Πολιτικη & Οικονομια

Φάκελοι-βόμβες made in Greece: Έγιναν κιόλας τριάντα χρονών

Μια σύντομη αναδρομή στις τρομοκρατικές επιθέσεις διά αλληλογραφίας

59189009_2154225567959075_3788618135297327104_n.jpg
Κώστας Κυριακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345158-717208.jpg

Οι φάκελοι βόμβες στην Ελλάδα δεν είναι διόλου σημερινή ανακάλυψη ούτε και μεμονωμένη. Είκοσι οκτώ χρόνια έχουν περάσει από τότε που ακούστηκε εκείνος ο ήχος της τηλεφωνικής συσκευής που σήμερα μόνο σε παλιατζίδικο μπορείς να βρεις. «Βόμβες μέσα σε φακέλους αλληλογραφίας σε δύο δημοσιογράφους» ακούστηκε, στην κυριολεξία, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Ήταν μεσημέρι της 8ης Ιουνίου 1989 όταν τα περιπολικά έτρεχαν στις τότε εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στην περιοχή των Τραχώνων (Άλιμος) και στον Ταύρο στα γραφεία της εφημερίδας «Αυριανή». Και οι δύο φάκελοι είχαν παραλήπτες δημοσιογράφους. Ο ένας τον Δημ. Ρίζο και ο άλλος τον Κυρ. Διακογιάννη.

Τότε ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας σε μια προκήρυξή του είχε κάνει λόγο για «συμβολικό χτύπημα» εναντίον των ΜΜΕ. Η ανάληψη της ευθύνης αμφισβητήθηκε τότε, αλλά επρόκειτο για μια εποχή όπου το φαινόμενο της ελληνικής τρομοκρατίας βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη με πολλές ιστορίες αμφίβολης εγκυρότητας να εξελίσσονται παράλληλα. Αυτό που είχε σημασία ήταν ότι κανείς δεν έπαθε το παραμικρό καθώς επρόκειτο για κάτι απλό που εξουδετερώθηκε με μερικές απλές κινήσεις από τους αστυνομικούς χωρίς άλλα παρατράγουδα. Από τότε όμως μέχρι το καλοκαίρι του 2010 έχουν αλλάξει τα πάντα. Και οι φάκελοι βόμβες δεν είναι συμβολικές αποστολές απειλών για λόγους εντυπωσιασμού. Μαζί  με όλα τα άλλα που έχουν αλλάξει είναι, φυσικά, και η αξία της ανθρώπινης ζωής.

Το βράδυ της 24ης Ιουνίου 2010 λίγα λεπτά αφού είχαν αρχίσει τα δελτία ειδήσεων, ο υπασπιστής του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, έκανε μερικές από τις πιο βαρετές δουλειές που μπορούσε να κάνει ένας αστυνομικός γραφείου. Έλεγχε την αλληλογραφία. Μια δουλειά που την κάνει και η τελευταία γραμματέας σε ασπρόμαυρη ελληνική ταινία. Μαζί με διάφορα άλλα ήταν και ένας φάκελος που δεν είχε έρθει με ταχυδρομείο αλλά τον είχε μεταφέρει με το Μετρό από το πολιτικό γραφείο του Χρυσοχοΐδη ένας νεαρός αστυνομικός. «Είναι για τον υπουργό», είπε ο νεαρός κι έφυγε βιαστικά από το κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη. Ο Γιώργος Βασιλάκης πήρε το φάκελο, τον μισάνοιξε κι έσυρε μια κόλλα Α4 που κάλυπτε κάτι που ήταν κλεισμένο σε αυτό το ειδικό νάιλον σακουλάκι με τις φουσκάλες. Το πιο ενδιαφέρον που είχε δει μέχρι εκείνη την ώρα ήταν το όνομα του αποστολέα «Χρήστος Καράβελας», ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους για τη γνωστή υπόθεση.

Όταν άρχισε να διαβάζει τη συνοδευτική σελίδα, το μάτι του έπεσε πάνω σε μια παράγραφο που αφορούσε το υποτιθέμενο περιεχόμενό του: «έλαβα την απόφαση να σας αποστείλω δείγμα σημαντικών εγγράφων, και απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που αφορούν άμεσα την υπόθεση Siemens». Έβαλε το χέρι του παραμέσα και τράβηξε το νάιλον σακουλάκι, αυτό με τις φουσκάλες κι έκανε την πιο φυσιολογική κίνηση του κόσμου, να τραβήξει ένα μικρό κομματάκι σελοτέιπ που συγκρατούσε το άνοιγμα της σακούλας.  Αμέσως μετά έβγαλε το  πλαστικό ντοσιέ που ήταν μέσα. Σε μια δυο ώρες από εκείνη τη στιγμή θα τελείωνε ακόμα μία ημέρα στην υπηρεσία για τον 52άχρονο αστυνομικό διευθυντή και θα επέστρεφε στο σπίτι του, στη γυναίκα του και στους δυο του γιους. Η έκρηξη ταρακούνησε ολόκληρο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, η κυκλοφορία κόπηκε στην Κατεχάκη μαζί με τη ζωή του αστυνομικού. Ένας συνάδελφός του ήταν ο πρώτος που τον είδε νεκρό πάνω στο γραφείο. Ήταν το πρώτο θύμα μια τέτοιας βόμβας, όπως αυτή που εστάλη στον Β. Σόμπλε αλλά και στα γραφεία του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ στο Παρίσι και άνοιξε η βοηθός του Πολ Τόμσεν.

