- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πολιτικη & Οικονομια
Διαπραγμάτευση από δω και πέρα: Τα 3+1 σενάρια
Τώρα αρχίζουν τα (ακόμα πιο) δύσκολα
Newsroom
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετά την πολιτική συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της Δευτέρας και με δεδομένο ότι το κουαρτέτο των Θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, DNT, ESM) θα έρθει στην Αθήνα στις 28 Φεβρουαρίου, θ΄ αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα γίνονται μέσα σε καθεστώς συνεχών κινητοποιήσεων. Βασικός διαπραγματευτής από ελληνικής πλευράς θα είναι και πάλι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την αόριστη ελπίδα ότι θ΄ αποσπάσει κάποια αντίμετρα / ελαφρύνσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγονται 3 + 1 πιθανά σενάρια για τις περαιτέρω εξελίξεις:
- Το σύντομο. Η διαπραγμάτευση θα κλείσει γρήγορα, η ψήφιση των πολυνομοσχεδίων θα γίνει το πολύ αρχές του Απρίλη και η Ελλάδα θα μπει γρήγορα στην πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση (QE).
- Το καθυστερημένο. Η διαπραγμάτευση αργεί, το πολυνομοσχέδιο το ίδιο, η κατάσταση επιδεινώνεται και, στην καλύτερη περίπτωση, η χώρα μπαίνει στην QE στις 8 Ιουνίου (συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής –ΕΚΤ- στο Ταλίν της Εσθονίας)
- Το τυχοδιωκτικό (Ι). Η κυβέρνηση καθυστερεί τη διαπραγμάτευση συνειδητά, πληρώνοντας πολύ δύσκολα ή και μην πληρώνοντας τα ομόλογα της ΕΚΤ (3,8 δισ.) που λήγουν στις 20 Ιουλίου και ελπίζοντας ότι κάτι θα γίνει και η χώρα δε θα χρεοκοπήσει, μέχρι το Σεπτέμβρη που είναι οι εκλογές στη Γερμανία και ελπίζεται να γίνει καγκελάριος ο κ. Μάρτιν Σουλτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα δε θα μπει στο QE ώς το φθινόπωρο, επομένως είναι πάρα πολύ πιθανή χρεοκοπία, η μη πληρωμή μισθών – συντάξεων κλπ.
- Το τυχοδιωκτικό (ΙΙ). Οποιαδήποτε στιγμή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ικανή να προκαλέσει είτε πρόωρες εκλογές, είτε Δημοψήφισμα, είτε και τα δυο. Εκλογές μπορεί να προκληθούν, ακόμα, από την απώλεια τεσσάρων βουλευτών της σημερινής πλειοψηφίας των 153 εδρών. Σε οποιαδήποτε από τις δυο αυτές περιπτώσεις, η χώρα μεταπίπτει άμεσα στο προηγούμενο σενάριο, επιβαρυμένο από το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος που έχουν πάντα οι κάλπες- και μάλιστα οι πρόωρες.