Πολιτικη & Οικονομια

Και μετά λέμε τι φταίει που δεν βγαίνουμε απ'την κρίση

Πως το Υπουργείο Παιδείας απέρριψε ένα προσοδοφόρο πρόγραμμα για ιδεολογικούς λόγους 

Σπύρος Βλέτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε την οργάνωση προπτυχιακού προγράμματος με τίτλο «Σπουδές στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία» στην αγγλική γλώσσα. Στόχος ήταν η προσέλκυση φοιτητών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως Κινέζων που ενδιαφέρονται για σπουδές στον ελληνικό πολιτισμό.

Το πρόγραμμα είχε προβλεφθεί να είναι τριετούς διάρκειας, το ύψος των διδάκτρων είχε οριστεί στις €8.000 ετησίως, θα μπορούσε να δεχθεί περί τους 100 φοιτητές και θα δίδασκαν καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η προσπάθεια προσέκρουσε στις αντιρρήσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος με το πρόσχημα της έλλειψης νομοθετικού πλαισίου σταμάτησε την οργάνωση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από αντίστοιχα προγράμματα άλλων σχολών, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν χιλιάδες φοιτητές όχι μόνο από την Κίνα αλλά και από την υπόλοιπη Ασία, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Τουρκία και η Κύπρος από καιρό έχουν αναπτύξει αγγλόφωνα τμήματα προσθέτοντας στις οικονομίες τους μια ακόμη αναπτυξιακή δυνατότητα.

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα, βαλτωμένη στην ύφεση και την ανεργία, έχει την πολυτέλεια να απαγορεύει οικονομικές δραστηριότητες. Δεν είναι μόνο τα Πανεπιστήμια που χάνουν χρήματα απαραίτητα για τη λειτουργία τους τώρα που το κράτος περιορίζει τη χρηματοδότησή τους. Είναι και τα εισοδήματα που θα χαθούν από τη διαμονή και την κατανάλωση αρκετών ξένων στη χώρα μας για χρόνια.

Αν το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν ιδεολογικά αντίθετο, θα μπορούσε να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα. Άλλωστε όταν υπάρχει θέληση, βρίσκεται τρόπος. Όπως έγινε και με τα εννέα τμήματα ΤΕΙ που επρόκειτο να κλείσουν, σύμφωνα με το σχέδιο Αθηνά, αλλά το Υπουργείο τα επανέφερε στη ζωή.

Τα τμήματα αυτά δεν δέχονταν εισακτέους και, όταν θα αποφοιτούσαν και οι τελευταίοι σπουδαστές, θα έκλειναν το 2018 όμως από φέτος θα ξαναμπούν στα μηχανογραφικά δελτία. Ο λόγος είναι προφανής. Η κυβέρνηση κάνει ένα δώρο στις τοπικές κοινωνίες και ικανοποιεί τους διδάσκοντες στα τμήματα.

Ο υπουργός Παιδείας άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να ιδρυθεί στην Καστοριά η ένατη αρχιτεκτονική σχολή της χώρας. Σαν να μην έφταναν οι υπόλοιπες οκτώ, το ελληνικό κράτος βρίσκει έναν ακόμη τρόπο να ξοδέψει τα χρήματα που μαζεύει από την φορολογία των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα εισάγονται κάθε χρόνο 800 φοιτητές αρχιτεκτονικής, έναντι 3700 στις Ηνωμένες Πολιτείες με τριάντα φορές μεγαλύτερο πληθυσμό.

Το Υπουργείο Παιδείας είναι αρνητικό όταν πρόκειται να ιδρυθεί ένα εξωστρεφές πανεπιστημιακό τμήμα που μπορεί να φέρει έσοδα, δουλειές και προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Το ίδιο Υπουργείο είναι θετικό όταν πρόκειται να ξοδέψει χρήματα για να εξυπηρετήσει τοπικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Είναι ένα ακόμη δείγμα της επιμονής που υπάρχει στην Ελλάδα για να διατηρηθούν και να αναπαραχθούν όσα μας έφεραν στη χρεοκοπία. Αντί να κοιτάζουμε πώς θα κάνουμε δουλειές που θα φέρουν καινούριους πελάτες και θα δημιουργούν εισοδήματα, εμείς κοιτάζουμε να σπαταλήσουμε δυσεύρετους πόρους για να ικανοποιηθούν οι άλλοι πελάτες, οι πελάτες του πολιτικού συστήματος. Και μετά αναρωτιόμαστε τι φταίει που δεν βγαίνουμε από την κρίση.