Πολιτικη & Οικονομια

Διαπραγμάτευση τέλος- Οι θεσμοί αναχωρούν από την Αθήνα: «Φρένο» του ΔΝΤ για τελική συμφωνία

Ποια τα «αγκάθια» μεταξύ Ελλάδας – δανειστών 

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343727-714461.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

Αποχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών από την Αθήνα, καθώς φαίνεται πως η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ολοκληρώθηκε για την ώρα.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, οι επικεφαλής των θεσμών απαίτησαν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο μειώσεις στις συντάξεις εδώ και τώρα και σε μία δόση και όχι σταδιακά όπως επιδιώξει η ελληνική κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, η Ντέλια Βελκουλέσκου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Νικολά Τζιαμαρόλι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας από τον ESM και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσέσκο Ντρούντι ζήτησαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη να δεσμευθεί η Αθήνα ότι η μείωση των συντάξεων θα γίνει μια κι έξω το 2019 ή το 2020 κι όχι σταδιακά σε κάποια χρόνια. 

Σύμφωνα με το newsit.gr, «αγκάθια» παραμένουν τα ζητήματα

  • της μείωσης του αφορολόγητου,
  • του ΕΝΦΙΑ,
  • των εργασιακών σχέσεων, αλλά και
  • του ύψους και του τρόπου των περικοπών στο ασφαλιστικό.

Ειδικά για τα εργασιακά, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το ΑΠΕ, παραμένουν οι διαφωνίες με το ΔΝΤ, καθώς και στο πότε θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Όπως ανέφερε το εν λόγω στέλεχος το οποίο δεν κατονομάζεται από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η οποία θα καταγραφεί και από τους θεσμούς. Η ελληνική ωστόσο πλευρά, αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Τόνισε δε, ότι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.

Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Για απόψε είναι προγραμματισμένη σύσκεψη του Euroworking Group, όπου αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόοδος που έχει γίνει, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αναμένεται να συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις για διάφορα ζητήματα μέχρι το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 20 του Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, διάβασε μία λακωνική ανακοίνωση που ανέφερε ότι ακόμα είναι «πολύ νωρίς να εικοτολογούμε για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία». Τόνισε ότι παρά τις επαφές στην Αθήνα ακόμα υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες και «πολλή δουλειά που απομένει να γίνει».

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν οι διαφωνίες εντοπίζονται πρωτίστως μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης ή μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εταίρων.

Δεν εξήγησε επίσης εάν οι διαφωνίες επεκτείνονται στην ελάφρυνση του χρέους. Το Ταμείο έχει διαμηνύσει πως δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι Ευρωπαίοι συγκεκριμενοποιήσουν μέτρα σημαντικής μείωσης του δημόσιου χρέος, και δεσμευθούν για την υλοποίησή τους, έστω και σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο κ. Ράις πάντως επαναβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ δεν υποστηρίζει τη λύση «κουρέματος» του χρέους, που είναι ανάθεμα για τους Ευρωπαίους.

Τέλος, ερωτηθείς για το ύψος των δανείων που θα μπορούσε να προσφέρει το Ταμείο στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν γνωρίζει να έχει γίνει τέτοια συζήτηση σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.