Την ευθύνη για τη δολοφονία του αστυνομικού διευθυντή Γιώργου Βασιλάκη είχε αναλάβει με προκήρυξή της μια περίεργη οργάνωση που υπέγραφε ως «Θανάσης Κλάρας». Επρόκειτο για το πολιτικό όνομα του Άρη Βελουχιώτη. Ένα κρίσιμο στοιχείο για την πορεία των ερευνών της συγκεκριμένης δολοφονίας ήταν ότι λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο δέμα είχε εντοπιστεί αποτύπωμα του γνωστού δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα.  Δύο μήνες πριν από τη δολοφονία του Βασιλάκη, τον Απρίλιο, ένα δέμα με εκρηκτικό μηχανισμό είχε εντοπιστεί στις σκάλες, έναν όροφο κάτω από το γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όμως, εκείνη τη χρονιά και σύμφωνα με αναρτήσεις στο διαδίκτυο, οι «Πυρήνες της Φωτιάς» είχαν χτυπήσει «κόκκινο» κινητοποιώντας μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις. Στα μέσα Νοεμβρίου και μέσω ιδιωτικών ταχυδρομικών εταιρειών είχαν ταχυδρομήσει 14 δέματα βόμβες σε διάφορες πρεσβείες με παραλήπτες, μεταξύ άλλων, τον Νικολά Σαρκοζί, την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Θ. Πάγκαλο. Μόνο ένας από όλους τους φακέλους εξερράγη στα χέρια ενός υπαλλήλου μιας εταιρείας χωρίς κάποια εμφανή συνέπεια. Τότε είχαν συλληφθεί δύο άνθρωποι που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην οργάνωση.

Τον Φεβρουάριο του 2011 στο γραφείο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη είχε εντοπιστεί παρόμοιος φάκελος για οποίον είχαν αναλάβει την ευθύνη οι «Πυρήνες  της Φωτιάς». Από τότε και τα επόμενα δύο χρόνια δεν είχε εντοπιστεί κάτι περίεργο. Μέχρι τον Ιούλιο του 2013, όταν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου έφτασε ένας φάκελος που είχε ως παραλήπτη τον τότε διοικητή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Δημ. Χωριανόπουλο. Ο φάκελος έπεσε κάτω, πήρε φωτιά αλλά δεν έγινε έκρηξη. Οι τότε πληροφορίες έφεραν τη συγκεκριμένη ενέργεια να σημαίνει την έναρξη της επιχείρησης «Φοίνικας», όπως ανακοινώθηκε τότε διαδικτυακά από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» και την «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία». Τον ίδιο μήνα παρόμοιος φάκελος έφτασε και στο Πρωτοδικείο Αθηνών, στην πρώην Σχολή Ευελπίδων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση με το όνομα «Ανυπότακτες Επιθυμίες».  

Έτσι, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, στο γραμματοκιβώτιο του εισαγγελέα Δημ. Μόκα, αρμόδιου τότε για θέματα τρομοκρατίας, βρέθηκε φάκελος βόμβα που είχε ως παραλήπτη τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα». Τον Απρίλιο του επόμενου έτους (2014) ένας φάκελος που έμοιαζε με αυτόν που σκότωσε τον Γ. Βασιλάκη έφτασε στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας. Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα «σκαμμένο» βιβλίο και ως αποστολέας εφέρετο η ΜΚΟ «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το δέμα φάνηκε να είναι ύποπτο και έτσι κλήθηκε ειδικό συνεργείο που εξουδετέρωσε τον μηχανισμό. Σε εκείνο το αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες, είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα ένας κρατούμενος, ο Ιλία Καρέλι από την Αλβανία που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για ληστείες. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι «Πυρήνες της Φωτιάς» ενώ η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι στο δέμα εντόπισε γενετικό υλικό του Χριστόδουλου Ξηρού.

Τελευταία αποστολή τέτοιου δέματος φέρεται να έγινε τα ξημερώματα της 2ας Ιουνίου 2016. Στο σπίτι της δικαστικού Ισιδώρας Πόγκα είχε ταχυδρομηθεί ένα κούφιο βιβλίο, με έξι μασούρια δυναμίτη, έξι μασούρια με άγνωστη εκρηκτική ύλη, δύο μπαταρίες και αυτοσχέδιους πυροκροτητές. Η συγκεκριμένη δικαστικός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε χειριστεί υποθέσεις αιτήσεων κρατουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες» για τη λήψη αδειών από τις φυλακές.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.