Πολιτικη & Οικονομια

Ορατό το ενδεχόμενο 4ου μνημονίου προειδοποιεί το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

«Κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου και προχωρά σε ζοφερές εκτιμήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338456-703964.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, βασιζόμενο στην τριμηνιαία έκθεση Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016 αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου καθώς διαπιστώνει απουσία δεδομένων που να δικαιολογούν τις προϋποθέσεις για μία ισχυρή ανάκαμψη.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανή η περίπτωση ενός τέταρτου προγράμματος, καθώς επισημαίνει πως η Ελλάδα το 2018 θα χρειαστεί νέα δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών. Την ίδια στιγμή προβλέπει, πως εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να διασφαλίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους της, τότε κινδυνεύει με στάση πληρωμών προς του δανειστές, χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το Γραφείο Προϋπολογισμού θέτει σε αμφισβήτηση τους στόχους του τρέχοντος προϋπολογισμού και υπογραμμίζει το γεγονός πως, παρά την επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης την περασμένη χρονιά, μόνο «μια γενναία μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα δημιουργεί το κατάλληλο οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό περιβάλλον, θέτει τις βάσεις για τη δυνατότητα ανοδικής πορείας».

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση, το Γραφείο χαρακτηριστικά αναφέρει πως «οι καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με τις αρνητικές τάσεις που διαμορφώνονται στο ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, απειλούν να ελαχιστοποιήσουν το “ατμοσφαιρικό” και το ευθέως οικονομικό όφελος που αναμένουμε από μια τελική συμφωνία».

Παράλληλα, το Γραφείο καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει, δίχως άλλες καθυστερήσεις το πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας πως «αν το μνημόνιο υλοποιηθεί έως το τέλος, η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει από τα σημερινά αδιέξοδα». 

Αναφορικά δέ με την πορεία της οικονομίας, αναφέρει ότι το ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2016 οριακά γύρω από το μηδέν, ενώ ταυτόχρονα παρατηρεί πως η μείωση της ανεργίας συνοδεύεται από σημαντική εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Σχετικά με τις κρατικές δαπάνες, το Γραφείο σημειώνει πως «αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η ριζική επανεξέταση της κατανομής τους» και θέτοντας ως κύριο στόχο την κατά περίπτωση εξοικονόμηση ή τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους.

Συμμεριζόμαστε την υπόθεση πολλών - σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση - ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για στοχευμένες εξοικονομήσεις δαπανών, όπως π.χ. στις δημόσιες προμήθειες, τα δημόσια έργα και τις καταναλωτικές δαπάνες του κράτους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.