- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Σύνοδος Κορυφής των 27 της Ε.Ε., σήμερα και αύριο, θα είναι η δεύτερη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014 – 2020 και σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναμένεται να επέλθει συμφωνία. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν σημαντικές περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ αφετηρία της συζήτησης θα αποτελέσει η πρόταση του προέδρου Χέρμαν Βαν Ρομπάι για προϋπολογισμό σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, με ενίσχυση των προγραμμάτων κατά της ανεργίας των νέων, προς την έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία.
Η όποια απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σήμερα στη Σύνοδο τα κράτη – μέλη είναι χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα. Σε αυτούς που δίνουν τα χρήματα, δηλαδή οι χώρες του βορρά και κυρίως η Γερμανία και σε αυτούς που θα πάρουν τα πιο πολλά, δηλαδή οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Έτσι, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας προσδοκούν να επιστρέψουν με γεμάτα χέρια, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί να περιοριστούν οι περικοπές για τα αγροτικά προγράμματα, σημαντικό μέρος των οποίων κατευθύνεται προς τη Γαλλία. Αντίστοιχα, κονδύλια για διάφορα προγράμματα ζητούν και οι ανατολικές χώρες.
Η Ελλάδα
Στο πλαίσιο αυτό, αυξημένα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό αναμένεται να διεκδικήσει και ο Αντώνης Σαμαράς, με κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης να αναφέρουν ότι το ποσό προς την Ελλάδα για την περίοδο 2014 - 2020 θα είναι ανάμεσα στα 12 και στα 14 δισ. ευρώ (σε αυτά δεν υπολογίζονται διάφορα ποσά για προγράμματα κατά της ανεργίας των νέων, για θέματα κατάρτισης, εκπαίδευσης, έρευνας κ.λπ.).
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων ότι όσο περισσότερα επενδυτικά κονδύλια εισπράξει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχει, και άρα τόσο πιο βιώσιμο θα είναι το χρέος της.