Πολιτικη & Οικονομια

Σόιμπλε για Eurogroup: «Το πόδι μου δεν ήταν ποτέ στο φρένο»

Καθοριστικό και απαραίτητο το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Για πολιτικό συμβιβασμό με μια συμφωνία στα βασικά σημεία, αλλά ξεκάθαρα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στις τεχνικές λεπτομέρειες, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα μετά το Eurogroup. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι είναι αυτονόητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές στο πώς βλέπουν την ελληνική οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία», σχολίασε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη στην Deutsche Welle.  «Στο παρελθόν, οι εκτιμήσεις του Ταμείου ήταν πάντα πολύ απαισιόδοξες, αλλά ελπίζω ότι οι θεσμοί θα βρουν μία λύση το ταχύτερο δυνατό, η οποία θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και πιστεύω, ή τουλάχιστον ελπίζω, ότι δεν θα χρειαστεί να ανοίξουν ξανά οι πολιτικές συζητήσεις», συμπλήρωσε.  

ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

«Είναι μέρος του προγράμματος διαφορετικά, εμείς και άλλες χώρες μέλη θα πρέπει να ζητήσουμε από τα κοινοβούλιά μας την εντολή που θα μας επιτρέπει να διαπραγματευθούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Αυτό θα είναι εντελώς παράλογο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», εξήγησε, ενώ ερωτηθείς για τις αποπληρωμές χρέους, απάντησε: «Είναι διαφορετικά ποσά και μέθοδοι υπολογισμού. Βέβαια, όταν προσπαθείς να υπολογίσεις πώς θα αναπτυχθούν τα επίπεδα του χρέους έως το 2070, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς υπολογισμούς. Όμως, αυτά δεν λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή, έτσι κι αλλιώς. Πρώτα πρέπει να διακρίνουμε τι μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα πολιτικά. Και ελπίζω ότι οι Θεσμοί θα βρουν μία τεχνική λύση».

Ο Σόιμπλε αρνήθηκε ότι ήταν μέρος του προβλήματος για την εξεύρεση λύσης για το αδιέξοδο της ελληνικής αξιολόγησης. «Το πόδι μου δεν ήταν ποτέ στο φρένο. Όπως έχετε δει κατά τις συζητήσεις, τα πολιτικά ερωτήματα- αυτά που αφορούν τους υπουργούς- δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα», είπε και επέκρινε τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που- όπως είπε- προσπάθησε να δώσει τη διαφορετική εντύπωση. «Αυτό όμως είχε περισσότερο σχέση με τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, παρά με τον ρόλο του ως υπουργός Εξωτερικών», σχολίασε ο Σόιμπλε.  

Στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί μελλοντικά νέο πρόγραμμα και ότι το 2018 θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, όπως έχει προγραμματιστεί. Διαβεβαίωσε επίσης ότι: «το ζήτημα Ελλάδα δεν θα παίξει ρόλο στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα».