- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ο φόβος του πρωθυπουργού πριν από το Eurogroup
Θα είναι οι εκλογές, στην περίπτωση αδιεξόδου, μονόδρομος για την κυβέρνηση;
Και ξαφνικά η συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη αποκτά σημασία «ζωής ή θανάτου» για την κυβέρνηση. Η τύχη της αξιολόγησης −που τώρα το Μαξίμου την οριοθετεί για την 20ή Φεβρουαρίου− κρίνεται στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Στην πραγματικότητα, κρίνονται και οι προθέσεις του ισχυρού άνδρα του Eurogroup, υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν επιθυμεί έναν συμβιβασμό, που θα δρομολογήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης, ή θα εμφανιστεί αδιάλλακτος, οπότε οι εξελίξεις θα μπουν σε άλλο αυλάκι.
«Δεν θέλουμε εκλογές αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις των δανειστών» διαμηνύουν επιτελείς από το Μαξίμου, επιχειρώντας να «αποκωδικοποιήσουν» τα τελευταία 24ωρα πού το πάνε οι Θεσμοί.
Τυχόν παράταση της εκκρεμότητας, με ανοιχτά τα μέτωπα στις συνεννοήσεις με τους δανειστές, οδηγούν αυτή τη φορά σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα: Το «όπλο» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για την απεμπλοκή από τα αδιέξοδα, φαίνεται εξαιρετικά αποδυναμωμένο καθώς ο συσχετισμός δυνάμεων στις Βρυξέλλες είναι δυσμενέστερος από ποτέ. Στην Κομισιόν ακόμα «φυλάνε» τη μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης για το επίδομα στους συντιαξιούχους − ακόμα και φιλικά διακείμενοι προς τον πρωθυπουργό όπως ο κ. Γιουνκέρ ή ο κ. Μοσκοβισί.
Θα είναι οι εκλογές, στην περίπτωση αδιεξόδου, μονόδρομος για την κυβέρνηση; Η συνεδρίαση της Πέμπτης θα καθορίσει εν πολλοίς τα περιθώρια ελιγμών που διαθέτει −ή δεν θα διαθέτει πλέον− ο πρωθυπουργός.
Η προοπτική εκλογών πάντως σε αυτή τη φάση συνοδεύεται από έντονο πολιτικό «αρνητικό φορτίο».
- Τα δημοσκοπικά ευρήματα επιμένουν να αναδεικνύουν μια αρνητική εικόνα της κυβέρνησης και δυσμενή ποιοτικά στοιχεία που δεν επιτρέπουν μια εκλογική αναμέτρηση από θέσεις υπεροχής ή, έστω, ελεγχόμενης διαδικασίας.
- Οι όποιες εντυπώσεις από την παροχή επιδόματος στους συνταξιούχους φαίνεται ότι εξανεμίστηκαν, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, καθώς οι οικονομικοί δείκτες εξακολουθούν να κινούνται στο τέλμα.
- Οι κλιμακούμενες επιθέσεις κατά της ΝΔ και προσωπικά κατά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα στη μείωση της «ψαλίδας» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Το κυριότερο, όπως έλεγαν από το Μαξίμου, «λείπει από εμάς το αφήγημα, το καθοριστικό δίλημμα ενόψει της κάλπης».
Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικών αναδιατάξεων σε κυβερνητικό επίπεδο από την παρούσα Βουλή. Το όποιο άνοιγμα προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με αφορμή την ανακίνηση αλλαγής του εκλογικού νόμου, εξέλιπε, και το ΠΑΣΟΚ δείχνει πλέον να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση των πρόωρων εκλογών ως μοναδική πολιτική λύση για την επόμενη μέρα.
Συνεπώς, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες −εφόσον γίνει ως αποτέλεσμα ενός «εξωτερικού εξαναγκασμού» με προέλευση το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών− θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα με δραματικές επιπτώσεις στις δυνάμεις του κυβερνητικού σχήματος. Και αυτό είναι που κάνει το Μαξίμου να αγωνιά όσο ποτέ για το μεθαυριανό Eurogroup.