εκτός από αυτό, τα… όργανα της ΝΔ είχαν προ καιρού σιγήσει. Η Κεντρική Επιτροπή δεν συνεδρίασε τον τελευταίο χρόνο, το Πολιτικό Συμβούλιο είχε αχρηστευτεί, η Κοινοβουλευτική Ομάδα συνερχόταν για να επικροτήσει τις στερεότυπες ομιλίες του Κ. Καραμανλή. Μετά τις ευρωεκλογές, τον περασμένο Ιούνιο, κανένα κομματικό όργανο δεν συζήτησε την ήττα και τα αίτιά της. Κανείς επίσης δεν ζήτησε τη σύγκληση των οργάνων, ώστε να γίνει κάποια συζήτηση. Όλα είχαν γίνει «κράτος», με έναν αρχηγό κόμματος - πρωθυπουργό. Αυτόν που ένας εκ των παλιών του συμβούλων, ο Γ. Κεφαλογιάννης, κατηγόρησε ότι συμπεριφερόταν στο κόμμα ως μονάρχης. Αν αυτή είναι όμως η μισή αλήθεια, η άλλη μισή είναι ότι ο κ. Κεφαλογιάννης –και πολλοί από τους λεγόμενους «βαρόνους» του κόμματος– ήταν δυνάστης για δεκαετίες στο νομό που εκλεγόταν, στο Ρέθυμνο. Το ένα χέρι νίβει το άλλο…

Η ζημιά όμως είναι βαθύτερη για το κόμμα που πια δεν κυβερνά. Η ταυτότητά του χάθηκε, οι αναζητήσεις στέρεψαν, η προσπάθεια να θωρακιστεί έναντι του ΛΑΟΣ του έκανε μεγάλη ζημιά, εκεί που κάποτε υπερείχε κατά κράτος: στον περιβόητο «μεσαίο χώρο». Από την κάθετη πτώση των ποσοστών από το 2004, γύρω στο 8% μετακινήθηκε προς το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε η «πολυκατοικία» –δηλαδή το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ με το ΛΑΟΣ– δεν πήγε καθόλου καλά. Το συνολικό ποσοστό  τους (33,48+5,63) είναι κάτω από 40%.

Συνεπώς, οι επίδοξοι διάδοχοι του αποχωρούντος ανυπερθέτως την 8η Νοεμβρίου Κώστα Καραμανλή από την αρχηγία παραλαμβάνουν χάλια ποσοστά, εξαρθρωμένο οργανωτικά κόμμα, χωρίς ταυτότητα και προσανατολισμό. Η ανυπαρξία διαλόγου όλα αυτά τα χρόνια οδήγησε σε πολιτική καχεξία το κόμμα-κράτος. Η κρατική εξουσία απέμεινε η μόνη δύναμη συνοχής και, όταν εξέλιπε, άρχισαν τα όργανα.

Οι επίδοξοι αρχηγοί της ΝΔ –που τους ξέραμε και πριν από την ήττα, τους περιγράφαμε, αλλά ελέω Καραμανλή όλοι έκαναν υπομονή– βρέθηκαν την επομένη των εκλογών σε αδυναμία συνεννόησης. Άλλος πρότεινε το συνέδριο να διευρυνθεί, άλλος να γίνουν εκλογές στη «βάση», άλλος να εκλεγεί προσωρινός αρχηγός και άλλος έκανε έκκληση στον Κώστα Καραμανλή να μείνει. Η Ντ. Μπακογιάννη, ο Δημ. Αβραμόπουλος, ο Αντ. Σαμαράς και από κοντά και ο «μακεδονομάχος» Π. Ψωμιάδης απόδειξαν μέχρι τώρα πόσο ολέθρια υπήρξε η έλλειψη διαλόγου, ο εξοστρακισμός κάθε διαφορετικής άποψης ως αιρετικής, οι κατατάξεις των στελεχών με βάση ομάδες –«μητσοτακικοί», «καραμανλικοί» και τα συναφή– που απλώς δεν υφίστανται στην κοινωνία.

Τώρα, όλοι μαδούν τη μαραμένη μαργαρίτα. Και η «βάση», εμβρόντητη, παρακολουθεί προς το παρόν αμέτοχη.

palikar@otenet.gr