- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Δυσοίωνες προβλέψεις Σημίτη: Το Grexit πλανάται ακόμα
«Με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς» είπε μεταξύ άλλων
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως το Grexit πλανάται ακόμα.
Σε συνομιλία του με το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «η κοινή πορεία των χωρών της Ένωσης αποτελεί μια τεράστια επένδυση, την οποία ένα μέλος της δεν μπορεί να θυσιάσει χωρίς σημαντικό κόστος για το ίδιο».
Ο ίδιος πρόσθεσε εμφατικά πως «το ερώτημα αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να τεθεί. Είναι τόσο άσχετο με την πραγματικότητα, όσο και το ερώτημα αν αντέχει ο άνθρωπος τη ζωή. Τη ζει ή αυτοκτονεί».
Παράλληλα, ο κ. Σημίτης επεσήμανε πως «η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» και πως η κύρια επιδίωξη της τελευταίας θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου, που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;»
Αναφορικά με αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της «έλλειψης ενός δικού μας αναπτυξιακού μοντέλου» και υπογράμμισε ότι με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας «οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς και ο αναγκαίος χρόνος για την επάνοδο στην ομαλότητα αυξάνεται όλο και περισσότερο».
Σε ό,τι αφορά δε την πορεία της ΕΕ ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για το πρόβλημα της «δομικής ανισορροπίας» που τη χαρακτηρίζει. «Ο Βορράς πραγματοποιεί πλεονάσματα και ο Νότος ελλείμματα» είπε σχετικά.
Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η διεθνής αλληλεξάρτηση δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχουν κράτη με απόλυτη αυτονομία, καθώς προβλήματα όπως η μετανάστευση ή η κλιματική αλλαγή απαιτούν συμπόρευση και συνεργασία.
Σχετικά με την κρίση, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι αυτή εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον πιο δυσμενές, καθώς στη μεν ΕΕ «το 2017 είναι έτος εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ενώ στις ΗΠΑ, η εξωτερική πολιτική Τραμπ φαίνεται πως θα χαρακτηριστεί από έναν «εθνικιστικό ηγεμονισμό».