- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Όλα ή τίποτα στη διαπραγμάτευση
Η ατελής συμφωνία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, εκτιμούν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου
Στόχος της κυβέρνησης η τεχνική προ-συμφωνία τον Μάρτιο και η επικύρωση της, μόνο αν συμφωνήσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ για πλεονάσματα και χρέος, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος, να αποδεχθεί η κυβέρνηση τα δύσκολα μέτρα, αλλά να μείνει στο κενό σε ό,τι αφορά στις δικές της προτεραιότητες.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση εξασφαλίσει μόνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης και απλώς υποσχέσεις για τα επίδικα, είναι φανερό ότι θα έχει υποστεί μια οδυνηρή ήττα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Η εκδοχή της ατελούς συμφωνίας θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, εκτιμούν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κοινοβουλευτική ομάδα, παρότι μέχρι στιγμής παρουσιάζεται αρραγής, θα μπορέσει να στηρίζει μια μονόπλευρη, με νέα δυσβάσταχτα μέτρα, συμφωνία. Επομένως το σενάριο της πολιτικής αστάθειας φαίνεται ανοιχτό.
Σε αυτό το κλίμα και η χθεσινή δήλωση στη Βουλή του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Κανένας δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει τι περιλαμβάνει όλο το πακέτο», διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχτεί το staff level agreement και να αφήσει στα χέρια των πιστωτών, το θέμα του δημοσιονομικού στόχου και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Στον αντίποδα, μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μέτρα και αντίμετρα, μια σχετικά ευνοϊκή ρύθμιση για τα πλεονάσματα, δεσμεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και έγκριση από το ΔΝΤ, όχι μόνο θα ήταν πολύ πιο εύκολο να παρουσιαστεί στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά θα οδηγούσε, όπως τόνισε χθες ο κ. Τσακαλώτος, και με ασφάλεια στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, άρα και πιο κοντά στο στρατηγικό στόχο της επιστροφής στις αγορές.