Πολιτικη & Οικονομια

Ο (αβέβαιος) οδικός χάρτης του Μαξίμου για την αξιολόγηση

Μένει να αποδειχτεί εάν η σιγουριά που εκπέμπει το Μαξίμου έχει βάση

Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

To κλίμα αβεβαιότητας για το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένει, η κυβέρνηση θέτει τώρα νέο «τέρμινο» για το κλείσιμό της την 7η Απριλίου, αλλά παρά τους εσωκομματικούς και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, το Μαξίμου επιμένει ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει και ότι η πλειοψηφία των 153 βουλευτών είναι αρραγής.

Κι όμως, το πρωθυπουργικό επιτελείο θα είχε λόγους να ανησυχεί καθώς οι φήμες για διαφοροποιήσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου-κυρίως για τον τρόπο επικοινωνιακής διαχείρισης της διαπραγμάτευσης- επιμένουν, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης θέτει θέμα ευρύτερης πλειοψηφίας για την ψήφιση των μέτρων και  πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι είναι αδύνατο να ψηφιστούν μέτρα που αφορούν στην περικοπή των συντάξεων. Ήδη οι 40 περίπου βουλευτές που χτες ενημερώθηκαν για τη διαβούλευση από τον κ. Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου έθεσαν θέμα σύγκλησης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για τα θέματα των πιθανών περικοπών στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολόγητου.

Ποιες είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στις εξελίξεις αυτές;

  • Εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σε κάθε περίπτωση και ότι αυτή είναι η βούληση του πρωθυπουργού. Μάλιστα σημειώνουν πως «η τελική συμφωνία θα είναι τέτοια που να αμβλύνει τις ανησυχίες της κοινοβουλευτικής ομάδας και σε κάθε περίπτωση καλύτερη από αυτό που εκτιμά η ΝΔ, οπότε θα βρεθεί και σε δύσκολη θέση».

     

  • Πιστεύουν ότι για το αγκάθι των εργασιακών θα βρεθεί η χρυσή τομή, παρά την εμμονή του ΔΝΤ. Αν και η κ. Αχτσιόγλου, ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε το ζήτημα να μετατεθεί το «βαρύ πακέτο» των εργασιακών σε επόμενη αξιολόγηση, στο Μαξίμου θεωρούν ότι στο τέλος θα υπάρξει συνάντηση «στη μέση του δρόμου». Κόκκινη γραμμή θεωρούν τη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για τα άλλα θέματα-όπως το όριο του 10% ια τις απολύσεις-μπορεί να υπάρξει μια υποχώρηση.

     

  • Επιμένουν ότι επί της αρχής αλλά και των επί μέρους θεμάτων της διαπραγμάτευσης δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Τσακαλώτος πάντως θεωρεί ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται πτυχές της διαπραγμάτευσης-όπως έγινε πρόσφατα από κυβερνητικές πηγές- καθώς εκτιμά ότι  αυτές κάνουν ζημιά παρά καλό. Σε κάθε περίπτωση, όπως το Μαξίμου καθιστά σαφές, «οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν με τον κ. Τσακαλώτο αμετακίνητο στη θέση του».

     

  • Δεν δείχνουν να θορυβούνται τόσο από τις διαφοροποιήσεις του κ. Σκουρλέτη όσο και από την επίσημη σιωπή-αλλά ανεπίσημη συνεχισόμενη κριτική-από κοινοβουλευτικά στελέχη όπως ο κ.Φίλης. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «οι τοποθετήσεις αυτές εκφράζουν την αριστερόστροφη τάση εντός του ΣΥΡΙΖΑ  και θεωρούμε φυσικό να εκδηλώνονται». Ωστόσο, θεωρούν ότι κανένας δεν είναι διατεθειμένος, όταν έρθει η κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας, να καταψηφίσει την τελική ρύθμιση, αμφισβητώντας σε τελευταία ανάλυση τις επιλογές του ίδιου του κ.  Τσίπρα.

Μένει βεβαίως να αποδειχτεί εάν αυτή η σιγουριά που εκπέμπει το Μαξίμου  έχει βάση, εάν και εφόσον βεβαίως δεν παραταθεί η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και πέραν της 7ης Απριλίου. Και ποιους στην κοινοβουλευτική ομάδα απηχεί η εκτίμηση βουλευτή του κόμματος ότι «τα μέτρα αυτά δεν περνάνε και δεν έχει νόημα με τον τρόπο αυτό να αγοράζουμε πολιτικό χρόνο για την καταστροφή μας»…