Πολιτικη & Οικονομια

Φίλης: «Ώριμος» τώρα ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους

Ποιο είναι το «άλλοθι» της αριστερής κυβέρνησης για αυτήν την εκκρεμότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
344332-715524.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στο διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους.

Με τίτλο: «Ο χωρισμός Εκκλησίας - Κράτους έχει ωριμάσει» ο Νίκος Φίλης αναρωτιέται γιατί η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει. «Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει; Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας. 

Ο κ. Φίλης αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει ακόμη. Αλλά σημειώνει πως «η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα "θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας"».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και η Εκκλησία φέρει ευθύνες για τη σημερινή κρίση στη χώρα με σκάνδαλα όπως αυτό του Βατοπεδίου. «Όπως η πολιτική εξουσία επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτοκριτική και ανατροπές, με πρώτο βήμα την κατάρρευση του δικομματισμού, έτσι κι άλλες εξουσίες πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη της αυτοκριτικής. Άλλωστε ο Χριστός δεν είναι που μίλησε για μετάνοια;», γράφει.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών που προκάλεσε μια ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης με την ιεραρχία της Εκκλησίας, ο κ. Φίλης εμμένει στην άποψη ότι πρέπει να γίνει ένα μάθημα γνώσης από ομολογιακό που είναι σήμερα.

Τέλος, για την εκκλησιαστική περιουσία ο πρώην υπουργός ζητά αλλαγή στον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών: «χρειάζεται άμεσο σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων. Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.