- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κοντά σε συμφωνία με μειώσεις συντάξεων το 2019 και αφορολογήτου το 2020
Μειώσεις συντάξεων το 2019 και μείωση αφορολόγητου από το 2020
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η Ελλάδα μετά την πολύμηνη καθυστέρηση όσον αφορά στο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Αν και το πρωί της Τετάρτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, το βράδυ της ίδιας ημέρας προσερχόμενος σε δείπνο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτίμησε πως δεν θα χρειαστεί Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από την ΕΡΤ αν εκτιμά πως θα διεξαχθεί έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας απάντησε «νομίζω πως όχι».
Μοσκοβισί: Η Κομισιόν θα πιέσει στη Βαλέτα
Εν τω μεταξύ στο Twitter ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε: «Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι εφικτή εάν όλα τα μέρη δείξουν καλή θέληση» και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιέσει γι’ αυτό, στο Eurogroup στη Βαλέτα».
Σημειώνεται πάντως, ότι χθες ενώ επρόκειτο να γίνει τηλεδιάσκεψη των θεσμών και των επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης αναβλήθηκε με φήμες να την θέλουν να διεξάγεται σήμερα.
Μειώσεις συντάξεων το 2019 και αφορολογήτου από 2020
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία. Μάλιστα το Bloomberg περιγράφει και το προτεινόμενο σχέδιο συμβιβαστικής συμφωνίας που έχει τεθεί στο τραπέζι για τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο.
Το σχέδιο αφορά εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020.
Αν η επίδοση της οικονομίας το 2018 δείξει ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τότε και τα φορολογικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019.
Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς ανέφερε το αντίθετο, δηλαδή την περικοπή του αφορολόγητου από το 2019 και των συντάξεων από το 2020.
Οι λεπτομέρειες αυτής της συμβιβαστικής λύσης μένει να εγκριθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg.
Ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το οικονομικό δίκτυο, ανέφερε ότι η ακριβής κατανομή των περικοπών που προβλέπει το σχέδιο συμβιβασμού δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί πλήρως.
Τεχνικά ζητήματα, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα, πρέπει επίσης να επιλυθούν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Βερολίνο: Ανάγκη για ταχεία πρόοδο
Την ανάγκη να υπάρξει «ταχεία πρόοδος», καθώς οι καθυστερήσεις «δεν είναι ποτέ καλές για την οικονομική ανάκαμψη», εξέφρασε εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί όσον αφορά τις προσδοκίες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας της Παρασκευής στη Μάλτα, λέγοντας απλώς ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με «εντατικό» ρυθμό. «Δεν θα εκφράσουμε προσδοκίες […] Θα πρέπει να περιμένουμε το τι θα προκύψει» από τις συζητήσεις των θεσμών με την Αθήνα, είπε.
Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε παράλληλα τις πληροφορίες για συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ σήμερα Πέμπτη, στο Βερολίνο.
Δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες για τα θέματα που θα συζητηθούν, διευκρινίζοντας απλά ότι «πρόκειται για μια κανονική, εμπιστευτική συνομιλία όπως πολλές άλλες στο πλαίσιο του Eurogroup – δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο».
Για σύγκλιση σε αρκετά θέματα-κλειδιά έκανε λόγο νωρίτερα η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιντχαρτ. Εξέφρασε την ελπίδα αυτό να οδηγήσει σε «σημαντική πρόοδο» στο Eurogroup της Μάλτας.