«Έξω οι εταιρείες από τις σχολές»
Σήμερα, στη χώρα της ακραίας κρίσης, φαίνεται ότι κανείς δεν υπάρχει να το φωνάζει
Η σιωπή τις περισσότερες φορές είναι εκκωφαντική και πολλαπλώς χρήσιμη. Στα πανεπιστήμια αυτή την εποχή κάτι αλλάζει, κάτι πάει να γίνει, κάτι δημιουργικό, επαναστατικό και ελπιδοφόρο, χωρίς φωνές και στείρες «αγωνιστικές επαναστάσεις».
Οι συνθήκες πλέον είναι ικανές καθώς εξέλειπαν οι διαμαρτυρίες, το πηλοφόρι και το μυστρί, και τη θέση τους πήραν τα προγράμματα που εκπονούνται με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο των παιδιών που σπουδάζουν και αγωνιούν για το μέλλον τους.
Για παράδειγμα, στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε τις προηγούμενες ημέρες Ημερίδα Σταδιοδρομίας.
Ναι. Θα μου πείτε και τι έγινε;
Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Πριν από λίγο καιρό κανένας εκπρόσωπος εταιρείας δεν μπορούσε να φτάσει στο αμφιθέατρο, καθώς εξαγριωμένοι φοιτητές τους έδιωχναν με το γνωστό σε πολλούς σύνθημα: «Έξω οι εταιρείες από τις σχολές».
«Τους ρωτούσα, πού θα δουλέψετε; Όλοι στο δημόσιο;» μας λέει ο πρόεδρος της Σχολής καθηγητής Γιάννης Βλαχάβας που διοργάνωσε την ημερίδα.
Τώρα πλέον δεν υπάρχουν αυτά. Τριάντα έξι εταιρείες (36) πληροφορικής συμμετείχαν στην ημερίδα και παρουσίασαν στους σπουδαστές τις επαγγελματικές προοπτικές που έχουν με την αποφοίτησή τους. Και όχι μόνο αυτό. Όσοι φοιτητές επιθυμούσαν συμμετείχαν σε συνεντεύξεις με εκπροσώπους των εταιρειών με σκοπό την πρόσληψή τους. «Πέρυσι μέσω αυτής της διαδικασίας έγιναν 100 προσλήψεις» μας λέει ο καθηγητής.
«Στόχος αυτής της διαδικασίας δεν είναι μόνο να λάβουν οι σπουδαστές γνώση για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά κυρίως να αποκτήσουν ένα επίπεδο αυτοπεποίθησης που είναι απαραίτητο για να βγει ένας νέος στην αγορά» μας εξηγεί ο καθηγητής και επισημαίνει ότι στον κλάδο της πληροφορικής λόγω του brainstorming των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης πολλοί απόφοιτοι έφυγαν για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και δεν επέστρεψαν. Έτσι, στο χώρο της πληροφορικής δημιουργήθηκε ανάγκη για νέους εργαζόμενους.
Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εκεί για 4η χρονιά διοργανώθηκε το πρόγραμμα «Mentoring». Επιτυχημένοι επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρθηκαν (εθελοντικά) να φέρουν τους φοιτητές (καθοδηγούμενους) σε επαφή με τις εταιρείες στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος ώστε αυτή η σχέση να αποδώσει επαγγελματικά για τους αποφοίτους. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ρίξουν μία ματιά εδώ.
Ε... ναι, λοιπόν, έφτασε η εποχή που οι εταιρείες μπαίνουν πλέον «από την μεγάλη πόρτα» στα πανεπιστήμια και όχι μόνο μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων. Και σήμερα, στη χώρα της ακραίας κρίσης φαίνεται ότι κανείς δεν υπάρχει να φωνάζει «Έξω οι εταιρείες από τις σχολές...»
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τα χαμόγελα επέστρεψαν»
Ο χημικός μηχανικός που πέρασε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναλαμβάνει την ηγεσία της Κουμουνδούρου
Οι πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του κόμματος έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου
«Θα είμαι στρατιώτης της παράταξης - Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο βουλευτής Χανίων
Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά των υπόλοιπων υποψηφίων
«Είναι ένα ηχηρό μήνυμα για φυγή προς τα εμπρός», είπε ο ευρωβουλευτής
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
Θρίλερ για το 50% από τον πρώτο γύρο
Η απόσταση από τον Παύλο Πολάκη
Η απάντηση από πηγές της Κουμουνδούρου
Οι δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης
Πού εντοπίζεται η μεγαλύτερη συμμετοχή
«Επιτέλους μετά από μήνες θα αποκτήσουμε πλήρη ιεραρχία», δήλωσε ο πρώην υπουργός
Ανοιχτή η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή
Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα
Η ανάρτηση για την ψήφο του πρώην πρωθυπουργού
Με αφορμή την παράταση που δόθηκε στις κάλπες
Τουλάχιστον 60.000 έχουν ψηφίσει μέχρι τις 18:00 - Αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου
Η ανάρτησή της στα social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.