Πολιτικη & Οικονομια

Φίλης: «Ώριμος» τώρα ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Ποιο είναι το «άλλοθι» της αριστερής κυβέρνησης για αυτήν την εκκρεμότητα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στο διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους.

Με τίτλο: «Ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους έχει ωριμάσει» ο Νίκος Φίλης αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει. «Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει; Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας. 

Ο κ. Φίλης αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει ακόμη. Αλλά σημειώνει πως «η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα "θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας"».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και η Εκκλησία φέρει ευθύνες για τη σημερινή κρίση στη χώρα με σκάνδαλα όπως αυτό του Βατοπεδίου. «Όπως η πολιτική εξουσία επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτοκριτική και ανατροπές, με πρώτο βήμα την κατάρρευση του δικομματισμού, έτσι κι άλλες εξουσίες πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη της αυτοκριτικής. Άλλωστε ο Χριστός δεν είναι που μίλησε για μετάνοια;», γράφει.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών που προκάλεσε μια ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης με την ιεραρχία της Εκκλησίας, ο κ. Φίλης εμμένει στην άποψη ότι πρέπει να γίνει ένα μάθημα γνώσης από ομολογιακό που είναι σήμερα.

Τέλος, για την εκκλησιαστική περιουσία ο πρώην υπουργός ζητά αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών: «χρειάζεται άμεσο σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων. Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ».