Πολιτικη & Οικονομια

Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος δεν αποτελεί λόγο για ανησυχία

«Δεν θα είχαμε δανείσει τόσα χρήματα στην Ελλάδα, αν πιστεύαμε ότι δεν θα τα παίρναμε πίσω»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2016, σημειώνοντας υψηλότερο του προβλεπόμενου ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα και υπογραμμίζει πως περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο αυτή τη θετική τάση.

Στο άρθρο του που έχει τίτλο «Το χρέος της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον λόγο για ανησυχία» ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει πως το ΔΝΤ καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα για το ελληνικό χρέος επειδή «δεν μπόρεσε έως τώρα να ενσωματώσει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα βασικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της Ευρωζώνης από άλλες χώρες του κόσμου. Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του ESM».

Ο ίδιος προσθέτει πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παρέχει πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού. «Τον Μάιο του 2016, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υποσχέθηκαν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος του ESM, στα μέσα του 2018, εφόσον θα υπήρχε ανάγκη. Και μακροπρόθεσμα, έχουν δεσμευθεί σε ακόμη περισσότερη βοήθεια, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει από τη δική της πλευρά τη συμφωνία» σημειώνει σχετικά και διευκρινίζει: «Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία αυτής της δέσμευσης που έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα θα συνεχισθεί».

Ο κ. Ρέγκλινγκ δεν παραλείπει να επισημάνει πως «χώρες εκτός της Ευρωζώνης δεν μπορούν να βασίζονται σε τέτοιες διασφαλίσεις. Μόλις τελειώσουν οι εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ, βρίσκονται μόνες τους. Στις περιπτώσεις αυτές, το Ταμείο έχει δίκιο να επιμένει ότι πρέπει να διασφαλίζεται νωρίς η βιωσιμότητα του χρέους. Στην Ελλάδα όμως, ο ESM θα διακρατεί τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμη. Συνεπώς, ο μικρότερος χρονικός ορίζοντας του ΔΝΤ δεν είναι κατάλληλος. Επίσης, το Ταμείο αγνοεί τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Αναφέροντας πως τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης έχουν δανείσει έως τώρα στην Ελλάδα 174 δισ. Ευρώ, ο επικεφαλής του ESM δηλώνει: «Δεν θα είχαμε δανείσει τέτοιο ποσό, εάν δεν θεωρούσαμε ότι θα παίρναμε πίσω τα χρήματά μας».