Πολιτικη & Οικονομια

Καμία συναίνεση από την αντιπολίτευση στην ψήφιση νέων μέτρων

Σε τοίχο η δήλωση Σκουρλέτη για διευρυμένη πλειοψηφία –  Αποστάσεις από τον υπουργό Εσωτερικών, παίρνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος   

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την αρνητική αντίδραση της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η δήλωση Σκουρλέτη,  για ψήφιση των νέων μέτρων με ευρύτατη συναίνεση στη Βουλή.  

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν αποφασισμένα να κρατήσουν  σκληρή στάση απέναντι στους «επικοινωνιακούς ελιγμούς της κυβέρνησης» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Για πολλούς είναι φανερό ότι η τελευταία κυβερνητική πρόταση  αποτελεί ένα ακόμα πυροτέχνημα, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ γνώριζαν εξ αρχής ποια τύχη θα είχε, στην παρούσα συγκυρία,  μια τέτοια πρόταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, πήρε διακριτικές αποστάσεις από την πρόταση, σημειώνοντας πως θεσμικά δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστούν τα μέτρα με διευρυμένη πλειοψηφία. Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει θεσμικός λόγος για να επιτευχθεί μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Είναι όμως ένα πολιτικό κάλεσμα, προς το σύνολο της αντιπολίτευσης, αυτό που έκανε ο κ. Σκουρλέτης και θα πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση, υπερβαίνοντας τον εαυτό της και την καταστροφολογία, να αποδεχθεί ότι η συμφωνία είναι καλύτερη απ΄ αυτή που περίμενε και να την υπερψηφίσει».

Η απάντηση της ΝΔ

Η αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κυβερνητικό κάλεσμα για ψήφιση των μέτρων, ήταν αναμενόμενη. Η ΝΔ  απέρριψε ευθύς εξαρχής ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας:

«Ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά συνένοχη στην κυβερνητική αποτυχία, ανικανότητα και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή.Τον ενημερώνουμε για να μην αγωνιά ούτε εκείνος, ούτε ο κ. Τσίπρας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης.

Όλοι συνειδητοποιούν ότι η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Εμμένει το ΠΑ.ΣΟ.Κ  πως δεν ψηφίζει τα μέτρα 

«Δεν θα ψηφίσουμε τα επώδυνα μέτρα, όποτε και αν η κυβέρνηση τα φέρει στη Βουλή. Δεν θα συναινέσουμε σε μια συμφωνία, ουσιαστικά 4ου Μνημονίου, που δεσμεύει με απαράδεκτους όρους τη χώρα για πολλά χρόνια.

Γιατί η αποδοχή απαράδεκτων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων υπονομεύει την Ανάπτυξη και εγκλωβίζει την Ελλάδα στο επικίνδυνο δίλημμα "Grexit ή διαρκής λιτότητα"».

Με αυτή την ανακοίνωση του τομέα Επικοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ, καθιστά σαφή τη στάση που θα κρατήσει για την επερχόμενη συμφωνία 

Τι θα κάνει το Ποτάμι 

Την  απόφαση το Ποτάμι να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα, επανέλαβε σε συνέντευξή του στον Σκάι,  ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός, υπενθυμίζοντας ότι το Ποτάμι είχε πει εξαρχής πως χρειάζεται εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης.  Ωστόσο, «οιι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είπαν ότι θα διαπραγματευτούν μόνοι τους, οπότε τώρα ας ψηφίσουν και μονοί τους», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού,, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι αν τα μέτρα έρθουν ένα-ένα, θα μελετηθούν και θα ψηφιστούν ανάλογα. «Αν τα φέρουν όλα μαζί, δεν υπάρχει περίπτωση να τα ψηφίσουμε» τόνισε.

Τι λέει η Ένωση Κεντρώων

«Η πρόταση του κ. Σκουρλέτη για ψήφιση των μέτρων από 180 βουλευτές, αποτελεί "βόμβα" γιατί επαναφέρει ζήτημα εκλογών», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων.

Επίσης, υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση εμφανίζεται να διαφωνεί ριζικά σε πολλά ζητήματα με τους δανειστές, ισχυριζόμενη ότι διαπραγματεύεται σκληρά.

Η πείρα όμως διδάσκει ότι τελικά και στο αφορολόγητο και στις συντάξεις και στα εργασιακά θα υποκύψει στις αξιώσεις των θεσμών, τα δε αντίμετρα λησμονούνται σιγά-σιγά ή συνδέονται με ανέφικτους στόχους μετά το 2018».

ΤΟ ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του 

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Περισσός δείχνει τις διαθέσεις του «Ο βαθύτερος λόγος του τσακωμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ δεν αφορά το ποια θα είναι τα μέτρα και ποιος θα τα ψηφίσει, αλλά το ποιος είναι ο καταλληλότερος να τα υλοποιήσει.

Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζει τα εύσημα που παίρνει από τους "θεσμούς' για τη "βρώμικη δουλειά" που βγάζει, η δε ΝΔ την τεχνογνωσία και την αποφασιστικότητά της στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ, καταλήγοντας «γι' αυτό ο λαός χρειάζεται να τους γυρίσει την πλάτη».

Χρυσή Αυγή  

Η Χρυσή Αυγή έχει επίσης ανακοινώσει την πρόθεσή της να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή