Πολιτικη & Οικονομια

Λιγότερες κατά 50% οι νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με το 2008

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος του τουρισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339029-705171.jpg

Σύμφωνα με νέα μελέτη της Endeavor Greece του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας, μείωση κατά 50% του αριθμού των νέων επιχειρήσεων καταγράφεται στην Ελλάδα σε σχέση με το 2008.

Αναλυτικότερα, με βάση στοιχεία που επικαλείται η Endeavor Greece, το 2016 ιδρύθηκαν 28.615 νέες επιχειρήσεις, ήτοι 33% λιγότερες σε σχέση με το 2012. Αυτή η μείωση είναι η βασική αιτία του αρνητικού ισοζυγίου συστάσεων/διαγραφών, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους εμφανίζεται να μειώνεται, σε σχέση με το 2012, κατά 5.500 περίπου και διαμορφώνεται στις 35.159.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ελληνική επιχειρηματικότητα, παρά την πρωτοφανή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, παραμένει εστιασμένη σε μη παραγωγικούς και εσωστρεφείς τομείς, όπως η εστίαση, η λιανική τροφίμων και το λιανεμπόριο γενικότερα, χωρίς να στρέφεται μαζικά σε εξαγωγικές δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος του τουρισμού, στον οποίο ο αριθμός νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 31% μεταξύ 2012-2016, και το ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών ήταν καθαρά θετικό.

Με την εξαίρεση του τουρισμού, η συντριπτική πλειονότητα των κλάδων υπέστη μειώσεις, κατά μέσο όρο μεγαλύτερες του 30%. Μάλιστα, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος ουσιαστικά εξαϋλώθηκε, με μείωση που έφτασε το 93%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κλάδοι με διεθνή προσανατολισμό όπως η μεταποίηση τροφίμων ή η τεχνολογία, σημείωσαν μείωση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων κατά 38% και 27% αντίστοιχα.

Πάντως, την ίδια ώρα οι νέες εταιρείες που ιδρύονται σε κλάδους με εξαγωγικό προσανατολισμό αυξήθηκαν οριακά ως ποσοστό του συνόλου από 12% το 2012, σε 16% το 2016, αύξηση που οφείλεται κατά 75% στον τουρισμό.

Καταληκτικά, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Η ελληνική οικονομία εγκλωβίζεται σε μια επικίνδυνη στασιμότητα, στην οποία ναι μεν τα “λουκέτα” δεν αυξάνονται, αλλά εξασθενεί συνεχώς η δημιουργία νέων υγιών επιχειρήσεων, που είναι και η μόνη λύση για την μεσοπρόθεσμη αποκλιμάκωση της ανεργίας και την αντιστροφή του κύματος μετανάστευσης των πιο ταλαντούχων Ελλήνων».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις στον Κήπο της Προεδρίας: Nιώσαμε για άλλη μια φορά περήφανοι για τη Δημοκρατία μας

H ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.