Πολιτικη & Οικονομια

Δυσοίωνες προβλέψεις Σημίτη: Το Grexit πλανάται ακόμα

«Με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς» είπε μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342649-712467.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως το Grexit πλανάται ακόμα.

Σε συνομιλία του με το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «η κοινή πορεία των χωρών της Ένωσης αποτελεί μια τεράστια επένδυση, την οποία ένα μέλος της δεν μπορεί να θυσιάσει χωρίς σημαντικό κόστος για το ίδιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε εμφατικά πως «το ερώτημα αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να τεθεί. Είναι τόσο άσχετο με την πραγματικότητα, όσο και το ερώτημα αν αντέχει ο άνθρωπος τη ζωή. Τη ζει ή αυτοκτονεί».

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης επεσήμανε πως «η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» και πως η κύρια επιδίωξη της τελευταίας θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου, που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;»

Αναφορικά με αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της «έλλειψης ενός δικού μας αναπτυξιακού μοντέλου» και υπογράμμισε ότι με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας «οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς και ο αναγκαίος χρόνος για την επάνοδο στην ομαλότητα αυξάνεται όλο και περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά δε την πορεία της ΕΕ ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για το πρόβλημα της «δομικής ανισορροπίας» που τη χαρακτηρίζει. «Ο Βορράς πραγματοποιεί πλεονάσματα και ο Νότος ελλείμματα» είπε σχετικά.

Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η διεθνής αλληλεξάρτηση δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχουν κράτη με απόλυτη αυτονομία, καθώς προβλήματα όπως η μετανάστευση ή η κλιματική αλλαγή απαιτούν συμπόρευση και συνεργασία.

Σχετικά με την κρίση, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι αυτή εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον πιο δυσμενές, καθώς στη μεν ΕΕ «το 2017 είναι έτος εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ενώ στις ΗΠΑ, η εξωτερική πολιτική Τραμπ φαίνεται πως θα χαρακτηριστεί από έναν «εθνικιστικό ηγεμονισμό».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.